Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017._
Σε... Άγιο Δισκοπότηρο αναδεικνύεται η "καθαρή λύση" του τεράστιου οικονομικού προβλήματος της χώρας. Το αναζητούν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση.
Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, φρόντισε σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», να διαμηνύσει: «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι από τη δική μας πλευρά δεν θα αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές».
Μια "καθαρή λύση", όμως, ζήτησε και η αξιωματική αντιπολίτευση! Ο Εκπρόσωπος Τύπου και βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στην Real News, αναφέρει πως «η ΝΔ θέλει μια καθαρή λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Δηλαδή μια επιμήκυνση της περιόδου χάριτος και αποπληρωμής του και "πάγωμα" των επιτοκίων με μετατροπή των κυμαινομένων σε σταθερά χαμηλά επιτόκια, ώστε η βιωσιμότητα του να εξυπηρετείται με ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ, όχι 3,5%.».
Δεν ξέρω για 'σας, αλλά σε μένα ακούγεται το ίδιο στα αυτιά μου. Η πρόταση Κικίλια είναι η οριστική λύση που θα εγγυάται έξοδο της χώρας στις αγορές, όπως ακριβώς την περιγράφει ο... Τζανακόπουλος!
Όσο για το πού μπορεί να βρεθεί αυτή η λύση, εδώ η κυβέρνηση φαίνεται να μην εγκαταλείπει για άλλη μία φορά τις αυταπάτες της. Δυο κυβερνητικά στελέχη καταθέτουν διαφορετική άποψη!
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. σε συνέντευξή του στο Documento αναφερόμενος στο επικείμενο Eurogroup, λέει ότι «διαμορφώνεται ένα πεδίο όπου πιο δύσκολο είναι να επιτευχθεί μια λύση στο Eurogroup, παρά στη σύνοδο κορυφής. Αυτό αποτυπώνει και ένα δομικό πρόβλημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Ένα πρόβλημα διαφάνειας στον τρόπο που πρέπει να λειτουργούν οι θεσμοί και λογοδοσίας όσων υπηρετούν σε θέσεις κλειδιά στη διαδικασία αυτή».
Αντίθετα, άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, σταματά, πλέον, να μιλά για πολιτική λύση που θα δοθεί στις Συνόδους Κορυφής. Αποδέχεται πως μια τέτοια λύση θα δοθεί στο Eurogroup. «Τόσο η κυβέρνηση όσο και όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα εργάζονται προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο Eurogroup. Είναι εξάλλου το ίδιο το Eurogroup και όχι η ελληνική κυβέρνηση, που έθεσε ως ορόσημο την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών με το κοινό ανακοινωθέν του στις 22 Μαΐου», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος! Αφήνει, βέβαια, την πόρτα ανοικτή, αλλά είναι σαφές πως ελπίζει περισσότερο στο Eurogroup.
Άσχετα με το τι λέει ο Παππάς και τι ο Τζανακόπουλος, αυτό που φαίνεται να μην κατάλαβε η κυβέρνηση παρά το ότι συμπληρώνει δύο χρόνια που... κυβερνά, είναι ότι και οι Σύνοδοι Κορυφής συντάσσονται με τις λύσεις που προτείνει το Γιούρογκρουπ. Όσοι πιστεύουν ότι οι μεν δίνουν εντολές και οι δε εκτελούν, επειδή είναι υπουργοί, α(υτα)πατώνται. Όμως, δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει στην πράξη ότι "αλλού είναι ο... παπάς κι αλλού τα ράσα του".
Και για να μη νομίζετε ότι αυτό το τελευταίο είναι ίδιον της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνουμε ότι διαφορετικές πολιτικές για το θέμα της Ελλάδας (και άλλων χωρών που έχουν παρόμοια προβλήματα) εκφράζουν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κι ο υπουργός Εξωτερικών της ίδιας χώρας!
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ζητά «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική εξυγίανση» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία «ως αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω ενσωμάτωση», αναφέρει το Spiegel. Ο Σόιμπλε ζητά «να αποκλεισθούν νέοι μηχανισμοί μόνιμης μεταφοράς πόρων μεταξύ των χωρών μελών». Αντίθετα, το υπουργείο Εξωτερικών τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας απέναντι σε χώρες οι οποίες εφαρμόζουν τις μεταρρυθμίσεις. Προτείνει δε μεταξύ άλλων «να εισαχθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ένας ?χρυσός κανόνας?, ο οποίος να επιτρέπει -υπό ορισμένες προϋποθέσεις- μελλοντικές επενδύσεις, μέσω κρατικών δανείων», όπως προκύπτει από τα ίδια έγγραφα.
Όπως εμείς, λοιπόν, δίνουμε την εντύπωση ότι δε γνωρίζουμε τι, ακριβώς, θέλουμε και πετάμε μια απαίτηση για "καθαρή λύση", έτσι και οι Γερμανοί δίνουν την εντύπωση ότι δε γνωρίζουν με ποιον τρόπο θα επιβάλουν την περίφημη "καθαρή λύση". Αν κι όταν μιλάς για Γερμανία και για "καθαρές λύσεις", ιστορικά το μυαλό σου πάει στο κακό...
Δ.Ι.Ασ.
Σχόλια
Τα σχόλια ελέγχονται πριν από τη δημοσίευση. Απαντάμε σε επώνυμα σχόλια. Διαγράφουμε υβριστικά σχόλια, που μπορεί να προκαλέσουν εισαγγελική παρέμβαση.
Με τη λέξη επαλήθευσης που ζητάμε, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα spam και τυχόν ιούς, που θα βλάψουν και το δικό σας υπολογιστή.