«Θηλιά στο λαιμό των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης αποτελούν τα συσσωρευμένα χρέη του Οργανισμού», υποστηρίζουν.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 14/2/2017._

 Αγωγή κατά του ΕΟΠΥΥ κατέθεσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) διεκδικώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν το ποσό των 2.348.655,38 ευρώ και λιμνάζουν από το 2011. 

Όπως επισημαίνει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου, ο  ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από συνταγές που εκτελέστηκαν τα έτη 2011, 2012 και 2013. Αφορούν συνταγές ασφαλιστικών ταμείων τα οποία μετέπειτα εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και έτσι ο ΕΟΠΥΥ ανέλαβε τις υποχρεώσεις τους.

«Λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης του ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει αυτές τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, μέρος των οποίων αφορούν το έτος 2011 και προκειμένου να αποκλεισθεί κάθε ενδεχόμενο παραγραφής των απαιτήσεων αυτών, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης άσκησε εντός του έτους 2016 αγωγή στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του Οργανισμού για την επιδίκαση ποσού 2.348.655,38 ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει και οφειλές των ετών 2012 και 2013», τονίζει το δ.σ. του Συλλόγου.

Είχε προηγηθεί αποστολή εξωδίκου στον ΕΟΠΥΥ με το οποίο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προειδοποιούσε τον Οργανισμό ότι σε περίπτωση που δεν καταβάλλει τα οφειλόμενα σε διάστημα ενός μηνός από τη λήψη του εξωδίκου, τότε ο ΦΣΘ επιφυλάσσεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να διεκδικήσει το παραπάνω ποσό. Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, ο ΕΟΠΥΥ θα επιβαρυνόταν και με το ποσό των νόμιμων τόκων υπερημερίας. 

«Προχωρήσαμε στην κίνηση αυτή διότι έχει εξαντληθεί η υπομονή μας, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Είναι χρήματα που τα χρειαζόμαστε. Επιπλέον, υπάρχουν πίεση και φόβος μήπως δεν εισπραχθούν τα χρήματα αυτά, αλλά χαθούν και παραγραφούν με το πέρας της πενταετίας. Συνεπώς, τα διεκδικούμε. Τα συσσωρευμένα χρέη αποτελούν θηλιά στο λαιμό των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης», δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

Επισημαίνει, τέλος, ότι η προηγούμενη δικαίωση του ΦΣΘ από το ΣτΕ στο οποίο είχε καταθέσει αγωγή κατά του ΟΠΑΔ, άνοιξε το δρόμο για τη διεκδίκηση των απαιτήσεων του Συλλόγου από την πολιτεία. Ειδικότερα η απόφαση του ΣτΕ είχε αναγνωρίσει την καθυστέρηση του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των συνταγών που εκτελέστηκαν από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης και μάλιστα επιδίκασε και τόκους υπερημερίας 44.234 ευρώ υπέρ του ΦΣΘ.