ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28/2/2017._


Διοίκηση και αντιπολίτευση στο δήμο Θεσσαλονίκης συγκρούστηκαν, σήμερα, με αφορμή το δάνειο ύψους 20 εκ. ευρώ που θέλει να πάρει ο Γιάννης Μπουτάρης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το μνημόνιο που θα συνάψει. Μάλιστα, η μείζων αντιπολίτευση αποχώρησε.


Η αντιπολίτευση υπογράμμισε πως το δάνειο θα χρεώσει τους Θεσσαλονικείς ως το 2024, πρόσθεσε ότι το σχέδιο του δήμου δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ενώ η διοίκηση, δια του δημάρχου και των αντιδημάρχων υπερασπίστηκε την απόφασή της και τόνισε πως το σοβαρό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο θα δώσει άλλη πνοή στην πόλη. 

Στο τέλος της συνεδρίασης και μετά τη συζήτηση η παράταξη των "Εντάξει" αποχώρησε, καθώς, όπως υπογραμμίστηκε, δεν απαντήθηκε ούτε ένα από τα ερωτήματα που έθεσε δια των συμβούλων της.

Το δάνειο, πάντως, πέρασε, αφού υπέρ ψήφισαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πρωτοβουλίας, εκτός από τον Κ. Ζέρβα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, Ρία Καλφακάκου και Μαρία Αγαθαγγελίδου αλλά και ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών, Μάκης Στεργίου. Καταψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γ. Δελλής και Μ. Κωνσταντινίδης, η Μ. Αιβάζογλου από τις Γειτονιές σε δράση και ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης, Γ. Αβαρλής.

Η θέση της διοίκησης

Στην αρχική του εισήγηση, ο Γιάννης Μπουτάρης υποστήριξε ότι η ΕΤΕπ "δεν είναι τράπεζα με την κλασσική έννοια της λέξης. Είναι οργανισμός ο οποίος διαχειρίζεται χρήματα της ΕΕ" κι ότι η Τράπεζα "είναι άλλο ένα εργαλείο και αυτά είναι κεφάλαια που προέρχονται από μεγάλα φαντ, όπου βάζουν λεφτά και θέλουν να κερδίσουν περισσότερα λεφτά".

Πρόσθεσε πως η ΕΤΕπ δεν ενδιαφέρεται να έχει στα χέρια της πίνακα έργων για να εγκρίνει το δάνειο, αλλά τα έργα θα μπορούν να αλλάζουν κατά το δοκούν από το δήμο κι ότι ως το 2019 που θα αρχίσει η αποπληρωμή, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει αποπληρώσει τα άλλα δάνειά του.

"Είναι προικοδότηση για την επόμενη, κυρίως, δημαρχιακή θητεία το δάνειο αυτό. Όποιος προκύψει... Δεν αντιλήφθηκε η αντιπολίτευση ότι αυτό το δάνειο θα μπορούσε να είναι προίκα για την επόμενη διοίκηση", είπε ο κ. Μπουτάρης.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα είπε πως η διοίκηση Μπουτάρη έθεσε "κόκκινες γραμμές: Όχι δάνεια για πρόσκαιρες ανάγκες, όχι δάνεια το κόστος αποπληρωμής τους θα κυλήσει στους ώμους πολιτών. Όχι δάνεια που θα ζημιώσουν την οικονομική εξυγίανση που καταφέραμε. Η ΕΤΕπ ωστόσο, αποτελεί οργανισμό που χρηματοδοτεί μόνο αναπτυξιακούς σκοπούς. Μας επέλεξε για να μας χρηματοδοτήσει έχοντας ελέγξει τα οικονομικά μας στοιχεία", κατέληξε.

Η αντιδήμαρχος Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου παραδέχτηκε ότι "μετά από 5 χρόνια καταλάβαμε ποια έργα μπορούμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ και για ποια πρέπει να βρούμε καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία", ότι το δάνειο της ΕΤΕπ "είναι δύσκολο χρηματοδοτικό εργαλείο", ότι η διοίκηση Μπουτάρη "δεν έχει αποδείξει ότι είναι η καλύτερη στη διαχείριση", αλλά πρέπει να προχωρήσει στη δανειοδότηση, γιατί αυτό θα αποτελεί πρόκληση. "Πατάμε το πόδι στο γκάζι και λέμε ότι θα πιέσουμε", είπε.

