Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017._


Βραδιά τιμής στο Σταύρο Κουγιουμτζή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, στις 21.30, στην Α΄ Προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο και με τη συμμετοχή των Γιώργου Νταλάρα, Μαρίας Κουγιουμτζή, Λιζέτας Καλημέρη και Ανδρέα Καρακότα.
Η συναυλία θα δοθεί στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που καθιερώνει από φέτος η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Κέντρο Πολιτισμού της και την οποία φιλοδοξεί να αναδείξει σε θεσμό.


«Τιμούμε την πρώτη αυτή χρονιά το συνθέτη και στιχουργό, Σταύρο Κουγιουμτζή. Έναν μουσικό, κυριολεκτικά με όλη τη σημασία και την έννοια της λέξης. Έναν άνθρωπο που μέσω των τραγουδιών του, πέρασε στον κόσμο την αγωνία του για τη ζωή και τα προβλήματα των ανθρώπων. Έναν πραγματικό δημιουργό, που ποτέ δεν ήταν, ούτε έγινε ‘στυγνός επαγγελματίας’, παρά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε. Είμαι πραγματικά περήφανος που ο τόπος μας και η πόλη μας, η Θεσσαλονίκη, συνδέεται με το όνομα του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μικρασιάτης στην καταγωγή, όπως και πάρα πολλοί συμπολίτες μας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έζησε πολύ δύσκολα χρόνια, όμως με πείσμα και επιμονή, κατάφερε να ξεπεράσει αμέτρητα εμπόδια, και να ξεδιπλώσει το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του», επισήμανε ο  περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας.




Ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε θερμά την Αιμιλία Κουγιουμτζή, που αγκάλιασε τη βραδιά – αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή και τον Γιώργο Νταλάρα για την πολύτιμη συμβολή του στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης τιμής στον μεγάλο καλλιτέχνη και δημιουργό.

Τόνισε ότι ο σχεδιασμός για την πλήρη αναμόρφωση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας άρχισε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με παρεμβάσεις όπως το άνοιγμα των παραστάσεων, των εκδηλώσεων, των δρώμενων σ’ ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, το συμμάζεμα στα οικονομικά και κυρίως τη στροφή 180 μοιρών όχι μόνο στο τρόπο λειτουργίας του αλλά στην ίδια τη φιλοσοφία του Κέντρου.

Τέλος ανακοινώθηκε ότι η δεύτερη «βραδιά τιμής» θα αφιερωθεί σε έναν καλλιτέχνη που επίσης συνέδεσε το όνομά του με τη Θεσσαλονίκη, το Δημήτρη Μητροπάνο.

Προσωπική μας άποψη, πάντως, είναι ότι τέτοιες "βραδιές τιμής" θα πρέπει πρωτίστως να αφιερώνονται σε καλλιτέχνες που επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσουν το πνευματικό τους έργο.