Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017._


Σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή φλέγεται, οι περισσότερες χώρες της Βόρειας Αφρικής δεν μπορούν να βρουν τον βηματισμό τους μετά την Αραβική Άνοιξη, τα εξτρεμιστικά κινήματα έχουν αυξήσει τη δύναμή τους και
οι προσφυγικές ροές από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη όλο και πληθαίνουν, το να γίνεται λόγος για ειρηνική αλλαγή, συνεργασία, πρόοδο και ανάπτυξη στη Μεσόγειο ακούγεται αρχικά παράδοξο. Όμως δεν είναι. Η συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας αλλάζει την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ευνοώντας το κάθε κράτος ξεχωριστά αλλά και την περιοχή στο σύνολό της, καθώς αποτελεί φορέα σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας.


Ποιο είναι το μέλλον της τριμερούς συνεργασίας; Τι σημαίνει για τις εξελίξεις στην περιοχή; Πώς επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και πώς επηρεάζεται από αυτές; Ποιες είναι οι προοπτικές αλλά και οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο σήμερα;

Προκειμένου να διερευνήσει τα παραπάνω ερωτήματα το Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια και Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 29 Μαρτίου στις 11.30 π.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Οι ομιλητές, τέσσερις Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα διεθνών σχέσεων, διπλωματίας, και ασφάλειας συνεργάτες του γνωστού ερευνητικού κέντρου για τις στρατηγικές σπουδές BESA θα τοποθετηθούν για τις εξελίξεις στην περιοχή, τον ρόλο του Ισραήλ και ιδιαιτέρως για τη σημασία και το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Ειδικότερα οι ομιλητές και τα θέματα των ομιλιών τους είναι:

·         The Greek-Israel connection – The Seven Good years, Ambassador Arye Mekel
·         The New Strategic Landscape in the East Mediterranean and Israel’s Responses, Professor Efraim Inbar
·         The Mediterranean Identity: Strategic and Cultural (Hard Power and Soft Power) Dimensions, Eran Lerman
·         The Levante – As Always Torn between East and West, Gershon Hacohen

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο καθηγητής Ηλίας Κουσκουβέλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων. Οι ομιλίες και η συζήτηση θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά.