Μ. Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017._


Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου (στις 21:50) αναμένεται στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης η πτήση που θα μεταφέρει, από την Αθήνα, το Άγιο Φως το οποίο, νωρίτερα το απόγευμα, θα έχει φθάσει στη χώρα από τα Ιεροσόλυμα.


Η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών   Γιάννη Αμανατίδη, αναχωρεί αύριο το πρωί για τα Ιεροσόλυμα προκειμένου να μεταφέρει το Άγιο Φως, ανήμερα του Μεγάλου Σαββάτου, στην Ελλάδα.

Η αποστολή θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και από εκεί θα αναχωρήσει για την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου στις 10.15 θα έχει συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη κ. κ.  Θεόφιλο Γ΄.

Ακολούθως η ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή Αφής  .

Μετά τη λήξη της τελετής ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας.

Την αντιπροσωπεία αποτελούν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Γιάννης Αμανατίδης,   ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Ελλάδα Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιώτατος  κ. Αθηναγόρας   και ο Αθανάσιος Μπούρας  ως αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας , βουλευτής ΝΔ.

Στην αποστολή επίσης συμμετέχουν και ο Βασίλειος  Κόκκαλης Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, βουλευτής. 

Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα αναμένεται να αφιχθεί νωρίς το απόγευμα ( 18.30)  στο αεροδρόμιο " Ελ. Βενιζέλος" της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή για την υποδοχή του, όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου η άφιξη του Αγίου Φωτός προγραμματίζεται για τις 21.50.

Ήδη έχει προγραμματιστεί σειρά πτήσεων προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, από τις ιδιωτικές εταιρίες για να φθάσει το Άγιο Φως έγκαιρα ακόμη και στην πιο μακρινή γωνιά της Ελλάδας.