ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 25/2/2017._

Με Κυριακάτικες εφημερίδες αυτό το Σάββατο, λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας.


Τα πρωτοσέλιδα αναλυτικά:

ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πούλησαν τα πάντα σε Σόιμπλε και ΔΝΤ
Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «ανοίγει εκ νέου το Ασφαλιστικό με την κατ' αρχήν συμφωνία κυβέρνησή - τρόικας για την έλευση των δανειστών (τεχνικά κλιμάκια) στη χώρα. Και αυτό, πριν καλά-καλά ξεκινήσει η εφαρμογή του προηγούμενου νόμου 4387/16 (του περασμένου Μαΐου), και ενώ το νέο Ταμείο (ΕΦΚΑ) δεν μπορεί να λειτουργήσει».

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μυστικό προσύμφωνο για χρέος, μέτρα, πλεονάσματα
Όπως τονίζει η εφημερίδα υπάρχει «μία συνολική συμφωνία για όλα τα ανοιχτά θέματα στις 20 Μαρτίου -που θα δρομολογεί και τις μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις στο θέμα του χρέους- θα ξεκλειδώσει την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός του Απριλίου, ώστε να ακολουθήσει η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές. Τα γεγονότα εξελίσσονται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα, καθώς όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρξει λύση».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «Βασιλικό μνημόνιο με προίκα την πόλη»
«Σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε με έναν από τους πλέον γνωστούς, σημαντικούς και ικανούς σύγχρονους πολιτικούς της μεταπολιτευτικής περιόδου (από εκείνους που γνωρίζουν πολύ καλά πράγματα και καταστάσεις...) θέσαμε ευθέως το θέμα των επερχομένων δραματικών εξελίξεων στην πατρίδα μας, και όχι μόνο, επικεντρώνοντας τον λόγο μας στο ζήτημα της επιστροφής της βασιλείας στη χώρα. Ο συνομιλητής μας, άλλοτε βασικό στέλεχος κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης, από εκείνους που έχουν φάει την πολιτική με το "κουτάλι" και ξέρουν τι διαδραματίζεται πίσω στα παρασκήνια, μας είπε πολλά και διάφορα, διατυπώνοντας και αυτός τη δική του άποψη και εκτίμηση για τα τεκταινόμενα και για όσα έρχονται...», εξηγεί (;) η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τσίπρας - Τρόικα σπρώχνουν τη χώρα στον γκρεμό
Η εφημερίδα τονίζει: «Η κυβέρνηση «ξεφούσκωσε», άφησε τις κορόνες και τις «κόκκινες γραμμές», δίνοντας ό,τι της ζήτησαν, προκειμένου να επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα και να ξεκινήσει από μεθαύριο η τελική φάση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Όλα τα παραπάνω δεν θα είχαν κάποια ιδιαίτερη σημασία, εάν δεν συνοδεύονταν από ένα νέο «λογαριασμό», που θα τον πληρώσουν πάλι οι πολίτες. Είναι ο τρίτος κατά σειρά που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, μετά από εκείνους του καλοκαιριού του 2015 και της πρώτης αξιολόγησης την άνοιξη του 2016».

ΕΣΤΙΑ: Το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα
Η εφημερίδα υποστηρίζει: «Πρόθεσις του κ. Τσίπρα είναι να προκηρύξει δημοψήφισμα για το Σύνταγμα μέσα στο φθινόπωρο, και, πάντως, μετά τις γερμανικές εκλογές, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την ψήφο των πολιτών ως δήθεν ανανέωση της λαϊκής εντολής προς το πρόσωπό του».

Η ΑΠΟΨΗ: Άλλα λόγια να κοροϊδευόμαστε
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Με το αφήγημα των... αντιμέτρων ελπίζει να ξεπεράσει τον σκόπελο της ανύπαρκτης προς το παρόν συμφωνίας με τους δανειστές ο Αλέξης Τσίπρας. Οι αρχικοί πανηγυρισμοί μετά το Eurogroup μετατράπηκαν σε ανησυχία μετά την... εξαφάνιση Τσακαλώτου αλλά και τις άκρως ρεαλιστικές δηλώσεις Δραγασάκη που έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους. Συμφωνία δεν υπάρχει, παρά μόνο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις, οι οποίες άγνωστο παραμένει πότε θα ολοκληρωθούν και με ποιο κόστος».

