Οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στη χθεσινοβραδινή δεξίωση, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της Αμερικανική Ανεξαρτησίας .


"Αυτό σημαίνει πολλή δουλειά για όλους εμάς αλλά αντανακλά και την ισχυρή δέσμευσή μας απέναντι στους ανθρώπους της Βόρειας Ελλάδας", εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Έχουμε μια μακρά -ιστορικά- παρουσία σ' αυτή την πόλη και είμαστε προσηλωμένοι στη διατήρησή της", σημείωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος βλέποντας τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, στη δεξίωση αναφέρθηκε στη στήριξή του στο έργο του προξενείου και του ίδιου "για την ενίσχυση των σχέσεών μας με τη Βόρεια Ελλάδα".

Ερωτηθείς για τον ρόλο της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ο Αμερικανός πρέσβης, αφού επισήμανε τη "στρατηγική γεωγραφία της Ελλάδας, που είναι και μια από τις πιο σημαντικές πτυχές των διμερών μας σχέσεων", τόνισε: "Έχουμε πολύ όμοια συμφέροντα και όμοιες προοπτικές σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Θέλουμε να δούμε αυτές τις χώρες να προχωρούν προς την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ευρωπαϊκά στάνταρ και θεσμούς. Η Θεσσαλονίκη είναι μια φυσική πύλη γι' αυτούς".