ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 17/2/2017._

 

Δε θα φύγει με καλές αναμνήσεις , από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν είναι μόνον τα τρία γκολ της Σάλκε που του χάλασαν τη διάθεση, ούτε τα όσα του… έσουραν οι ΠΑΟΚτσήδες στο Φέισμπουκ, ήταν και οι σημερινές επαφές του!

 

 

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με εκπροσώπους της Εγνατίας Οδού Α.Ε., στου ΣΒΒΕ, του Μεγάρου Μουσικής και του ΚΘΒΕ. Όλοι κάτι είχαν να του ζητήσουν. Άλλοι πολλά κι άλλοι λίγα.

 

Εγνατία Οδός Α.Ε.: “Πωλείται”!

 

Εντός δύο μηνών θα προχωρήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η προκήρυξη του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό και η διοίκηση της εταιρείας θέλει έως τότε να δει τους όρους της παραχώρησης και ποιο θα είναι "το μεγαλύτερο δυνατόν τίμημα για το ελληνικό δημόσιο αν αυτή προχωρήσει", όπως δήλωσε ο πρόεδρός της, Απόστολος Αντωνούδης, εξερχόμενος σήμερα από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη.

 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι "έχουν πέσει στο τραπέζι και άλλες, εναλλακτικές προτάσεις αξιοποίησης της Εγνατίας Οδού", σχετικές με την ανάπτυξη επιμέρους συνεργειών, την ανάπτυξη ΣΔΙΤ για ενεργειακά δίκτυα, την ενεργοποίηση σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών και τη δημιουργία κι εκμετάλλευση υποδομών Logistics κατά μήκος του οδικού άξονα.

Από την πλευρά της, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Ρία Καλφακάκου, ανέφερε ότι "στην παραχώρηση, εκτός από το αρχικό τίμημα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό σε σχέση με τη συμφωνία που υπάρχει για να βγουν έσοδα 6 δισ. ευρώ από τις διάφορες παραχωρήσεις (αεροδρόμια, λιμάνια, Εγνατία κτλ), έχει πολύ μεγάλη σημασία ο χρόνος της παραχώρησης και οι όροι της παραχώρησης", ώστε έσοδα να μην λαμβάνει μόνο ο παραχωρησιούχος, αλλά και το ελληνικό δημόσιο.

 

"Έχουμε κάνει αρχική πρόταση, την οποία δώσαμε και στον υπουργό, ώστε τα μελλοντικά κέρδη να πηγαίνουν και στον παραχωρησιούχο, αλλά να μένουν έσοδα και για το ελληνικό δημόσιο και άρα για την εθνική οικονομία εξήγησε, σημειώνοντας ότι τα έσοδα για το δημόσιο από την Εγνατία είναι υψηλά, ακόμη και εν μέσω κρίσης, οπότε οι κυκλοφοριακοί φόρτοι είναι συνήθως μειωμένοι και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά όταν η οικονομία ανακάμψει.

 

Ανησυχούν οι Βιομήχανοι της Β. Ελλάδας

 

Στην επόμενη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης μετέφερε τις ανησυχίες της βιομηχανίας σχετικά με την κάθετη πτώση του τζίρου της αγοράς που παρατηρείται από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα, και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Σχετικά με το θέμα αυτό ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δυστυχώς εξωγενείς παράγοντες και κυρίως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων και του Νομισματικού Ταμείου, ευθύνονται για την μη έγκαιρη λήψη απόφασης. Κατά την εκτίμηση του κ. Υπουργού στις 20 Φεβρουαρίου θα υπάρξει πολιτική απόφαση.

 

Επίσης, συζητήθηκε εκτενέστατα το θέμα της υπερφορολόγησης των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών της βιομηχανίας και κυρίως το γεγονός ότι τους τελευταίους 3 μήνες παρατηρούνται μαζικές εκροές ανώτατων στελεχών στο εξωτερικό. Είναι προφανές ότι η τάση αυτή αποδυναμώνει το ανθρώπινο κεφάλαιο της ελληνικής βιομηχανίας με άμεσες συνέπειες στην ανταγωνιστικότητά της. Σχετικά με το θέμα αυτό ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη θετική του ανταπόκριση στην εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων.