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Η Σαρακοστή της αξιολόγησης
«Την επομένη της Καθαράς Δευτέρας επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για την οριστικοποίηση σε τεχνικό επίπεδο της κατ’ αρχήν πολιτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Όλες οι πλευρές έχουν την αίσθηση του επείγοντος και επιδιώκουν να έχει κλείσει η αξιολόγηση είτε στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου είτε το αργότερο σε αυτό της 7ης Απριλίου και δη με μια δέσμευση για το χρέος, η οποία θα επιτρέπει στον διοικητή της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης», γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΠΟΧΗ: Συμφωνία σε τόνο ελάσσονα
Σύμφωνα με την εφημερίδα «το βασικό συμπέρασμα από την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωομάδας ήταν ότι όλοι συμφώνησαν πως πρέπει έγκαιρα να συμφωνήσουν. Σε μια συγκυρία όχι μόνο εκλογική ή οικονομική, αλλά και διεθνή, γεμάτη αβεβαιότητες, η διατήρηση της εκκρεμότητας στο ελληνικό πρόγραμμα έπαιρνε για πολλούς το χαρακτήρα μιας αχρείαστης απειλής».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανησυχία για καυτό δίμηνο στο Αιγαίο
«Για καυτό δίμηνο στο Αιγαίο που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να μετατραπεί ακόμη και σε κρίση διετούς διάρκειας, προετοιμάζεται η Αθήνα σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Η τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή άρχισε να εκδηλώνεται προ μηνός, δεν αντιμετωπίζεται από την Αθήνα μόνον ως πολιτική «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του Συνταγματικού Δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, αλλά και ως μέρος σχεδίου για προώθηση όλων των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο», γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS: Τα funds-γύπες έχουν στο στόχαστρο 500.000 δανειολήπτες
«Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά, ετοιμάζονται να πέσουν πάνω... στους αδύναμους δανειολήπτες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις δόσεις ίων δανείων. Προς το παρόν κάνουν διερευνητικούς κύκλους πάνω από τις... ελληνικές τράπεζες, εντοπίζουν τα θύματα που με την πρώτη ευκαιρία θα τα κατασπαράξουν κυριολεκτικά», γράφει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το κρυφό έγκλημα του Σημίτη με τον χρυσό της Ελλάδας
Όπως γράφει η εφημερίδα «μετά την είσοδο στην ευρωζώνη η τότε κυβέρνηση, με βασικό επιχείρημα ότι έχουμε ισχυρό νόμισμα (!), πούλησε 20 τόνους, οδηγώντας τα αποθέματα σε ιστορικό χαμηλό. Στο εξωτερικό βρίσκεται το σύνολο των ράβδων (127 τόνοι)».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κλιμάκωση επίθεσης και κοροϊδίας - Απάντηση η οργανωμένη πάλη του λαού
H εφημερίδα τονίζει: «Έναν ακόμα γύρο με αντιλαϊκά μέτρα εγκαινίασε η συμφωνία στο τελευταίο Γιούρογκρουπ, με αιχμή το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Κυβέρνηση - κουαρτέτο στήνουν παγίδα στο λαό με τα «αντισταθμιστικά», για να αποδεχτεί παλιά και νέα μέτρα».

ΠΡΙΝ: Αντάρτικο αγώνων σε τρόικα - κυβέρνηση
«Στην Αθήνα επιστρέφει η τρόικα, έτοιμη να κάνει «λιανά» τα νέα μέτρα-σφαγείο στα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΑ, μετά από μία ακόμη ...περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση, αλλά και υπό την πίεση του κεφαλαίου, των ΜΜΕ και φυσικά της ΝΔ και του Μητσοτάκη, που απαιτούν εν χορώ «να κλείσει τώρα π αξιολόγηση». Έτσι, το «ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα» των Τσίπρα και Τσακαλώτου, μεταφράζεται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον ευρώ που θα αρπάξουν από τις τσέπες εργαζόμενων και συνταξιούχων — και μάλιστα με σοβαρή πιθανότητα αυτό να μην γίνει μετά από ένα ή δύο χρόνια, όπως θα ήθελαν για ευνόητους λόγους, αλλά πολύ πιο γρήγορα», τονίζει η εφημερίδα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Έρχονται... αλλά αγριεμένοι
«Τοίχο βρίσκουν οι προσδοκία του Μεγάρου Μαξίμου για γενναίες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και στον ΦΠΑ καθώς το ΔΝΤ δεν δέχεται καν να μπει στη συζήτηση, ενώ οι Ευρωπαίοι αντί για φοροελαφρύνσεις κομίζουν αναπτυξιακό πακέτο διά χειρός Γιούνκερ με σύμπραξη ΔΝΤ και Παγκόσμιος Τράπεζας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα σκληρό τρίμηνο για να ξεμπερδεύει με το θρίλερ της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο όλα δείχνουν ότι οδεύει προς Μάιο», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ: Φως στο πάρτι της Αττικής
«Κόλαφος για την Attica Bank και τις πρακτικές της διοίκησης των Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου είναι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητώντας της να διερευνήσει «την τέλεση ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων». Η μηνυτήρια αναφορά που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», με ημερομηνία 25 Ιανουάριου 2016 (τη δεύτερη επέτειο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ), περιγράφει το «πάρτι» που είχε στηθεί με την Τράπεζα των Μηχανικών, γύρω από την οποία η κυβέρνηση σχεδίαζε, όπως είχε περιγράφει ο Γιάννης Δραγασάκης, να οικοδομήσει «παράλληλο τραπεζικό σύστημα» με στόχο να παρακάμψει την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ)» γράφει η εφημερίδα.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: «Κουρεύονται» δάνεια και χρέη στο Δημόσιο
Η εφημερίδα επισημαίνει: «Σώζονται σπίτια και επιχειρήσεις με ιον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό «Κουρεύονται» δάνεια και χρέη στο Δημόσιο • Διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις · Στις 120 δόσεις η εξόφληση του υπολοίπου της οφειλής · Σε διαβούλευση το αίτημα των τραπεζικών για ασυλία, αλλιώς δεν υπογράφουν».

