Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017.

Κανείς δεν έγινε σοφότερος από την χθεσινή παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου που έχει γίνει στην Αμφίπολη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Παρουσίαση που έγινε στο πλαίσιο της 30ής Επετειακής Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο της Δεκαετίας στη Μακεδονία και τη Θράκη.


Στις ανακοινώσεις της η αρχαιολόγος Αικατερίνη Περιστέρη έδωσε στοιχεία τα οποία είναι ήδη γνωστά. Όμως και στις δικές τους ανακοινώσεις, άλλοι επιστήμονες δεν επεκτάθηκαν σε τίποτα περισσότερο παρά μόνο στο να επαναλάβουν τις δικές τους θέσεις.

Η κ. Περιστέρη ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να προφυλαχθεί από τις καιρικές συνθήκες ο τύμβος. "Από το 2016 το μνημείο της Αμφίπολης αφέθηκε στην τύχη του. Η υγρασία έχει προχωρήσει πολύ. Οι Καρυάτιδες άρχισαν να χάνουν τα εξαιρετικά χρώματα τους -το κυανό μετά βίας φαίνεται. Είναι καθήκον της πολιτείας να προστατεύσει το μνημείο αυτό από τη φθορά του χρόνου", είπε.

Η ομιλία της είχε θέμα "Ανασκαφική Έρευνα Τύμβου Καστά Αμφίπολης 2010-2015: Από Την Αρχαϊκή Νεκρόπολη Στο Μνημειακό Μακεδονικό Τάφο Με Τον Πλούσιο Γλυπτό Διάκοσμο". Σε αυτήν, παρουσίασε την ιστορία των ανασκαφών στην περιοχή, από αυτές που είχε διενεργήσει ο αρχαιολόγος Γιώργος Λαζαρίδης στη δεκαετία του 50 μέχρι τις σύγχρονες.

Η κ. Περιστέρη δεν άφησε καμία αμφιβολία για το πότε δημιουργήθηκε ο Τύμβος Καστά. Όπως είπε χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου προ Χριστού αιώνα. Συμπλήρωσε ότι ο τάφος σφραγίστηκε στο τέλος του 2ου προ Χριστού αιώνα από τους τελευταίους Μακεδόνες βασιλείς προκειμένου να προστατευθεί από τις επερχόμενες βαρβαρικές επιδρομές και από αυτές των Ρωμαίων. Επανέλαβε τις ομοιότητες της τεχνοτροπίας με άλλες της ίδιας περιόδου όπως τις σφίγγες που υπάρχουν και στους Δελφούς το βοτσαλωτό δάπεδο που υπάρχει και στην αρχαία Πέλλα ή στη Βεργίνα.

Ο συνεργάτης της Μιχάλης Λεφαντζής, όμως, όταν η κ. Περιστέρη είχε αποχωρήσει, υποστήριξε ότι "το μικρότερο πρόβλημα που έχει το μνημείο είναι αυτό της υγρασίας". Πρόσθεσε πως "στο επόμενο διάστημα αρχίζουν εργασίες συντήρησης και οι περαιτέρω συζητήσεις", όπως είπε, "είναι άστοχες, αν όχι άσχετες"...

Παράγοντες της περιοχής ζητούσαν να τελειώσει το ανασκαφικό έργο, για να αναπτυχθεί η περιοχή και το πράγμα τελείωσε χωρίς να γίνουμε σοφότεροι.

Η καλύτερη πρόταση μάλλον έγινε από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Π. Νίγδελη, ο οποίος πρότεινε να οργανωθεί στο μέλλον συνέδριο αποκλειστικά για το θέμα της Αμφίπολης με τη συμμετοχή επιστημόνων, όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων.