ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 16/1/2017._


Τη διαβεβαίωση ότι η βιωσιμότητα μιας επιχείρησης θα είναι "η απαραίτητη προϋπόθεση" για την ένταξή της στις ρυθμίσεις περί "κόκκινων δανείων" έδωσε στους εκπροσώπους της βορειοελλαδικής βιομηχανίας ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.


Ο υπουργός σχολίασε τις ανησυχίες της διοίκησης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), για το ενδεχόμενο οι εν λόγω ρυθμίσεις "να γίνουν σε βάρος των υγιών και συνεπών επιχειρήσεων, που με κάθε τρόπο άντεξαν την οικονομική κρίση", σε συνάντηση που έγινε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ.Παπαδημητρίου στην πόλη, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε ακόμη το θέμα των «καθαρών τιμών», που καθορίζει τις σχέσεις των εγχώριων αλυσίδων λιανεμπορίου με τη βιομηχανία. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ.Παπαδημητρίου επισήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΒΒΕ, ότι γίνεται προσπάθεια για την αλλαγή του συγκεκριμένου καθεστώτος. Το θέμα επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, αλλά σύμφωνα με τον υπουργό "για την επίλυση του προβλήματος υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Συνδεδεμένη με την ποσοτική χαλάρωση το τραπεζικό σύστημα

Σχετικά με τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, η οποία επηρεάζει τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς επίσης και τη δημιουργία συνθηκών ανταγωνιστικής ρευστότητας, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι "η παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία θα εξαρτηθεί σαφώς από την ποσοτική χαλάρωση, οπότε οι συνθήκες παροχής ρευστότητας θα βελτιωθούν μετά το τέλος της αξιολόγησης από τους θεσμούς".

Συζητήθηκαν τέλος κι άλλα κρίσιμα θέματα για τη βιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα, τα οποία αφορούσαν μεταξύ άλλων την ανάπτυξη της Θράκης (ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον ΣΒΒΕ στην πληρωμή του 12% του μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις της περιοχής), στα αναίτια κόστη που επιβαρύνουν και κάνουν μη ανταγωνιστικές τις εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις (ενέργεια, μεταφορές, τελωνεία, δημοτικά τέλη και φόροι κλπ), στην ανάγκη προσέλκυσης κεφαλαίων από το εξωτερικό για επενδύσεις, στη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων στη βιομηχανία με ευνοϊκούς όρους και την απαλλαγή των βιομηχανοστασίων από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς και στη θεσμοθέτηση της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης από οικόπεδο σε οικόπεδο εντός βιομηχανικών περιοχών._