«Φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό». Αυτό τόισε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, κατά την παράδοση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας του Φακέλου της Κύπρου.

Την ιστορικότητα της σημερινής ημέρας παράδοσης του Φακέλου της Κύπρου, από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισαν οι πρόεδροι των δύο κοινοβουλίων, κ. Νικόλαος Βούτσης και κ. Δημήτρης Συλλούρης, κατά την ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου.

«Έχουμε συνείδηση ότι δεν φέραμε μόνο χαρτόκουτα με μαρτυρίες και περιγραφές», ανέφερε συγκινημένος στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής. «Ξέρω πολύ καλά ότι φέραμε μνήμες, πάθη, θρήνους, πόνο, αδικαίωτες και αλύτρωτες θυσίες και αυτό καθιστά τόσο σημαντικό αυτό το υλικό ως απαρχή, για να μαζευτεί και άλλο υλικό και άλλες μαρτυρίες και διασταυρώσεις, και να γίνει μία πάρα πολύ σοβαρή δουλειά». Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε την τεράστια ευθύνη που έχουμε ως Ελλάδα για το ότι πάνω στην κυπριακή τραγωδία και στο λίπασμα των θυμάτων της πραγματοποιήθηκε η μεταπολίτευση, και η δημοκρατία επανήλθε στη χώρα μας. Αυτό είναι επίσης ένα ιστορικό γεγονός βαρύνουσας σημασίας, που δίνει τεράστια ευθύνη για την από κοινού αποτροπή απ' εδώ και πέρα περιπετειών και για να βρεθούν λύσεις απολύτως εφικτές, που πρέπει να υπάρξουν, αλλά και για να αποδοθεί τιμή σε όσους έχασαν τη ζωή τους». 

«Θέλω να επισημάνω -πρόσθεσε ο κ. Βούτσης- πως η αλήθεια, η μνήμη, η ιστορία δεν είναι μόνο γέφυρες με το παρελθόν, όταν μάλιστα υπάρχει η εκκρεμότητα, όταν μάλιστα υπάρχει η τραγωδία ζώσα γύρω μας. Πρέπει τα μηνύματα και η εμπειρία η οποία θα συμπληρωθεί μέσα και από τη μελέτη του Φακέλου να βοηθήσουν πάρα πολύ στην οπτική μας, στον ορίζοντα για το μέλλον αυτής της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς. Διότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην υπάρχουν ρήγματα, αντιφάσεις, ιστορικές ανατροπές στη ραχοκοκαλιά των λαών, των εθνοτήτων, των θρησκευτικών μειονοτήτων που ζούνε στην Κύπρο, διότι μόνο με την αποκατάσταση αυτής της ραχοκοκαλιάς θα βρεθεί οπωσδήποτε και η λύση, η δίκαιη λύση, για την ενιαία Κύπρο, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, αλλά βεβαίως με πλήρη ισονομία, ισοτιμία και ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία για τους λαούς της και εν τέλει, ιστορικά, για τον λαό της».

Προσφωνώντας τον κ. Βούτση, ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι η παράδοση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας του υλικού που συγκεντρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής, την περίοδο 1986-1988, για τον Φάκελο της Κύπρου, αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός υψίστης συμβολικής και εθνικής σημασίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρθηκε στον τερματισμό μιας εκκρεμότητας πολλών χρόνων και στην επιβαλλόμενη ηθική και εθνική αποκατάσταση προς τον κυπριακό λαό, καθώς η παραχώρηση του πολύτιμου αυτού υλικού και η ειλημμένη απόφαση για την αποστολή και των υπολοίπων συμπληρωματικών φακέλων, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι ένα βήμα που θα φωτίσει και θα αποκαλύψει σκοτεινές ή ελάχιστα φωτισμένες πτυχές, στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, της κυπριακής τραγωδίας. «Θυμίζω ότι το υλικό που παραλαμβάνουμε σήμερα -επισήμανε ο κ. Συλλούρης- είχε ζητηθεί, χωρίς αποτέλεσμα, από τους προκατόχους μου, προέδρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, τους προέδρους των εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τον Φάκελο της Κύπρου και υπηρεσιακούς παράγοντες, το 1997, το 2006 και το 2010, από διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις και διαφορετικούς προέδρους της Βουλής των Ελλήνων. Νιώθω επομένως υποχρέωση να εκφράσω τις θερμές προσωπικές μου ευχαριστίες, και της ολομέλειας του σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων, προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική κυβέρνηση, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας, τα οποία ομόφωνα στήριξαν στην προχθεσινή ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων την απόφαση για την παράδοση από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαο Βούτση, στη Βουλή των Αντιπροσώπων, του συνόλου του υλικού του Φακέλου της Κύπρου, το οποίο φυλασσόταν μέχρι σήμερα ως εφτασφράγιστο μυστικό στα αρχεία της Βουλής των Ελλήνων. Η απόφαση αυτή και η σημερινή τελετή επισφραγίζουν με τον πιο επίσημο τρόπο και με το κατάλληλο πολιτικό και νομοθετικό περίβλημα μια ιστορική αναγκαιότητα και κλείνουν ένα εθνικό και ηθικό χρέος».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαος Βούτσης επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον οποίο είχαν κατ' ιδίαν συνομιλία.

Χθες το απόγευμα, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου για την πρόσβαση στο υλικό του Φακέλου της Κύπρου.