Με διπλωματικό τρόπο, αλλά με σαφείς αιχμές, απάντησε, σήμερα, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, στην ερώτηση «αν συμφωνεί με τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς ότι
ήταν λάθος η αναγνώριση των Σκοπίων από το Βελιγράδι με το σημερινό τους όνομα και αν υπάρχει κάποιο σχέδιο να αποκατασταθεί η αδικία».


«Η Ελλάδα δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μας βοήθησε όταν είχαμε δυσκολίες. Και είναι προφανές ότι δεν δείξαμε τον απαραίτητο σεβασμό για αυτή την ενέργεια. Δεν θα ήθελα να μιλήσω μπροστά σε ξένους για το ποιοι είναι οι λόγοι, για το ποιος φέρει την ευθύνη, ούτε να επικρίνω κάποιον από τους προκατόχους μας. Η Σερβία θα καθοδηγείται από τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα εκείνων που είναι στο πλευρό της, που την βοήθησαν στη διαφύλαξη των αρχών του διεθνούς δικαίου. Οι Έλληνες φίλοι μας πάντα πρέπει να υπολογίζουν στη στήριξη μας. Αν ήθελα να ασκήσω κριτική ή να διαψεύσω τον κ. Ντάτσιτς μου φαίνεται ότι δεν το έκανα», απάντησε ο κ. Βούτσιτς.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ο κ. Βούτσιτς τόνισε:

«Είπα στον κ. Τσίπρα, στον Αλέξη, ότι η Σερβία θέλει -και δεν εκβιάζει κανέναν, δεν ζητάει τίποτα από κανέναν- να ξέρει πότε θα μπορούσε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, η Σερβία θα εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις, όλα τα κεφάλαια τα οποία πρέπει να ανοίξουμε για να μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε ο κ. Βούτσιτς, υπογραμμίζοντας πως αυτό «είναι σημαντικό ώστε οι άνθρωποι στη Σερβία να έχουν περισσότερα κίνητρα».

Είναι σημαντικό, είπε ο κ. Βούτσιτς, «να έχουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου μπορούμε να γίνουμε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, «ζητήσαμε από τον φίλο μας, τον Αλέξη, να μας βοηθήσει να πάρουμε αυτή την απάντηση».

Ο κ. Βούτσιτς διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα πάντα μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Σερβίας από όλες τις απόψεις και πρόσθεσε: «Εμείς την Ελλάδα τη βλέπουμε ως εξαιρετικά φιλική χώρα, πολύ φιλικό λαό. Ελπίζω ότι οι Έλληνες στη Σερβία το αισθάνονται αυτό όπως εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι που έρχονται στην Ελλάδα».

Ο κ. Βούτσιτς αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Σερβίας, αλλά και τις προοπτικές που ανοίγονται τόσο για την ανάπτυξη σερβικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όσο και ελληνικών στη Σερβία.

Χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» τη σημερινή συνάντηση, αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα και «σημαίνουν πολλά για το μέλλον» αλλά και σ' αυτές που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών στις δύο χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη συμφωνία για τις άδειες οδήγησης. «Στόχος της συζήτησής μας είναι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας» υπογράμμισε.

Ο Σέρβος Πρόεδρος είπε ότι ο σημερινός όγκος των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας δεν ικανοποιεί ούτε τον ίδιο ούτε τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Οι εμπορικές συναλλαγές μας είναι 400 εκατ. ευρώ, υπάρχει τάση αύξησης σερβικών εξαγωγών τους πρώτους πέντε μήνες 10,5% και αναμένουμε ακόμη μεγαλύτερο άνοδο» σημείωσε, ενώ σε ό,τι αφορά τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία τόνισε: «Οι Έλληνες επένδυσαν 2,5 δισ. στη Σερβία και περιμένουμε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις. Να παραμείνουν στον τομέα των τραπεζών, ταυτόχρονα να μπουν και σε άλλους τομείς όπως ο τουρισμός και να δείξουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις το επόμενο διάστημα».