Υποχρεωτική η απομάκρυνση των κατοίκων γα αύριο Κυριακή ► Δημιουργήθηκε Κέντρο Επιχειρήσεων στην ΠΚΜ ► Πόρτα-πόρτα ενημέρωσε ο δήμος Αμπελοκήπων-ΜενεμένηςΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 10/2/2017._

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει σχέδιο" δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας λίγο πριν από την έναρξη σύσκεψης φορέων στην Περιφέρεια για την επιχείρηση που θα γίνει την Κυριακή για την απενεργοποίηση και ασφαλή μεταφορά της βόμβας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, που βρέθηκε σε βενζινάδικο, στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου.

Ο Περιφερειάρχης συνέστησε σε όλους τους πολίτες που κατοικούν στους Δήμους Κορδελιού - Ευόσμου, Αμπελοκήπων - Μενεμένης και Δέλτα, να ενημερωθούν τις επόμενες μέρες από το τηλεφωνικό κέντρο (2311805300) και την ιστοσελίδα της Περιφέρειας (www.pkm.gov.gr) ώστε να γνωρίζουν αν ανήκουν στη ζώνη απομάκρυνσης ή όχι. "Η απομάκρυνση των κατοίκων από αυτή τη ζώνη είναι υποχρεωτική για την Κυριακή και θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 10 το πρωί οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου" τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: "ξέρουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία θα ταλαιπωρήσει δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας όμως πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτό γίνεται προληπτικά και για λόγους ασφαλείας".

Ο κ. Τζιτζικώστας γνωστοποίησε ότι κέντρο επιχειρήσεων θα υπάρχει στην Περιφέρεια και στην Ελληνική Αστυνομία ενώ σημείωσε ότι ο ελληνικός στρατός είναι έτοιμος και έχει την εμπειρία για τέτοιου είδους καταστάσεις. "Είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται τέτοια βόμβα και πρέπει να απενεργοποιηθεί σε τόσο κατοικημένη περιοχή αλλά εμείς ξέρουμε, έχουμε καταρτίσει ένα σχέδιο και ζητούμε από όλους τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση πανικός", πρόσθεσε. Είπε, ακόμη, ότι όλη η πολιτική προστασία θα είναι επί ποδός για να διασφαλίσει ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι αρχικά ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του δήμου που εμπλέκονται στο σχεδιασμό της επιχείρησης, εκπαιδεύτηκε κατάλληλα το προσωπικό, αναρτήθηκε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου, ενώ η ανακοίνωση αυτή μοιράστηκε πόρτα πόρτα σε κάθε σπίτι που βρίσκεται εντός της ζώνης απομάκρυνσης και θυροκολλήθηκε σε κάθε σπίτι και κατάστημα. Επιπλέον σήμερα και αύριο, πρωί και απόγευμα, κυκλοφορεί στους δρόμους της περιοχής αυτοκίνητο με μεγάφωνα που μεταδίδει ηχητικό μήνυμα ώστε να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι. "Ολόκληρος ο οικισμός του Δενδροποτάμου εκκενώνεται. Από την περιοχή της Καζαντζάκη εκκενώνονται μόνο δύο δρόμοι και ελάχιστες οικοδομές από τη Μενεμένη", σημείωσε.

Ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου Πέτρος Σούλας επισήμανε ότι ενημερώθηκε πόρτα πόρτα μεγάλο μέρος του δήμου, ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές έχουν "πάρει φωτιά" και διαρκώς προκύπτουν ερωτηματικά από τους πολίτες για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. "Μία από τις κυριότερες απορίες είναι 'τι θα γίνει αν δεν φύγω'. Εμείς λέμε ότι η εκκένωση της περιοχής είναι υποχρεωτική. Από εκεί και πέρα κανείς δεν πρόκειται να τραβήξει από τα μαλλιά κάποιον για να τον βγάλει έξω από το σπίτι του. Όμως πρέπει να φύγουν όλοι μέχρι τις 10. Ο καθένας θα πρέπει να διαισθανθεί και να αναλάβει τις ευθύνες που έχει απέναντι στον εαυτό του, τα παιδιά και τους συγγενείς του και να πράξει αναλόγως", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον διευκρίνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης της περιοχής που θα αποκλειστεί, η κυκλοφορία θα επιτρέπεται μέχρι τις 10 για να μετακινηθούν όλοι, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν μέχρι τις 9.30 το πρωί, τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα λειτουργούν κανονικά μέχρι τις 9 με 9.30 το πρωί, ενώ θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου σε μια μικρή ακτίνα γύρω από τη βόμβα.

Εξάλλου, η πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ Βόρειας Ελλάδας, Τζίνα Λεπτοκαρίδου δήλωσε ότι σε συνεργασία με τους διοικητές της 2ης και της 3ης υγειονομικής περιφέρειας ελήφθησαν μια σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" θα τεθεί την Κυριακή σε γενική εφημερία στη δυτική πλευρά της πόλης και το νοσοκομείο "Άγιος Παύλος" στην ανατολική ενώ δόθηκε εντολή και στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" να βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα όλων των κλινικών για την περίπτωση που θα χρειαστεί.

"Επίσης έχουμε ένα ακόμη σχέδιο το οποίο απευχόμαστε να εφαρμόσουμε σε περίπτωση που κάτι συμβεί απρόοπτα" είπε και ευχήθηκε η απασφάλιση της βόμβας να γίνει με τον καλύτερο δυνατό δυνατό, ανώδυνο και ασφαλή τρόπο. Διευκρίνισε, εξάλλου, ότι από τους ανθρώπους που θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, όσοι έχουν κάποια αναπηρία ή πρέπει να έχουν μαζί τους συσκευή οξυγόνου, δεν θα πρέπει να μεταβούν στα νοσοκομεία. "Δεν μπορούμε τα άτομα αυτά να τα φιλοξενήσουμε στα νοσοκομεία διότι μετά θα πρέπει, αν γίνει κάτι πολύ πιο δύσκολο από αυτό που περιμένουμε, να βάλουμε τυχόν ασθενείς. Δεν είναι χώροι φιλοξενίας τα νοσοκομεία, ούτε ξενοδοχεία. Τα νοσοκομεία θα δεχτούν μόνο ασθενείς με οξέα προβλήματα", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι, όπως έγινε γνωστό, την περιοχή της ζώνης που θα εκκενωθεί θα περιφρουρήσουν χίλιοι αστυνομικοί.