ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6/12/2016._ Η ελάφρυνση του χρέους, από το 2060, με λήψη... βαριών μέτρων, είναι το θέμα που επιλέγουν, όπως είναι φυσικό, οι περισσότερες από τις σημερινές εφημερίδες.


Αναλυτικά:

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: «Ο Γιώργος δεν… κατάλαβε»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «ο Παπανδρέου περιχαρής δίπλα στον Ερντογάν, που προκαλεί συνεχώς την Ελλάδα. Πρώτος και καλύτερος το Σαββατοκύριακο στην Καισάρεια, στα εγκαίνια του Μουσείου «Αμπντουλάχ Γκιούλ».

ΕΘΝΟΣ: «Ανάσα για το χρέος, γρίφος για νέα μέτρα»
Η εφημερίδα σημειώνει: «πιο κοντά στην ποσοτική χαλάρωση μετά τη μείωση κατά 45 δισ. του δημόσιου χρέους. Οι δανειστές επιστρέφουν για το άμεσο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Μάχη για τα μέτρα που απαιτούνται για το πλεόνασμα 3,5% του 2018».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Μνημόνιο διαρκείας με ρύθμιση χρέους το…2060»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «η κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι ο στόχος 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος θα διατηρηθεί και πέραν του 2018 για περίοδο αρκετών ετών. Το κλείσιμο της αξιολόγησης πάει για Ιανουάριο, ενώ το ΔΝΤ δεν θεωρεί βιώσιμα τα υψηλά πλεονάσματα και αποδομεί τα μέτρα για το χρέος!».

Η ΑΥΓΗ: «Απόφαση-γέφυρα για έξοδο από την κρίση»
Σύμφωνα με την εφημερίδα : «τις προϋποθέσεις για τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα περίοδο χωρίς ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια και διεθνή εποπτεία με το τέλος του τρέχοντος προγράμματος θέτει η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη δεύτερη αξιολόγηση και το χρέος, αν και παραμένει ανοιχτή η κρίσιμη παράμετρος του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: «Χαρμολύπη»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «στο χθεσινό Eurogroup οριστικοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% και μετά το 2018, απλώς διαφωνούν ως προς τον χρόνο που θα χρειαστεί η επίτευξη του στόχου αυτού».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Μικρή ελάφρυνση χρέους και βαριά μέτρα»
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι: «το Eurogroup ενέκρινε χθες τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060, αλλά το τίμημα είναι βαρύ και θα δοκιμάσει τις αντοχές της κυβέρνησης».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στα μαχαίρια ξανά Τζιτζικώστας - Μπουτάρης
Όπως γράφει η εφημερίδα, «τσακώθηκαν σε δημόσια θέα Γ. Μπουτάρης και Απ. Τζιτζικώσιας. Καβγάς χωρίς προηγούμενο. Το επεισόδιο ήταν φραστικό και συνέβη σε δύο πράξεις, μπροστά στους δημάρχους Καλαμαριάς και Πυλαίας-Χορτιάτη, καθώς και στον πρόεδρο της Αττικό Μετρό Α.Ε., οι οποίοι παρακολουθούσαν εμφανώς αμήχανοι».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «Ελάφρυνση χρέους για το κεφάλαιο με νέα μέτρα χρεοκοπίας του λαού»
Η εφημερίδα αναφέρει ότι: « «εθνική επιτυχία» χαρακτηρίζει προκλητικά η κυβέρνηση τη χτεσινή συμφωνία στο Γιούρογκρουπ για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του κρατικού χρέους, που συνοδεύεται από νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις και ένταση της εκμετάλλευσης για τους εργαζόμενους και μάλιστα με ορίζοντα δεκαετίας και πλέον».

ΤΑ ΝΕΑ: «Κατενάτσιο για την αξιολόγηση»
Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, με αντάλλαγμα ωστόσο νέα μέτρα που θα εξασφαλίζουν πλεονάσματα 3,5% το 2018 και μεσοπρόθεσμα. Δυσαρεστημένο το ΔΝΤ από την απόφαση του Eurogroup».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Έτοιμες το Φλεβάρη οι δίδυμες σήραγγες του Μετρό
«Αγιασμός πραγματοποιήθηκε, χθες στο εργοτάξιο του Μετρό στην Πυλαία, επ’ ευκαιρία της προχθεσινής γιορτής της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας των εργαζομένων στα υπόγεια έργα. Στο συγκεκριμένο εργοτάξιο κατασκευάζονται τα κτίρια που προορίζονται για τη στάθμευση, συντήρηση των συρμών και το κέντρο ελέγχου λειτουργίας και διοίκησης του δικτύου», γράφει η εφημερίδα.

ESPRESSO: «Έφυγε» φτωχός και ξεχασμένος
Η εφημερίδα αναφέρεται στο θάνατο του γνωστού ηθοποιού Πέτρου Φυσσούν.

FREDDO: Βρόμικα παιχνίδια με τον έρανο για τη Μυρτώ
«Με νομικές πιέσεις και αγωγές, ύστερα από 3 χρόνια, προσπαθεί να πάρει τα χρήματα που μάζεψαν οι ομογενείς στην Αμερική για το άτυχο κορίτσι, που κακοποιήθηκε σεξουαλικά τον Ιούλιο του 2012 από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς», εξηγεί η εφημερίδα.

KONTRA NEWS: «Δημοψήφισμα για να φύγουμε από το λησταρχείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Η εφημερίδα γράφει ότι: «έτοιμος να αναλάβει τολμηρές πρωτοβουλίες οι οποίες θα καθορίσουν το μέλλον του λαού και την πορεία της χώρας θα πρέπει να είναι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας».

STAR PRESS: Ο Μένιος μου έκλεψε 200.000 €
«Η Τζούλια Αλεξανδράτου έχει μηνύσει τον παρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη, κατηγορώντας τον ότι της έκλεψε 200.000 από το χρηματοκιβώτιο του σπιτιού της, κάτι που, όμως, αρνείται ο παρουσιαστής», γράφει η εφημερίδα.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Ελάφρυνση του χρέους κατά 20% έως το 2060»
Η εφημερίδα τονίζει ότι: «το Eurogroup μπορεί να ενέκρινε χθες βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα ελαφρύνουν το χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2020, ωστόσο φαίνεται ότι τα ανοιχτά θέματα σε σχέση με την εκκρεμή β’ αξιολόγηση επιβάλλουν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα»

ΗΜΕΡΗΣΙΑ : Μισό βήμα από Ε.Ε.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους και πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους ήταν το μήνυμα που έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, προσθέτοντας πως στόχος είναι να επιστρέφει η χώρα οτις αγορές από τα μέσα του 2018».