Καλαφάτης: Εδώ δεν μπορείτε να διαχειριστείτε περίπτερο...

«Μέχρι σήμερα με το βίο και την πολιτεία της, η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να διοικήσει ούτε περίπτερο και έρχεται, σήμερα, και ζητάει να διαχειριστεί ένα δάνειο που θα φορτώσει στις πλάτες των Θεσσαλονικέων μέχρι το 2042»;  Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην τοποθέτησή του.

Μάλιστα, απαντώντας στα όσα ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ότι το δάνειο θα μείνει προίκα στην επόμενη διοίκηση, τόνισε: «Η προίκα έχει καταργηθεί εδώ και 30 χρόνια. Δεν είμαστε προικοθήρες. Με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η διοίκηση, αφαιρεί το αυτονόητο δικαίωμα της… αποποίησης κληρονομιάς».

Στη συνέχεια, έθεσε τα εξής ερωτήματα:

1. Γιατί δεν έκανε πράξη την απαίτηση της ίδιας της ΕΤΕπ να αφορούν οι δανειακές συμβάσεις της έργα τα οποία τυγχάνουν πλήρους αποδοχής τόσο από τους δημότες όσο και από τις δημοτικές παρατάξεις;
2. Υπάρχουν ώριμες μελέτες έργων, ή συζητάται με την ΕΤΕπ μια… λίστα ευχών, κάτι που σημαίνει ότι δε θα λειτουργήσει, τελικά, δανειακή σύμβαση;
3. Υπάρχει κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα από πλευράς Δήμου ύψους 27.000.000 Ευρώ το οποίο έφερε προς συζήτηση η Διοίκηση;  Και, κυρίως, υπάρχει αλληλογραφία από την οποία να δεσμεύονται στελέχη της κυβέρνησης ότι θα καλυφθούν τα ίδια κεφάλαια των 7.000.000 ευρώ;
4. Γιατί άλλαξε ξαφνικά ο σχεδιασμός του Δήμου και τα 50.000.000 ευρώ έγιναν 27.000.000; 
5. Για ποιον λόγο δε ζητά ο Δήμος να του επιστραφούν τα χρήματα που έδωσε «με τόση προθυμία στην κυβέρνηση» από τα αποθεματικά του;

Τέλος, πρότεινε να αναβληθεί η συζήτηση για το θέμα, ώστε να θέσει η διοίκηση ένα πραγματικό αναπτυξιακό πλάνο ως βάση συζήτησης και να καλέσει και τις άλλες παρατάξεις, κάτι που είχε υποσχεθεί και ποτέ δεν έπραξε, για να διαβουλευτεί, χειρισμό που συστήνει και η ΕΤΕΠ. Έθεσε ως προαπαιτούμενο «να κληθούν οι εκπρόσωποι της ΕΤΕΠ σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα έχει ως μόνο θέμα τη δανειακή σύμβαση» και «να γίνει ενημέρωση των Θεσσαλονικέων αφού υπάρξει αυτή η διεργασία, ώστε να πέσει άπλετο φως».

Η απάντηση Μπουτάρη

Απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «Εντάξει» Σταύρο Καλαφάτη σημείωσε ότι οι τουρίστες έρχονται μετά και από ενέργειες του δήμου και με προσωπικό του κόστος.

«Να σε ρωτήσω κάτι πολύ απλό, ποιος ανέβασε τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης; Πώς έρχονται οι Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη; Δεν έρχονται για τα γλυκά μας τα μάτια, είδαν διάφορες ενέργειες και με προσωπικό κόστος, όχι κόστος σε χρήμα. Εμένα ρωτήστε πόσοι με παίρνουν τηλέφωνο και με βρίζουν, και κωλότουρκε και κωλοεβραίε. Πώς ήρθαν οι 100.000 Τούρκοι στη Θεσσαλονίκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Κατά τη δευτερολογία του ο δήμαρχος κατηγόρησε τον Σταύρο Καλαφάτη, απαντώτας στην τοποθέτησή του, για κακή αντιπολίτευση. «Είσαι υποχρεωμένος να κάνεις αντιπολίτευση Σταύρο. Σας κατηγορώ για κακή αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά.«Κινείστε μόνο για την παράταξή σας (τη ΝΔ). Το ίδιο λειτουργεί και ο ομόσταυλός σας ο κ. Τζιτζικώστας» σημείωσε.

