©Σίσση Βασιλειάδου


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 2/2/2017._


Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που η περιοχή της Ανάληψης κόπηκε στα δύο από τις λαμαρίνες των εργοστασίων του μετρό και η εικόνα αυτή ακόμη δεν έχει αλλάξει. Τόσο χρειάστηκε για να διανοιχθεί η πρώτη σήραγγα του μετρό και τώρα έρχεται η ώρα για τη... δεύτερη.


Για να γιορτάσουμε δέκα χρόνια χωρίς μετρό, ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης και η Αττικό Μετρό Α.Ε. έστησε μια μικρή γιορτούλα, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της διάνοιξης της πρώτης σήραγγας στη βασική γραμμή  του μετρό Θεσσαλονίκης, στο σταθμό «Ανάληψη». 

Όπως τόνισε ο κ. Σπίρτζης, «η δίδυμη σήραγγα θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του επόμενου μήνα». Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, σημείωσε ότι για η κύρια γραμμή με την επέκταση για Καλαμαριά είναι εξασφαλισμένη, επομένως, όπως επανέλαβε, «αυτό το κομμάτι το 2020 θα είναι έτοιμο να παραδοθεί προς χρήση στους Θεσσαλονικείς και το 2019 θα ξεκινήσει η δοκιμαστική χρήση».

©Σίσση Βασιλειάδου


Ιστορική μέρα για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Γιάννης Μυλόπουλος, «διότι η ολοκλήρωση της διάνοιξης της σήραγγας ουσιαστικά σημαίνει την αρχή του τέλους για την ολοκλήρωση του έργου». Παραδέχτηκε πως «στην πόλη μας ταλαιπωρηθήκαμε πάρα πολύ με τις καθυστερήσεις και την παύση των εργασιών για περίπου τρία χρόνια», υποσχόμενος ότι «το 2020 το έργο θα παραδοθεί στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Από δω και πέρα, όλες οι άλλες εργασίες είναι απόλυτα ελεγχόμενες διότι έχει τελειώσει το πιο δύσκολο κομμάτι», είπε.

Ανέφερε πως οι μελέτες της επέκτασης προς τις δυτικές συνοικίες τώρα αρχίζουν, ενώ ήδη έχει δημοπρατηθεί η γεωτεχνική και γεωλογική μελέτη για την επέκταση της γραμμής προς Νεάπολη, Σταυρούπολη και Πολίχνη. 

Όσο για τις αρχαιολογικές εργασίες στη Βενιζέλου «θα ξεκινήσουν άμεσα, μόλις εκδοθεί η απόφαση της υπουργού, και μένει να ξεκινήσει το κατασκευαστικό κομμάτι», ενώ για το πότε θα φύγουν οι λαμαρίνες, υποστήριξε ότι μέσα στο χρόνο θα αποδεσμεύονται, σταδιακά, οι δρόμοι.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά σημείωσε πως: «η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που το έργο αυτό πλέον κινητοποιείται(;) και θα ολοκληρωθεί το 2020. Είναι αλήθεια ότι ταλανίστηκε όλη η Θεσσαλονίκη με τις καθυστερήσεις και τις αναβολές, όμως πλέον όλα αυτά θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν».

Τον υπουργό περίμενε ζευγάρι επιχειρηματιών της περιοχής, που άπλωσε πανό με την ερώτηση: "Κύριε Υπουργέ, τι σκοπεύετε να κάνετε για τους επιχειρηματίες της περιοχής";