Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, προσφέρει δωρεάν ηπατολογικούς ελέγχους ελαστογραφίας ήπατος σε που έχουν διαγνωστεί με νόσους του ήπατος από τη Θεσσαλονίκη.


Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 24/07/2017 και ώρες 14:00 - 17:00 και την Παρασκευή 28/07/2017 και ώρες 12:00 - 16:00, πιστοποιημένος εκπρόσωπος του Συλλόγου «Προμηθέα», υπό την επιστημονική επίβλεψη ιατρού ηπατολόγου,  θα βρίσκεται στο Κέντρο Εξέτασης και Πρόληψης «ThessCheckpoint» - Αλ. Σβώλου 15 στην Θεσσαλονίκη από τις 10:00 έως τις 14:00.

Υπογραμμίζεται, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν κατόπιν ραντεβού και ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για ραντεβού και για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Κέντρο Εξέτασης και Πρόληψης «ThessCheckpoint» στο τηλέφωνο 2310 282284 τις παρακάτω ημέρες και ώρες: Δευτέρα: 16:00 – 20:00, Τρίτη – Παρασκευή: 12:00 – 20:00 και Σάββατο: 12:00 – 16:00.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, θεσπίστηκε να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν κοινό και αρμόδιοι φορείς σχετικά με τις ιογενείς ηπατίτιδες ως ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας έχει οριστεί στις 28 Ιουλίου, τιμώντας τα γενέθλια του Dr. Baruch Blumberg ο οποίος ανακάλυψε τον ιό της ηπατίτιδας Β το 1967, δύο χρόνια αργότερα ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο ηπατίτιδας Β και για αυτά τα επιτεύγματα κέρδισε το βραβείο Νόμπελ.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο υπάρχοντος προγράμματος του Συλλόγου «Προμηθέα» με τίτλο «Αξίζω να Γνωρίζω», ένα πρόγραμμα που άρχισε τον Απρίλιο του 2016. Αναλυτικότερα  η δράση αυτή, στοχεύει στην παροχή δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας του ήπατος (με την μέθοδο Fibroscan) σε ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με κάποια ηπατική νόσο, μέσω συνεργασίας με ηπατολογικά κέντρα, ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και κέντρα απεξάρτησης ή υποκατάστασης από τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών.

Η ελαστογραφία του ήπατος συνιστά μία εξειδικευμένη μη επεμβατική εξέταση αποτίμησης της εκάστοτε ηπατικής βλάβης με βαθμό αξιοπιστίας ισάξιο της βιοψίας του ήπατος και πραγματοποιείται με τη βοήθεια μηχανήματος Fibroscan. Σε αντίθεση με την βιοψία, η ελαστογραφία του ήπατος είναι ανώδυνη, πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν συνεπάγει ημερήσια νοσηλεία του ασθενούς και επιπλέον επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Επίσης, η εξέταση αυτή δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, το μηχάνημα ελαστογράφου του ήπατος δεν είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηπατολογικές κλινικές της χώρας και αποτελεί βασική προϋπόθεση πρόσβασης στις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C.


Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ιδρύθηκε και δραστηριοποιείται από το 2012 και είναι ο πρώτος σύλλογος ασθενών με νόσους του ήπατος στην Ελλάδα. Μέσα από την εμπειρία μας ως ασθενείς παρέχουμε υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. [Λ. Αλεξάνδρας 213Β, Αμπελόκηποι | Τηλ.: 211 0122102 | www.helpa-prometheus.gr | hlpaprometheus@gmail.com]