ΑΘΗΝΑ, 2/1/2017._ 


«Θύελλα» προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian για το ελληνικό σύστημα υγείας, όπου γίνεται λόγος για αύξηση της θνησιμότητας και των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ιατρικού εξοπλισμού.


Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου 10% των ασθενών στη χώρα μας κινδυνεύει να «κολλήσει» θανατηφόρα ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Μάλιστα, κατ’ εκτίμηση 3.000 θάνατοι αποδίδονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επίσης, φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος τονίζει ότι «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν». «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες», συμπληρώνει.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα αφορούν το διάστημα 2011 – 2012, ωστόσο, κατά τον κ. Γιαννάκο, από τότε το πρόβλημα έχει μόνο χειροτερέψει.

Όπως καταγγέλλει, σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα και οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν χαθεί 150 κλίνες.
«Συχνά οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του και συχνά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το σύστημα υγείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα στην Ελλάδα. 

Διαρροές από την κυβέρνηση: Είναι... περσινά ξινά σταφύλια

Για εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από το «καταστροφολογικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης, εγκαλώντας τους συντάκτες του δημοσιεύματος, πως «επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης». 

Οι κυβερνητικές πηγές διαπιστώνουν προσπάθεια εκμηδένισης των πρωτοβουλιών της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, με χρήση στοιχείων της περιόδου 2011-12, και παράλληλα στηλιτεύουν την άκριτη αναπαραγωγή του επίμαχου ρεπορτάζ από μερίδα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, εκτιμώντας ότι το έκαναν «αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: να πλήττει την κυβέρνηση».

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την εικόνα που επικρατούσε στη δημόσια Υγεία την περίοδο 2010-2014 και υπογραμμίζουν τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση και αναβάθμισή της.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και πρωτίστως της Υγείας» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές. «Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του συστήματος υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος?Τους ενημερώνουμε ότι αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί για τον τόπο και οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά...Τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών».

ΝΔ: Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα 

«Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου.

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι «τα τεράστια προβλήματα της υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών».

Επίσης σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους.

«Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί γιατί τα δυο τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει. Αντί για μεταρρυθμίσεις που θα οργανώσουν αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αξίζει στους Έλληνες που σύντομα θα της δείξουν την έξοδο», τονίζει ο κ. Οικονόμου και προσθέτει: «ΥΓ. Η κυβέρνηση με τις γνωστές πρακτικές της μπορεί να λύσει το πρόβλημα παραπέμποντας τους δημοσιογράφους του Guardian στον κ. Πολάκη...».