ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ, 14/1/2017._

Για άλλη μία φορά δεν προέκυψε το παραμικρό από τη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, με τους δημάρχους, για το θέμα των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.


Ο υπουργός ήρθε γεμάτος... ιδέες, είπε πολλά, αλλά εγγράφως δεν παρουσίασε το παραμικρό. Ανακοίνωσε πως θα ιδρυθούν... δύο φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (που, προς το παρόν, από αστικά μέσα διαθέτει έναν ΟΑΣΘ, αλλά, προφανώς, υπάρχουν πολλοί άξιοι σύμβουλοι που θα συμβάλουν με το αζημίωτο στην ιστορία), είπε ότι σκοπός τους είναι όλα να είναι δημόσια, αλλά όταν τον ρώτησαν αν αποκλείει τη συμμετοχή ιδιωτών μέσω διαγωνισμών, δεν την απέκλεισε, φυσικά.

Παραδέχτηκε, ακόμη, ότι το 2019 η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να "ανοίξει" τις αστικές συγκοινωνίες σε όποιον επιθυμεί να "μπει" σε αυτήν την ιστορία, υποσχόμενος, παράλληλα, ότι κανείς υπάλληλος του ΟΑΣΘ δε θα χάσει τη δουλειά του.

Οι δυο φορείς για... έναν σκοπό

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, μετά από τη συνάντηση που είχε στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου με δημάρχους του νομού, μετά από αίτημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), θα δημιουργηθούν δύο δημόσιοι φορείς για τις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. 

Από τους δύο δημόσιους φορείς που θα δημιουργηθούν, ο ένας θα είναι φορέας σχεδιασμού και ελέγχου και ο δεύτερος φορέας λειτουργίας. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα κατατεθεί σχετικά σύντομα ενώ ιδιώτες δεν θα συμμετέχουν στο φορέα λειτουργίας.

Για τον νέο φορέα λειτουργίας που προβλέπεται για τη Θεσσαλονίκη σημείωσε: 

"Επειδή το Μετρό είναι άλλης τεχνολογίας από αυτό της Αθήνας, ο φορέας θα αναλάβει και τη λειτουργία του Μετρό άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από τώρα, ώστε με την παράδοση του έργου, στο τέλος του 2019, να μπορεί να το λειτουργήσει. Παράλληλα θα αναλάβει και τις οδικές αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης, με δικό του στόλο λεωφορείων. Αυτό μπορεί να γίνει και νωρίτερα από το τέλος του 2019 αλλά αυτό είναι ένα τυπικό θέμα, το οποίο θα κανονιστεί και από το πόσο θα τρέξει η διοίκηση του νέου φορέα και του υπερκείμενου φορέα τις διαδικασίες να στελεχωθεί και να προχωρήσει το έργο". 

Ερωτηθείς αν θα προσβληθεί η σύμβαση με τον ΟΑΣΘ απάντησε: "Αυτό είναι ένα άλλο θέμα, πιθανόν και να μην υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή, λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας".

Όπως εξήγησε, η ευρωπαϊκή οδηγία η οποία ισχύει από το 2019, "δίνει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο να λειτουργήσουμε. Επομένως ή θα πάμε σε διαγωνισμούς ιδιωτών για το μεταφορικό έργο, που δεν θα έχουμε δηλαδή μονοπώλιο όπως είναι σήμερα, ή θα έχουμε δημόσιο φορέα που θα αναλάβει τις αστικές μεταφορές της Θεσσαλονίκης και επιλέγουμε το δεύτερο. Αυτό θα γίνει όταν ορίζει η οδηγία, την ημερομηνία που ορίζει η οδηγία".

Ερωτηθείς αν θα μπορεί να ανατεθεί τμήμα του έργου σε ιδιώτη με διαγωνισμό απάντησε: "Αν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει ο δημόσιος φορέας λειτουργίας, πιθανόν να μπορεί, αλλά ο στόχος μας δεν είναι αυτός". 

Όπως πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πολύ θετικές στο να χρηματοδοτήσουν και να στηρίξουν δράσεις αστικών μεταφορών, χαρακτήρισε "απολύτως βιώσιμο" κάτι τέτοιο, χωρίς, πάντως, να εξηγήσει πώς θα κρατηθεί χαμηλά το εισιτήριο, αν δεν υπάρξει κρατική επιχορήγηση.

Σχετικά με το ρόλο της αυτοδιοίκησης υπογράμμισε: "Η δική μας πρόθεση είναι η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης πιο ενεργά στο φορέα λειτουργίας και προφανώς και η συμμετοχή της στο σχεδιασμό και στον υπερκείμενο φορέα. Αυτό θεωρώ ότι είναι κοινός τόπος, όπως κοινός τόπος είναι και η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών και ποιοτικά και ποσοτικά σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης" είπε χαρακτηριστικά.

Διαβεβαιώσεις για τις θέσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ

Δεσμεύτηκε, άλλωστε, ότι "ο υπερκείμενος φορέας θα κοιτάει το σύνολο των αστικών συγκοινωνιών σε επίπεδο νομού" και ότι δεν θα χαθεί καμία θέση εργασίας από τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ και αυτό, όπως τόνισε, είναι και προτεραιότητα του υπουργείου. "Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα θα τα ξανασυζητήσουμε πάρα πολύ σύντομα και θα στείλουμε συγκεκριμένο κείμενο για το νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει" πρόσθεσε.

