Δευτέρα, 24 Απριλίου, 2017


Γερασμένο και με σημαντικά προβλήματα υγείας , εξαιτίας των «τραγικών ελλείψεων» όπως αναφέρουν, εμφανίζεται το «λιγοστό» νοσηλευτικό προσωπικό σε έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).


Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, ανέρχονται στο 35% οι κενές οργανικές θέσεις και το προσωπικό αναγκάζεται να κάνει «εξοντωτικά ωράρια».

Ο μέσος όρος υπηρεσίας του νοσηλευτικού προσωπικού είναι 25 έτη. Το 15% (4.500) των υπαλλήλων νοσηλευτικής υπηρεσίας διαθέτει πιστοποιητικά Υγειονομικών Επιτροπών με προβλήματα υγείας, και τουλάχιστον 200.000 ημέρες είναι οι εγκεκριμένες αναρρωτικές άδειες κατ' έτος. «Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πιθανότητες σφάλματος κατά την νοσηλευτική φροντίδα, καθότι η κάθε βάρδια καλύπτεται με 1 νοσηλευτή σε κλινικές των 40 ασθενών».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία δεν τηρείται σε κανένα Νοσοκομείο η εργατική Νομοθεσία και οφείλονται 800.000 ρεπό και κανονικές άδειες. «Εάν χορηγηθούν τα νόμιμα δικαιώματα στο νοσηλευτικό προσωπικό ως οφείλει η κυβέρνηση έκλεισαν τα Νοσοκομεία», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας ότι εκκρεμούν 5.000 αιτήματα υπαλλήλων νοσηλευτικών υπηρεσιών με διαπιστωμένα προβλήματα υγείας ή οικογενειακά προβλήματα για απαλλαγή από τις βάρδιες, 4.500 νοσηλευτικό προσωπικό διαθέτει πιστοποιητικό αναπηρίας και μπορεί να λάβει σύνταξη αναπηρίας, 7.000 υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, αλλά «εάν συνταξιοδοτηθούν τα Νοσοκομεία βάζουν λουκέτο».