Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017._

Τρεις είναι οι δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν για την απόκτηση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ.


Οι δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν χθες, στη Morgan Stanley, χρηματοοικονομικό σύμβουλο του Ταμείου, στο Λονδίνο.

Δεσμευτικές προσφορές κατέθεσαν οι:


  • ➽International Container Terminal Services Inc.
  • ➽The Peninsular and Oriental Stream
  • ➽Deutsche Invest Equity Partners GmbH, Belterra Investments LTD and Terminal Link SAS.


Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών θα εκκινήσει άμεσα.

Η International Container Terminal Services, εταιρεία με έδρα της Φιλιππίνες,  κατατάσσεται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων διαχειριστών container terminals παγκοσμίως και διαθέτει παρουσία σε 28 λιμάνια, με πολύ ισχυρή παρουσία στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (14 λιμάνια), αλλά και στην Αφρική (τρία) και την Αμερική (επτά). Στην Ευρώπη έχει μικρότερη παρουσία, διαχειριζόμενη τους τερματικούς σταθμούς των λιμένων Gdynia στην Πολωνία (από το 2003) και Ριέκα στην Κροατία.

Το δεύτερο σχήμα ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο Mitsui & Co Ltd, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του κόσμου, με πολυσχιδή δραστηριότητα, η οποία εκτείνεται από τα μεταλλεύματα και τα logistcs μέχρι τις τραπεζικές υπηρεσίες, την ενέργεια και τα τρόφιμα.

Ο όμιλος διαθέτει παρουσία σε 66 χώρες, ενώ το ενδιαφέρον της για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει συσχετιστεί κατά καιρούς -αλλά όχι από την ίδια την εταιρεία- με την επιθυμία της να το αξιοποιήσει για ευχερέστερη πρόσβαση στα πλούσια αποθέματα των μεταλλείων του Κοσόβου.

To τρίτο σχήμα συγκροτείται από το γερμανικό fund DIEP (Deutsche Invest Equity Partners GmbH), τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και την CMA CGM, τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως ναυτιλιακή εταιρεία στη μεταφορά containers.

O όμιλος CMA CGM, που μεταξύ των άλλων αποτελεί μέλος της τετραμελούς συμμαχίας OCEAN Alliance, στην οποία ανήκει και η Cosco, εξυπηρετεί τα 420 από τα 521 εμπορικά λιμάνια της υφηλίου και ο ενοποιημένος τζίρος του προσεγγίζει τα 22 δισ. δολάρια.

O δεύτερος εταίρος του σχήματος, Deutsche Invest Equity Partners GmbH, έχει το επιχειρηματικό του στρατηγείο στο Μόναχο και διαχειρίζεται κεφάλαια που αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ βάσει του επιχειρηματικού του προφίλ προσδιορίζεται ως επενδυτικό κεφάλαιο με τοποθετήσεις σε επιχειρηματικές συμμετοχές, αναπτυξιακές δράσεις και διαχείριση ακινήτων, με εστίαση στις αγορές της Γερμανίας, της Κίνας και των ΗΠΑ.

Ο δε μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης έχει ήδη επενδύσει στη ΣΕΚΑΠ, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" και στη "Σουρωτή", ενώ έχει αποκτήσει ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική.