ΑΘΗΝΑ, 7/2/2017._


Σε δρόμους παράλληλους φαίνεται πως κινούνται Σόιμπλε και Ε.Ε. από τη μία και ελληνική κυβέρνηση από την άλλη. Διαφορετικά πώς να εξηγηθεί ότι η κυβέρνηση αισιοδοξεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης την ώρα που τόσο ο Σόιμπλε όσο και οι Ευρωπαίοι εμμένουν στις θέσεις τους...


Η Γερμανία πιστεύει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα παραμείνει εμπλεκόμενο στη διάσωση της Ελλάδας, όπως επανέλαβε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι μια απόφαση του ΔΝΤ για αποχώρηση θα σήμαινε και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι, εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει, «τότε το πρόγραμμα τελείωσε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Γεργκ Βάισγκερμπερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ερωτηθείς για την αναμενόμενη απόφαση του συμβουλίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Ευρωπαϊκοί θεσμοί και ΔΝΤ εργάζονται στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων που ορίζει η συνθήκη του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), επανέλαβε σήμερα, από τις Βρυξέλλες, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των συμφωνιών και των δεσμεύσεων, οι οποίες πρόσφατα επαναβεβαιώθηκαν από το ΔΝΤ. Βάσει της συνθήκης του ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με την ΕΚΤ και, όπου είναι δυνατό, μαζί με το ΔΝΤ, είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της εφαρμογής των όρων που συνοδεύουν το οικονομικό πρόγραμμα βοήθειας. Σε αυτό το πλαίσιο, εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ», ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ.

Εξάλλου, κληθείσα να σχολιάσει τη θέση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί αρκέστηκε λέγοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να σχολιάζει τη στάση οποιασδήποτε κυβέρνησης για τον ρόλο του ΔΝΤ.

Τι υποστηρίζει το υπουργείο

"Όπως έχουμε επισημάνει και άλλη φορά, πολλοί παράγοντες και σε πολλά επίπεδα παίρνουν πρωτοβουλίες αυτό το διάστημα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επίτευξης συμφωνίας για τη β' αξιολόγηση".

Αυτό αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ.


"Είναι νωρίς ακόμη να εκτιμήσουμε αν θα καρποφορήσουν", σημειώνουν οι ίδιοι. 

Παπαδημούλης: Να τελειώνουμε στις 20...


Αν η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης δεν μπορεί να γίνει στις 20 Φεβρουαρίου, να προσπαθήσουμε να τελειώνουμε πριν τις ολλανδικές εκλογές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ fm. Ως πιο σημαντικές ημερομηνίες ανέφερε την 9η Φεβρουαρίου με το EuroWorking Group και την 20ή Φεβρουαρίου με το Eurogroup, ενώ για σήμερα είπε ότι δεν περιμένει θεαματικά πράγματα από τη συνεδρίαση του ΔΝΤ.


Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης επιβάλλεται, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και για γεωπολιτικούς, καθώς και για να μην ξαναμπεί στο τραπέζι -γιατί κάποιοι καραδοκούν- το καταστροφικό σενάριο του Grexit. Και αυτό, όπως σημείωσε, το καταλαβαίνουν όλο και περισσότεροι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Ο κ. Παπαδημούλης υπενθύμισε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει προγραμματίσει στις 14 Φεβρουαρίου μία ανοιχτή συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώπιον της Κομισιόν και του Συμβουλίου, και όπως διαβεβαίωσε, η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών πιέζει να προχωρήσει η ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, με βάση τους κανόνες του ευρωπαϊκού κεκτημένου.


Μάλιστα, συνέστησε σε όλα τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, που δεν ασχολούνται με την «καρδιά» της διαπραγμάτευσης: «Να κάνουμε ο καθένας τη δουλειά μας και να αφήσουμε τον Τσίπρα, τον Τσακαλώτο, τον Χουλιαράκη να κάνουν τη δική τους.