ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 19/1/2017._


Μπλόκα και τρακτέρ στις πλατείες των χωριών του νομού Λάρισας βγάζουν από την Δευτέρα 23/01/2017 αγρότες της περιοχής, μετά από απόφαση που ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε
σήμερα Πέμπτη το απόγευμα, από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, αγροτικούς συλλόγους και επιτροπές αγώνα της επαρχίας Φαρσάλων.


Οι αγρότες του νομού βρίσκονται σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου και αυτοί πραγματοποιούν συσκέψεις για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους και το στήσιμο κεντρικού μπλόκου στο κόμβο της Νίκαιας.

Βούλγαροι μας... καρφώνουν στην Ε.Ε.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με κοινή επιστολή τους προς την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης 18 Βούλγαροι ευρωβουλευτές (δηλαδή το σύνολο των αντιπροσώπων στην ΕΕ) ζητούν την παρέμβαση της Κομισιόν, ώστε να αποτραπεί ο αποκλεισμός των ελληνοβουλγαρικώνν συνόρων κατά τις επικείμενες κινητοποιήσεις των Ελλήνων αγροτών. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι έτοιμη να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, αν η Αθήνα δεν ανταποκριθεί με κατάλληλο τρόπο στο ζήτημα.

Η επιστολή απευθύνεται στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον νεοκλεγέντα πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στην επίτροπο Μεταφορών, Βιολέτα Μπουλτς, στην επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και ΜΜΕ, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Όπως σημειώνουν, μεταξύ άλλων, κατά την κορύφωση των περσινών αποκλεισμών των μεθοριακών διαβάσεων «πάνω από 6.000 οδηγοί φορτηγών αναγκάστηκαν να περάσουν ολόκληρες ημέρες και εβδομάδες μέσα στον χειμώνα, περιμένοντας την άρση των μπλόκων, χωρίς χρήματα, τρόφιμα και υγειονομικές εγκαταστάσεις».

Διαβεβαιώσεις του πρέσβη

Ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σόφια, Γρηγόριος Βασιλοκωνσταντάκης, συναντήθηκε χθες για το ίδιο θέμα με βουλευτές που είναι μέλη της «Ομάδας φιλίας Ελλάδας-Βουλγαρίας». Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση η επικεφαλής της ομάδας, βουλευτής του κόμματος GERB, Ντανιέλα Σαβεκλίεβα, «ο πρέσβης της Ελλάδας μάς διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει εντατικό διάλογο με τους αγρότες για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματά τους και ότι δεν αναμένονται προς το παρόν μπλόκα στα σύνορα».

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας, η αρμόδια υπουργός, Ρουμιάνα Μπατσβάροβα, επισκέφθηκε τη συνοριακή διάβαση Κούλατα-Προμαχώνα και συζήτησε με τη διοίκηση του μεθοριακού σταθμού τα σχέδια οργάνωσης της οδικής κυκλοφορίας σε ενδεχόμενους αποκλεισμούς εκ μέρους των Ελλήνων αγροτών.