Μετά τη συνάντηση στην οποία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ Απόστολος Αντωνούδης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου επισήμανε: 

Καρφιά Κυρίζογλου

"Τελικά ύστερα από έξι μήνες, αν μετρήσουμε το χρόνο από τις 5 Αυγούστου του 2016, εδέησε να συναντηθούμε, κάλλιο αργά παρά ποτέ, με τον αρμόδιο υπουργό τον κ. Σπίρτζη για να συζητήσουμε το ζήτημα των συγκοινωνιών στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης που αφορά όλους τους δήμους στον πρώην νομό Θεσσαλονίκης και για το θέμα των λεωφορείων και για το θέμα του Μετρό και για το θέμα των λεωφορείων του ΚΤΕΛ και για τη θαλάσσια συγκοινωνία".

Ο κ. Κυρίζογλου ευχήθηκε να υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού το Μετρό να λειτουργήσει εντός του 2019, μαζί και με την προέκταση προς την Καλαμαριά. "Βάλαμε ως κόκκινη γραμμή να μην αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και η απάντηση που μας έδωσε ο υπουργός ήταν ότι δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος και δεν θα αυξηθεί το εισιτήριο" πρόσθεσε.

Στα δημοτικά συμβούλια η απόφαση για συμμετοχή

Για τη συμμετοχή των δήμων στο εν λόγω εγχείρημα είπε ότι θα πρέπει τις αποφάσεις να λάβουν τα δημοτικά συμβούλια ωστόσο οι δήμαρχοι ζήτησαν ένα γραπτό κείμενο πρότασης προς διαβούλευση το οποίο υπήρξε δέσμευση ότι θα δοθεί. 

"Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή μας με χρήματα όλοι οι συνάδελφοι εξεδήλωσαν την αδυναμία που έχουν οι δήμαρχοι και οι δήμοι να μετέχουν σε ένα τέτοιο σχήμα, λόγω της τεράστιας περικοπής πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μπαίνει ο προβληματισμός για τη συμμετοχή με ακίνητα. Μετέχουμε στο διάλογο ο οποίος ανοίγει. Θα μετέχουμε και στον όποιο διάλογο θα ανοίξει επίσημα και θεσμικά για να θεσμοθετηθούν κάποια ζητήματα. Την πρωτοβουλία τη νομοθετική την έχει η κυβέρνηση, δια του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού, του κ. Σπίρτζη, αλλά είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τη βιωσιμότητα ενός τέτοιου σχήματος, την οικονομική απόδοση, γιατί σε καμία περίπτωση δε θέλουμε οι δήμοι να μετέχουμε σε ένα σχήμα το οποίο θα δημιουργεί χρέη και ελλείμματα και να τα πληρώνουμε με χρήματα που δεν έχουμε. Ωστόσο θεωρούμε πολύ απαραίτητη την ουσιαστική συμμετοχή ιδιαίτερα στη σχεδίαση του μεταφορικού έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γλάστρες δεν θέλουμε να είμαστε" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναφέρθηκε στο ρόλο που πρέπει να έχει η Περιφέρεια στο θέμα των αστικών συγκοινωνιών, επισήμανε ότι τέθηκαν συγκεκριμένα ερωτηματικά προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι πολίτες από όλο τον νομό και εξέφρασε αγωνία για το πώς θα λυθεί το μείζον πρόβλημα της μεταφοράς των πολιτών.

Και διαμαρτυρίεςΠριν την έναρξη της συνάντησης έξω από το κτίριο του δημαρχείου Κορδελιού Ευόσμου βρέθηκαν περίπου δέκα μέλη της "Επιτροπής για τις Δημόσιες συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη" που κρατούσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν η φράση: "Δημόσιες συγκοινωνίες, η μόνη λύση για την πόλη". 

Στο δημαρχείο βρέθηκαν επίσης συμβασιούχοι του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Οι ίδιοι ζήτησαν να λυθεί το θέμα που αντιμετωπίζουν.

Μπουτάρης: Ναι σε έναν φορέα ναι και στους ιδιώτες

"Πρέπει να συμφωνήσουμε στη δημιουργία ενός δημόσιου φορέα αστικών μεταφορών ο οποίος θα ελέγχει, θα εποπτεύει και θα κανονίζει ό,τι έχει σχέση με τις αστικές μεταφορές και τις εμπορευματικές μεταφορές. Αυτή είναι η δική μου πρόταση" δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης μετά από τη σύσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη με δημάρχους στο δημαρχείο Κορδελιού - Ευόσμου.


Ο κ. Μπουτάρης επισήμανε ότι αυτός που θα εκτελέσει το έργο της αστικής συγκοινωνίας δεν μπορεί να μην προκύψει από διαγωνισμό και πρόσθεσε: "Εγώ πιστεύω και είναι βασική αρχή ότι το κράτος και ο δήμος δεν είναι επιχειρηματίες, μπορούν να βάλουν τις αρχές λειτουργίας αλλά δεν είναι επιχειρηματίες".