Για την πρόκριση  και την υπέρβαση στην επόμενη φάση του europa league  πολεμάει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος  υποδέχεται στην φλογισμένη Τούμπα την Γερμανική Σάλκε.



Του Γιάννη Χατζηιωαννίδη*

Μια ομάδα με τεράστια εμπειρία και διαφορετική δομή στην συγκρότηση της, αλλά παράλληλα και ευάλωτη, καθώς σε καμμία περίπτωση δεν μπορεί να τρομοκρατήσει τον ΠΑΟΚ . Δεν ειναι η ομάδα που μπορεί να βάλει δύσκολα στους ασπρόμαυρους που εχουν και την ψυχολογία και τον κόσμο μαζί τους.

Το σημερινό μάτς ειναι αλλο μάτς σε σχέση το παιχνίδι των δύο ομάδων πρίν απο χρόνια στην αδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα.  Η ομάδα του Ιβιτς   θέλει να «καθαρίσει» αν μπορεί από το πρώτο μάτς  πρόκριση, οσο και δύσκολο αν ακούγεται αυτό. Ο ΠΑΟΚ αλλωστε εχει μια τεράστια εμπειρία στα Ευρωπαικά κύπελλα που σαφώς και θα τον βοήθησει. Άλλωστε, στην περίπτωση που έρθει ένα θετικό αποτέλεσμα για τον «Δικέφαλο», αυτό θα διευκολύνει τη συνέχεια, καθώς ακολουθούν ο εκτός έδρας αγώνας με τον Ηρακλή και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, η ρεβάνς του κυπέλλου επίσης, σε μια περίοδο που ετσι και αλλιώς το αγωνιστικό πρόγραμμα για τον ΠΑΟΚ ειναι βαρύ.

Στα αγωνιστικά κανείς δεν μπορεί να μπεί στο μυαλό του Ιβιτς, αν και ο Σέρβος θα κάνει τις προσθαφαιρέσεις του εν όψει της πρώτης αναμέτρησης με τη Σάλκε. Ο Δημήτρης Πέλκας τέθηκε στη διάθεσή του,  ενώ υπολογίζεται κανονικά και ο Τζάλμα Κάμπος, ο οποίος επαιξε στην αναμέτρηση με την Ξάνθη. Εκτός έχει τεθεί ο Χοσέ Κάνιας, που τραυματίστηκε στο ματς Κυπέλλου με την ακριτική ομάδα, ενώ για τα χαφ δεν υπάρχει η επιλογή του Κάτσε στην Ευρώπη. Στην επίθεση δεν υπολογίζεται ούτε ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς που δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Ευρώπη. Δεν υπολογίζεται και ο Ουάρντα. Θα δούμε ομως. Ας περιμένουμε τις επιλογές του κόουτς τον οποίο και θα πρέπει επαινέσουμε για το κουράγιο του.

Σε κάθε περίπτωση  ο «Δικέφαλος» του Βορρά θέλει να εκμεταλλευτεί τον παράγοντα έδρα και να πάρει προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς με τους Γερμανούς. Αυτός ο ΠΑΟΚ του Ιβιτς  θέλει χρόνο, ισως και νέες  προσθήκες για να γίνει καλύτερος , τόσο καλύτερος που να ειναι αυτός το φαβορί σε αναμετρήσεις με ομάδες οπως η Σάλκε, που δεν ειναι δά και η Μπάγιερν. Κυρίως όμως χρειάζεται να μάθει να κάνει τη σωστή ανάγνωση της δυσκολίας ενός μάτς που έχει μπροστά του. Ολη η φίλαθλη Ελλάδα εχει καταλάβει φέτος πώς στον ΠΑΟΚ δεν λείπουν οι δυνατότητες, πολλές φορές του  λείπει το μυαλό για να διαχειριστεί σωστά ενα τέτοιο παιχνίδι.

Με λιγότερη υστερία και μεγαλύτερη προσοχή στο ποδόσφαιρο όλα θα ήταν διαφορετικά. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να μην δεχθεί γκόλ. Αυτό πρέπει να ειναι το μέλλημα του και αυτο θα πρέπει να καταλάβει και ο κόσμος της ομάδας. Υπομονή και ηρεμία και στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες, γιατί αυτα τα Ευρωπαικά μάτς ειναι παιχνιδία αλλης φιλοσοφίας που η εξυπνάδα κερδίζει. Ειπαμε υπομονή από ολους οσους συμμετέχουν με τον τρόπο τους σε αυτη την αναμέτρηση. Το πάν στο ποδόσφαιρο ειναι να κάνεις το σωστό, να κάνεις την δουλειά και ας χρειαστεί και μια κρύα εμφάνιση, η οποία βέβαια θα ξεχατσεί γρήγορα, αν στο διά ταύτα ο ΠΑΟΚ βάλει το πρωτο λιθαράκι πρόκρισης.

ΥΓ1

Να σημειώσω επίσης πώς  τα παιχνίδια με τη Σάλκε εξιτάρουν την ομάδα και τον κόσμο του ΠΑΟΚ που ζουν στους ρυθμούς της πρώτης αναμέτρησης με τη γερμανική ομάδα το βράδυ της Πέμπτης. Να θυμίσω πώς ο "Δικέφαλος"  έχει την τέταρτη ευκαιρία (μετά τις απόπειρες με την ΤΣΣΚΑ το 2011, την Ουντινέζε το 2012 και την Μπενφίκα το 2014) να γράψει ιστορία περνώντας για πρώτη φορά στους "16" του Europa League κι αυτό από μόνο του δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στους δύο αγώνες. Μακάρι να τα καταφέρει. Νομίζω πως του αξίζει.

Ο Γιάννης Χατζηιωαννίδης είναι δημοσιογράφος της TV100