Διακόπηκε η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Θεσσαλονίκης όπου θα αναδεικνυόταν ο ιδιώτης μειοδότης για να αναλάβει την αποκομιδή των σωρευμένων απορριμμάτων στην πόλη, όταν εργαζόμενοι εισέβαλαν στην αίθουσα.


Οι εργαζόμενοι, όταν διαπίστωσαν ότι ο δήμαρχος ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει στη λύση του ιδιώτη, διέκοψαν τη συνεδρίαση. 

Νωρίτερα ο Γιάννης Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι ο ιδιώτης θα βγει ούτως ή άλλως ό,τι και να γίνει με το θέμα των συμβασιούχων, καθώς τα νούμερα δεν βγαίνουν και η πόλη δεν μπορεί να καθαριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι δε θέλει να συνεχίσει με τον ιδιώτη, αλλά θέλει μόνιμο προσωπικό.

Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι στην καθαριότητας και οι συμβασιούχοι διεμήνυσαν ότι δεν θα επιτρέψουν στον ιδιώτη να μπει στα αμαξοστάσια και στον ΧΥΤΑ. Δηλώνουν έτοιμοι ακόμη και για κατάληψη του δημαρχείου.

Η πρόεδρος των συμβασιούχων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης Κλεοπάτρα Χοροζίδου πήρε τον λόγο και ζήτησε από τη διοίκηση του δήμου να πάρει πίσω την απόφαση για την στροφή σε ιδιώτη, αφού όπως είπε τηρήθηκε η υπόσχεση των συμβασιούχων και βγήκαν στον δρόμο με ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας ώστε να μπορέσει η πόλη να αναπνεύσει από τα σκουπίδια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των εργαζόμενων του δήμου Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι με το υπάρχον δυναμικό στην καθαριότητας αρκούν δύο με τρεις ημέρες για να καθαρίσει η πόλη.

Μετά από τρεις διακοπές της συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του δήμου σκοπεύει να επικαλεστεί συγκεκριμένο άρθρο του "Καλλικράτη" το οποίο της επιτρέπει να προχωρήσει σε σύμβαση με ιδιώτη, επικαλούμενη ειδικές συνθήκες, χωρίς το θέμα να εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή, με ευθύνη του προέδρου της, ο οποίος οφείλει, απλά, να ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι έτοιμος, σήμερα το βράδυ, να υπογράψει τη σχετική σύμβαση και να βγουν τα οχήματα του ιδιώτη στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση θα υποστεί τη βάσανο της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Από την μείζονα αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι η εισήγηση που δόθηκε "έχει θέματα", Δηλώνουν ότι "η διοίκηση οδήγησε, τεχνηέντως, σε διακοπή της συνεδρίασης" και ζητούν απόφαση από τα θεσμικά όργανα.