Τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ η Κίνα - Από την πλατεία ΧΑΝΘ άρχισαν οι εκδηλώσεις για την Κινέζικη ΠρωτοχρονιάΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ, 11/2/2017._

Ελλάδα και Κίνα ήρθαν σήμερα πιο κοντά μέσω της ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας, στο πλαίσιο της εναρκτήριας τελετής των εορταστικών εκδηλώσεων για την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, στη Νότια Πύλη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 

Στην Πλατεία της ΧΑΝΘ περπάτησε ένας κινέζικος δράκος, ενώ περίπου 50 περαστικοί φωτογράφιζαν το δρώμενο. Στη συνέχεια έγινε μια σύντομη επίδειξη Κουνγκ Φου.Η σημερινή τελετή σηματοδοτεί την έναρξη σειράς εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε έπαρση των εθνικών σημαιών Ελλάδας και Κίνας, αλλά και ανάκρουση των εθνικών ύμνων τους από τη Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης.  Άγημα του Γ’ Σώματος Στρατού απέδωσε τιμές, ενώ παράλληλα, αποκαλύφθηκε το σύμβολο της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

«Η Κίνα και η Ελλάδα είναι δύο μεγάλοι πολιτισμοί που έδωσαν τα φώτα τους στον κόσμο. Ήρθε η ώρα την ιστορική αυτή σχέση να την μετατρέψουμε σε οικονομική» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Τάσος Τζήκας, τονίζοντας πως ειδικά η Θεσσαλονίκη υπήρξε ιστορικό σημείο συνάντησης των δύο πολιτισμών στο πλαίσιο του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού και μπορεί να ξαναγίνει αυτό που ιστορικά υπήρξε. 

«Η Κίνα είναι στην καρδιά μας, γιατί και η Ελλάδα είναι στην καρδιά της Κίνας» ανέφερε και εξήγησε ότι η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την έναρξη ενός πλούσιου προγράμματος εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν στην 82η ΔΕΘ, όπου η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα. Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κ. Zou Xiaoli, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή της κοινής χαράς επιδεικνύουμε πνεύμα επιχειρηματικότητας και ενότητας για το νέο έτος». Τόνισε δε πως η Θεσσαλονίκη υπήρξε σημαντικός κόμβος στον αρχαίο Δρόμο του Μεταξιού και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της στην ιστορία του πολιτισμού. Χαρακτήρισε τη ΔΕΘ στολίδι της πόλης, θυμίζοντας πως το 1998 η Κίνα συμμετείχε στη διοργάνωση ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού και τώρα επιστρέφει με τον ίδιο ρόλο στην 82η ΔΕΘ. 

Μάλιστα, ανέφερε πως η ΔΕΘ αποτελεί σημαντική πύλη των κινέζικων εμπορευμάτων στην Ευρώπη. «Έχω την πεποίθηση πως η 82η ΔΕΘ θα προσελκύσει ένα άνευ προηγουμένου πλήθος τοπικών και διεθνών επιχειρήσεων» σημείωσε.  

Παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, ο οποίος για τις ανάγκες της επίσημης φωτογράφησης έβγαλε τη γούνα που φορούσε.