ΤΟ ΧΩΝΙ: 6 στους 10 Ελληνες: Τα πράγµατα θα ήταν χειρότερα µε τον Κυριάκο
«Ο λαός άρχισε να καταλαβαίνει και να συνειδητοποιεί. Αφενός να καταλαβαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (κόντρα σε όλους τους εγχώριους αντιπάλους του) είναι το κόµµα που αγωνίζεται να αποκρούσει τη λιτότητα των δανειστών, αφετέρου να συνειδητοποιεί πλήρως το ρόλο της ΝΔ, που υπό τη νέα ηγεσία της έχει µετατραπεί σε κόµµα των δανειστών», ισχυρίζεται η εφημερίδα που παρουσιάζει δημοσκόπηση μιας εταιρίας.

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Οι 13 χρυσοί κανόνες για να έχεις γερή καρδιά
Η εφημερίδα επιστρέφει στα γνωστά της πρωτοσέλιδα: «Οι παθήσεις της καρδιάς είναι πλέον πάρα πολύ συχνές και επηρεάζουν την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως. Ως γενικές κατευθύνσεις, γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή, το κόψιμο του καπνίσματος και η συχνή άσκηση μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες για την καρδιά μας. Τα επόμενα βήματα είναι να φροντίσουμε την πίεση μας και να ελέγξουμε τη χοληστερίνη μας, για να έχουμε μια σωστή διαχείριση του οργανισμού μας».

DOCUMENTO: Τι πρόσφερε ο Κυριάκος στον Σόιμπλε
«Με υπερμνημόνιο τα δίνει όλα ο Κυριάκος στον Σόιμπλε. To Documento... έχει τον Γερμανό του και αποκαλύπτει τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες στις συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ESPRESSO: «Έφυγε» ξεχασμένος ο άρχοντας του Κολωνακίου
«Μια μεγάλη μορφή της νυχτερινής Αθήνας, ο Μαρίνος Καλίνογλου, δεν υπάρχει πια. Ο δημιουργός του θρυλικού ρεστοράν Tops στο Κολωνάκι, το οποίο βρίσκεται ακόμη στην πλατεία της πιο αριστοκρατικής γειτονιάς του κέντρου και αποτελούσε το στέκι Ελλήνων σταρ αλλά και ξένων celebrities που έρχονταν στην Ελλάδα στα 60s και τα 70s, άφησε την τελευταία πνοή του το περασμένο Σάββατο, σε ηλικία 78 ετών», γράφει η εφημερίδα.

REALNEWS: Κάλπη-κες απειλές του Σουλτάνου στο Αιγαίο
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια από τον Ερντογάν για να κερδίσει το δημοψήφισμα» κι επισημαίνει: «Η Αθήνα ανησυχεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα διστάσει να κλιμακώσει την ένταση αν πιστέψει ότι αυτό θα του δώσει την εκλογική νίκη τον Απρίλιο και στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να ανεχθεί δεύτερα Ίμια».

STAR PRESS: Θαύμα στον τάφο του Αγίου Παϊσίου
«Για το θαύμα που βίωσε ένας προσκυνητής μπροστά στον τάφο του αγίου Παΐσιου μίλησε παρουσία δεκάδων πιστών στον Πολύγυρο Χαλκιδικής ο ηγούμενος της Ιεράς μονής Βατοπεδίου, ο Γέροντας Εφραίμ», γράφει η εφημερίδα.

THESSNEWS: Δεν υπάρχει και φιλότιμο

Η εφημερίδα γράφει: «Ψηφίζει για τον επόμενο ο Αλ. Τσίπρας. Αυτό μόνο μπορεί να καταλάβει κανείς, αν δει τι αποφασίστηκε τόσο στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας, όσο και στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ στο Βερολίνο την Τετάρτη.Έτσι, η σημερινή κυβέρνηση, με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, πρώτα ο Θεός, θα κληθεί να ψηφίσει μέτρα που δεν την αφορούν, μάλλον». Κι όποιος κατάλαβε, κατάλαβε...