Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017._


Άλλη μία μετατόπιση της θέσης του, πραγματοποίησε, σήμερα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. Μόλις χθες καλούσε τους διαφωνούντες της παράταξής του να παραιτηθούν. Σήμερα, δήλωσε πως... δεν χωρίζουν!


"Έχουμε καυγάδες στη δημοτική ομάδα, καμία αντίρρηση. Όμως δεν χωρίζουμε", ήταν το σχόλιο του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για την κατάσταση που επικρατεί στην παράταξη του, την "Πρωτοβουλία", με αφορμή το θέμα της κανονιστικής διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων στην Αγίας Σοφίας, που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, καθώς αρνήθηκαν να το στηρίξουν δημοτικοί του σύμβουλοι.

«Παραμένουμε μια ομάδα με τις διαφωνίες της, με τις χαρές της και τις λύπες της. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό της "Πρωτοβουλίας" που την κάνει να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη δημοτική κίνηση στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ.Μπουτάρης, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της νέας διαδικτυακής πύλης του δήμου Θεσσαλονίκης.

Κι όμως, μόλις χθες, σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε... λάβρος κατά των διαφωνούντων:

«Έχουμε μια συστηματική εσωτερική αντιπολίτευση πια. Και λυπάμαι που το λέω αλλά η αντιπολίτευση δεν βασίζεται σε ουσιαστικές αντιρρήσεις οι οποίες μπορεί να λύνονται κάλλιστα στην δημοτική ομάδα, αλλά υπάρχει μια διάθεση προσωπικής προβολής ότι εμείς μπορούμε να φροντίζουμε την πόλη καλύτερα από εσάς. Αυτό είναι δεδομένο», έλεγε χαρακτηριστικά. Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, πάντως, η τοποθέτησή του άλλαξε...

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που συνδυάζουν την αλλαγή πλεύσης του δημάρχου με την επιστολή την οποία του έστειλαν οι "διαφωνούντες" για το θέμα των Λουτρών της Θέρμης! Βλέπετε, η ήττα Μπουτάρη στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο μπορεί να ήταν διπλή (η κανονιστική της Αγίας Σοφίας δεν πέρασε, ενώ αποσύρθηκε άρον-άρον το Μνημόνιο συνεργασίας με την Παγκόσμια τράπεζα), όμως, διαφαίνεται και νέα ήττα στο ενδεχόμενο συζήτησης παραχώρησης των Λουτρών στον επιχειρηματία - πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη!

Μπορεί το κύριο θέμα της επιστολής των Παναγιώτη Αβραμόπουλου,  Γιώργου Αρβανίτη, Ανδρέα Κουράκη και Θανάση Παπαναστασίου να είναι η πρότασή τους να συζητηθεί, εκ νέου, το θέμα της κανονιστικής διάταξης για τα τραπεζοκαθίσματα της Αγίας Σοφίας στην επόμενη συνεδρίαση της ομάδας, όμως η τελευταία παράγραφος της επιστολής τους, κρύβει και νέο θέμα:

"Τέλος, ζητούμε να γίνει ενημέρωση για το θέμα της αξιοποίησης του ακινήτου των Λουτρών Θέρμης που ανήκει στο Δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα ο Δήμαρχος ανέφερε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Metropolis 95,5 - 25.04.2017) καθώς και για την πρόταση που κατέθεσε για το θέμα αυτό ο επιχειρηματίας κύριος Ιβάν Σαββίδης", αναφέρουν. 

Το θέμα των Λουτρών της Θέρμης είναι άλλος ένας σκόπελος τον οποίο θα πρέπει να ξεπεράσει ο Γιάννης Μπουτάρης, αφού η έκταση αφέθηκε στην τύχη της, το τμήμα των λουτρών που χρονολογείται από το Βυζάντιο καταρρέει, ενώ οι άλλες εγκαταστάσεις ρημάζουν.

Οι διαφορετικές τάσεις στην διοικούσα παράταξη της "Πρωτοβουλίας" ήταν, εξάλλου, ο κύριος άξονας της απάντησης του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Σταύρου Καλαφάτη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χθες βράδυ, η διοίκηση του Δήμου. Στην ανακοίνωσή της, η διοίκηση υποστηρίζει ότι, "η παράταξη των «Εντάξει» και ο επικεφαλής της, κ. Καλαφάτης επιδίδονται, σε πολιτικούς και γλωσσικούς ακροβατισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίσει την εσωκομματική κριτική και απαξίωση που υφίσταται από την τοπική ΝΔ αλλά και να συγκαλύψει την ένδειά του σε θέσεις και προτάσεις για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης". Και στην απάντησή του, ο κ. Καλαφάτης μιλά για "πανικό και απελπισία" της διοίκησης και προσθέτει:

"Καταλαβαίνουμε τη νευρικότητά τους, επειδή με τη σοβαρή μας αντιπολίτευση τους οδηγήσαμε σε αδυναμία να διατηρήσουν την ενότητα στην παράταξή τους ακόμη και σε απλά ζητήματα, όπως η σύνταξη μιας Κανονιστικής Διάταξης για τραπεζοκαθίσματα. Ελπίζουμε στο υπόλοιπο της θητείας τους να λύσουν, έστω ένα, πρόβλημα της πόλης".