Παραδοσιακά γλέντια, αναβίωση εθίμων ακόμη και καρναβαλικές παρελάσεις θα κυριαρχήσουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη



ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16/2/2017._

Χαμός γίνεται, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα, όσο και στους δήμους του νομού. Η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται με το πρέπον... κέφι, όπως κάθε χρόνο.

Διαλέξτε πού να πάτε:

Στις 6.00 το απόγευμα από τον πεζόδρομο της Ζεύξιδος ξεκινά το ποδηλατικό καρναβάλι , για όγδοη συνεχή χρονιά. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 6.00 το απόγευμα από τον πεζόδρομο της Ζεύξιδος. Θα ακολουθήσει παρέλαση μεταμφιεσμένων ποδηλατιστών, που θα είναι οργανωμένοι σε θεματικές ομάδες με συμβολικό και σατυρικό χαρακτήρα.

Παρέλαση καρναβαλιστών οργανώνει σήμερα η δημοτική ενότητα Τριανδρίας σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, και με άλλους τοπικούς φορείς. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 4.30 το απόγευμα από τη συμβολή της οδού Γυμναστηρίου με την Ελευθερίας.

Στη συνέχεια μικροί και μεγάλοι θα διέλθουν από τις οδούς Αγίου Σπυρίδωνος και Τρικούπη. Θα ακολουθήσει αποκριάτικο πάρτι στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας με ταχυδακτυλουργούς, ξυλοπόδαρους, μουσικοκινητικά παιχνίδια και το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Παραδοσιακά γλέντια σε δύο κεντρικά σημεία της περιοχής οργανώνει στις 7.00 σήμερα το απόγευμα ο δήμος Καλαμαριάς. Στην κεντρική πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, πλησίον του δημαρχείου, θα αναβιώσουν παραδοσιακά έθιμα, όπως το γαϊτανάκι, το μπουρανί της Θεσσαλίας, οι φανοί της Κοζάνης και το έθιμο του Μπέη. Στη γιορτή θα ακουστούν αποκριάτικα τραγούδια από τη Μυτιλήνη, οι γνωστές "Γλεντιστάδες", ενώ θα παρουσιαστούν παραδοσιακά τραγούδια και χοροί από τη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τον Πόντο. Τα κάρβουνα θα ανάψουν από το νωρίς το απόγευμα, ενώ στους παρευρισκόμενους θα προσφέρονται ακόμη κρασί και λουκούμια.
Την ίδια ώρα ανάλογο γλέντι θα στηθεί στον αύλειο χώρο του 4ου γυμνασίου Καλαμαριάς, στην περιοχή του Βότση.

Με μπουλούκια και το παραδοσιακό τσίκνισμα θα γιορτάσει τη σημερινή ημέρα ο δήμος Νεάπολης - Συκεών. Το καθιερωμένο γλέντι για την Τσικνοπέμπτη θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα και θα φιλοξενηθεί στην πλατεία Ειρήνης, στο κέντρο της Νεάπολης. Εκεί θα καταλήξει το μπουλούκι των μεταμφιεσμένων, το οποίο λίγο νωρίτερα θα έχει ξεχυθεί στους δρόμους της περιοχής συνοδεία χάλκινων.

Στην πλατεία Ειρήνης μέλη του συλλόγου πολιτισμού και παράδοσης Κύμινων θα παρουσιάσουν το έθιμο των Γενίτσαρων και της Μπούλας, ενώ τον κόσμο θα ξεσηκώσουν οικουδουνοφόροι καρναβαλιστές από την Ανθή Σερρών.

Στο δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης στις 8 μ.μ., παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση "Είδα το Χαρίτο με τα μάτια μου", στο Κινηματοθέατρο Άστρον (Κομνηνών και Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Μενεμένη).

Στο Ελευθέριο Κορδελιό για δεύτερη συνεχή χρονιά οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να ξεφαντώσουν με το πρόγραμμα της πιο "χρωματιστής" υπαίθριας αποκριάτικης  εκδήλωσης. Το απόγευμα, σήμερα, Τσικνοπέμπτη οι κεντρικοί δρόμοι θα πλημμυρίσουν από ομάδες καρναβαλιστών, από τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους, μαθητές σχολείων και δημότες όλων των ηλικιών, στο πλαίσιο της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης που θα ξεκινήσει στις 18.00 από δύο αφετηρίες της περιοχής, την  Πλατεία Σκρα και την Πλατεία Ελευθερίας. Η παρέλαση θα τερματίσει στο θεατράκι του πεζοδρόμου Εθνικής Αντιστάσεως όπου στις 18.45 θα στηθεί ένα μεγάλο πάρτι. Το πρόγραμμα ξεκινά με χορευτικά από τη σχολή χορού Dolce Vita και στη συνέχεια τη σκυτάλη της διασκέδασης παίρνει ο dj Μάκης Παζαρέντζης. Εκεί θα βρίσκονται οι Ξυλοπόδαροι της ομάδας ΚΑΜΠΕΡ που θα αναλάβουν την ψυχαγωγία των μικρών δημοτών. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με το παραδοσιακό έθιμο της καύσης του βασιλιά Καρνάβαλου.