Στη Δικαιοσύνη σκοπεύει να προσφύγει ο ΟΑΣΘ, αφού αναλύσει το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου για κρατικοποίηση του Οργανισμού με τους νομικούς του συμβούλους. 


Σύμφωνα με τους ανθρώπους του Οργανισμού ένα βασικό κενό στο νομοσχέδιο Σπίρτζη είναι ότι αγνοείται παντελώς η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, την οποία, μάλιστα, είχε ζητήσει ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, σύμφωνα με την οποία οι συμβάσεις που υπογράφτηκαν το 2008 και το 2010 μεταξύ Πολιτείας και ΟΑΣΘ είναι νόμιμες και έχουν ισχύ -ως το 2019. Αντίθετα, ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, υποστηρίζει ότι η σύμβαση μεταξύ δημοσίου και οργανισμού έχει λήξει βάσει του άρθρου 8 παρ. 3 περ. δ' του ευρωπαϊκού κανονισμού 1370/2007.

Δεύτερο κενό, το οποίο ενέχει και άλλου είδους ευθύνες, είναι, σύμφωνα με τον Οργανισμό ότι τα εισιτήρια του ΟΑΣΘ έχουν ΦΠΑ 13%, αλλά ο Οργανισμός καλείται να αποδίδει ΦΠΑ... 24%. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό είχε αυξηθεί το κόμιστρο στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας.

Χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του ΟΑΣΘ αναφέρει για το θέμα αυτό: «Ενώ ο Ο.Α.Σ.Θ. ανέμενε από τον αρμόδιο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την τακτοποίηση της οφειλής του Ελληνικού Δημοσίου προς τον Οργανισμό, εξαιτίας της αύξησης του Φ.Π.Α. από 13% σε 23% και 24% αντίστοιχα, όπως ο ίδιος είχε εγγράφως υποσχεθεί, αλλά και τον ορισμό συνάντησης επί του σχεδίου νόμου που του απέστειλε η Διοίκηση του Ο.Α.Σ.Θ. για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας, ο τελευταίος επέλεξε να προβεί στην παρουσίαση σχεδίου νόμου, χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση με τη Διοίκηση του Οργανισμού, με το οποίο σκοπεύει να δημεύσει την περιουσία του». 

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΘ υπογραμμίζεται, ακόμη, ότι οι συνεχείς έλεγχοι «απέδειξαν τη σύννομη λειτουργία του και τη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του, με τη μη τήρηση της οικονομικής συμφωνίας από μέρους του Ελληνικού Δημοσίου και τη μη έκδοση των προβλεπόμενων από το νόμο Κ.Υ.Α., ως υπήρχε υποχρέωση» και τονίζεται ότι, αν είχαν τηρηθεί οι όροι από πλευράς κυβέρνησης, δε θα ταλαιπωρούνταν οι Θεσσαλονικείς.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας δόθηκε επιχορήγηση 30.000.000 ευρώ το 2016, λόγω υστέρησης ταμειακής ρευστότητας, η οποία καθιστούσε προβληματική την αντιμετώπιση των χρεών της εταιρίας.

Από πλευράς του Οργανισμού επισημαίνεται, ακόμη, ότι, όσον αφορά τη σύμφωνη γνώμη των "θεσμών" στην κυβερνητική προσπάθεια έχει εμφανιστεί μόνον μία παράγραφος της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -και σ' αυτήν εκφράζονται επιφυλάξεις- ενώ δεν έχει ανακοινωθεί τι απάντησαν οι άλλοι τρεις του "κουαρτέτου".

Τέλος, άλλο ένα "μαύρο" σημείο στην προσπάθεια Σπίρτζη είναι, σύμφωνα πάντα με τους ανθρώπους του ΟΑΣΘ, ότι το κόστος της κρατικοποίησης, που μόνον για τη μισθοδοσία -με ενιαίο μισθολόγιο- θα ανέρχεται στα 50.000.000 ευρώ το χρόνο και της αγοράς πετρελαίου άλλα 20.000.000 ευρώ ετησίως, θα καλείται, πλέον, να τα καταβάλει ο Έλληνας φορολογούμενος