Κατά της λήψης δανείου τάχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων "Λαϊκή Συσπείρωση" Γ. Δελλής, "Γειτονιές σε Δράση" Μόνικα Αϊβάζογλου, "Μένουμε Θεσσαλονίκη" Γ. Σερβής ("με τα δύο... χέρια", όπως είπε χαρακτηριστικά), ενώ η επικεφαλής της παράταξης "Ανοικτή Πόλη" Ρία Καλφακάκου ανέπτυξε το όραμα της παράταξής της για τη Θεσσαλονίκη. Υπέρ της λήψης δανείου τάχθηκε ο επικεφαλής της παράταξης "Συμμαχία Πολιτών", Αρμ. Στεργίου.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου άλλοι κατέκριναν τη λήψη δανείου κι άλλοι την υπερασπίζονταν. 

Στην τριτολογία του, ο δήμαρχος, σαφώς κουρασμένος(ήταν... 11 το βράδυ πλέον), μίλησε για "δήμο επιτελικό και αυστηρότατο", πρόσθεσε πως "αν μπορούσα να δώσω τις υπηρεσίες σε ιδιώτες θα το έκανα" και πως "με 2.000 λιγότερους υπαλλήλους η δουλειά βγαίνει". Διευκρίνισε πως η διαπαραταξιακή επιτροπή θα επιλέξει έργα επειδή "αυτό το δανειο δεν είναι με κλειδωμένα έργα", δεσμεύτηκε προσωπικά ότι η επιτροπή "δε θα είναι τυπική, άντε να περνάμει, θα είναι ουσιαστικός παράγων για την απορρόφηση του δανείου -θα γίνονται καβγάδες εκεί" και διαβεβαίωσε πως "τα δημοτικά τέλη δεν μπορούν να αυξηθούν διότι είναι ανταποδοτικά και πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνον για όσα πράγματα εισπράττονται".

Δευτερολογίες μετά την... τριτολογία

Ακολούθησε η δευτερολογία του Στ. Καλαφάτη, που επισήμανε ότι "καμία από τις παρατηρήσεις που εξέθεσα στο σώμα δεν απαντήθηκε. Και δεν μπορώ να καταλάβω, αφού δεν υπάρχει λόγος, γιατί δε γίνονται δεκτές οι προτάσεις μας". Επέμεινε στην αναβολή της ψηφοφορίας επί του θέματος, επειδή, όπως είπε "είναι θέμα κύριο, για την επόμενη κίνησή μας".

Στη δευτερολογία της η κ. Καλφακάκου χαρακτήρισε σοβαρά τα επιχειρήματα της κ. Αϊβάζογλου και του κ. Σεβρή, πρόσθεσε πως "ο κ. Καλαφάτης έβαλε το βάρος εκεί που έπρεπε, στα έργα" και είπε για την παράταξή της ότι "είναι προκατειλημμένη υπέρ των πολλών". Πρόσθεσε πως το δάνειο "δεν είναι καταστροφή ούτε θα φέρει Ανάσταση της πόλης" και είπε πως "σημαντικό είναι πού θα χρησιμοποιηθεί".

Η κ. Αϊβάζογλου υπογράμμισε πως περίμενε μεγαλύτερη ανάλυση στα προγράμματα και δήλωσε πως δεν είναι καλυμμένη από τις απαντήσεις της διοίκησης.

Ο κ. Στεργίου δήλωσε πως έχει ετοιμάσει επιτροπή από κοστολόγους και θα παρακολουθεί τη διαχείριση του δανείου.

Ο κ. Σεβρής χαρακτήρισε "όχημα για να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις" την διαπαραταξιακή επιτροπή. 

Καθώς η διοίκηση δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των "Εντάξει" για αναβολή και επειδή, όπως είπε ο κ. Καλαφάτης "δεν υπήρξε απάντηση από τη διοίκηση", η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης αποχώρησε.