Ημίφως από τη συνάντηση των συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη. Βρέθηκε λύση ανάγκης κι αύριο ξεκινά, έστω και... κουτσουρεμένη, η αποκομιδή των σκουπιδιών που σχηματίζουν βουνά στους δρόμους της πόλης.


Η κατάσταση είχε φθάσει στα άκρα όταν η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να βγάλει προκήρυξη για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες. Οι συμβασιούχοι σκλήρυναν τη στάση τους, αλλά στη συνάντηση που έγινε, πριν λίγο, έκαναν βήμα πίσω και αποφάσισαν να επιτρέψουν σε προσωπικό ασφαλείας να προχωρήσει στην αποκομιδή, με συνολικά 27 απορριμματοφόρα την ημέρα (9 ανά βάρδια), με τη δέσμευση ότι δεν θα εμπλακεί ιδιώτης στη διαδικασία. 

Μάλιστα, η αποκομιδή θα αρχίσει σήμερα το βράδυ, στην τελευταία βάρδια, με εννέα απορριμματοφόρα.

Πάντως, οι συμβασιούχοι επέμεναν να παγώσει τη διαδικασία ανάθεσης της αποκομιδής σε ιδιώτες. Παρά το ότι ο δήμαρχος πήρε μόνος του την απόφαση να βγάλει προκήρυξη, απάντησε πως... δεν μπορεί να λάβει μόνος του απόφαση για "πάγωμα", γι αυτό και  θα θέσει το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία αρχίζει από λεπτό σε λεπτό.

Στις δηλώσεις του ο Γιάννης Μπουτάρης έδειξε πως, από την πλευρά του, δεν κάνει πίσω, αφού ειπε πως "εάν τα πράγματα είναι καλά(σ.σ. στην πόλη), δεν θα χρησιμοποιήσουμε ιδιώτη. Εάν  δεν είναι, θα προχωρήσουμε. Υπάρχουν ακόμη σημεία τριβής. Η πρόταση δεν με ικανοποιεί 100%".

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Χοροζίδη, επισήμανε πως η απόφαση αφορά 1.000 οικογένειες και τόνισε: "Είπαμε στον δήμαρχο να πάρει πίσω την απόφαση για ιδιώτες. Πληρώνει 192.000 ευρώ για τρεις ημέρες. Αυτά τα χρήματα θα βγουν από τις τσέπες των δημοτών".

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον δήμο Θεσσαλονίκης, Κώστας Ξανθόπουλος, ανακοίνωσε ότι θα επιστρατευτεί προσωπικό ασφαλείας, σε μια κίνησης καλής θέλησης, αφού "δεν θέλουμε να έχουμε απέναντι τους δημότες".

Το ραντεβού δόθηκε για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.