ΑΘΗΝΑ, 28/2/2017._


Αρνείται τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση, στο θέμα της διαπραγμάτευσης παίζει... καντενάτσιο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.


«Δεν προσπαθήσαμε να καθυστερήσουμε αλλά διαπραγματευτήκαμε πάνω σε αυτό που θεωρούμε μέρος της λύσης στη βάση των αρχών μας», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αναφορικά με το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών εκ προοιμίου σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να ενημερώνεται η Βουλή την ίδια ώρα που η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ επισήμανε και την πριν λίγες ημέρες ομιλία του πρωθυπουργού που είπε αρκετά πράγματα για την απόφαση του Eurogroup.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, είπε ότι η θέση αυτή βρίσκεται σε αναντιστοιχία με όσα λέει η Ευρώπη αλλά και η Αμερική, ότι δηλαδή η καθυστέρηση οφείλεται στις διαφορές μεταξύ των δανειστών. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις σημαντικές διαφορές του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και κάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει αν θα έκλεινε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο με 2% επιπλέον μέτρα.

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Πιερ Μοσκοβισί για τα "net" μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε συστημική τη διαφωνία θεσμών και ΔΝΤ και υπογράμμισε το ΔΝΤ μετακινήθηκε από την αρχική μέτρα και από εκεί που υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα πιάσει τους στόχους, τώρα ζητάει «διαρθρωτικά μέτρα».