 

Τέλος, συζητήθηκε το μείζον θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομίας να ληφθούν αντίστοιχα νομοθετικά μέτρα, με αυτά που πρόσφατα εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τα νωπά αγροτικά προϊόντα. Και σε αυτό το σημείο ο κ. Υπουργός εξέφρασε την κατανόησή του και υποσχέθηκε ότι θα αναζητήσει τις προσφορότερες λύσεις.

 

Τι ειπώθηκε με τους ανθρώπους του ΚΘΒΕ

 

Στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορε΄΄ιου Ελλάδος Άρη Στυλιανού, ο πρόεδρος ενημέρωσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την ουσιαστική προσπάθεια εξυγίανσης και διεύρυνσης που συντελείται στο τελευταίο διάστημα του ενάμιση έτους, αναλύοντας το σύνθετο πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και κοινωνικό έργο του ΚΘΒΕ.  Παράλληλα, παρουσίασε την σημερινή οικονομική κατάσταση του  Θεάτρου ζητώντας έκτακτη ενίσχυση για το  2017, προκειμένου να διευθετηθούν παλιότερα χρέη του ΚΘΒΕ.

 

Στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνάντησης, το Υπουργείο Οικονομικών αντιμετωπίζει θετικά και με κατανόηση την προσπάθεια που καταβάλλει η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  και έχει τη διάθεση να την στηρίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Αναγκαία η ενίσχυση της αποστολής  του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

 

 

Στη συνέχεια, ο κ. Τσακαλώτος είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Νικήτα Μυλόπουλο.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μυλόπουλος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει στον κ. Τσακαλώτο τα κύρια σημεία της πολυσχιδούς δραστηριότητας που αναπτύσσει ο ΟΜΜΘ, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στις οργανωμένες παρεμβάσεις σε χώρους υποδοχής προσφύγων, στη σύναψη συνεργασιών με φορείς και οργανισμούς της Βόρειας Ελλάδας, στη διοργάνωση εκδηλώσεων ανοιχτών στο ευρύ κοινό και στην υιοθέτηση νέας τιμολογιακής πολιτικής υπέρ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

 

Τόνισε ότι το Μέγαρο είναι εμφανώς υποστελεχωμένο, η κρατική επιχορήγηση παραμένει εξαιρετικά μειωμένη, ενώ οι χορηγίες, δυσεύρετες ούτως ή άλλως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν γίνει πλέον σπάνιες.

 

Η ενίσχυση της αποστολής του ΟΜΜΘ θα μπορούσε να γίνει, όπως ανέφερε ο κ. Μυλόπουλος, είτε με την αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία κατά τα τελευταία έτη έχει συρρικνωθεί σε 1,5 εκατ. € ετησίως, είτε με τη σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού, ικανής να υποστηρίξει τις απαιτήσεις του καλλιτεχνικού προγραμματισμού.

 

Ο υπουργός Οικονομικών άκουσε με ενδιαφέρον την περιγραφή των αυξημένων αναγκών του ΟΜΜΘ και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να συνδράμει τους στόχους της διοίκησης, ενισχύοντας επιπλέον το Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του εφικτού.

 

 

Τσαρουχά: Συζητήσαμε τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα

 

Συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο είχε και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία, αμέσως μετά, δήλωσε:

 

«Κατά τη συνάντησή μου με τον Υπουργό Οικονομικών, παρουσίασα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Μακεδονίας και της Θράκης, και ειδικότερα τις ανάγκες στους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης. Με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος είναι άριστος γνώστης των προβλημάτων της Μακεδονίας και της Θράκης, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τις δράσεις ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας που θα ακολουθήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».