ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σαρακατσάνοι επέδειξαν και μίλησαν για τις παραδοσιακές φορεσιές τους
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27/12/2016._ Με μιαν εκδήλωση με θέμα «Οι σαρακατσάνικες φορεσιές από τη χρήση στη μουσειακή παρουσία», αποχαιρέτισε τη χρονιά που φεύγει, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ), στις 17 Δεκεμβρίου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Μακεδονία Πάλας». 


Το θέμα της εκδήλωσης έμοιαζε να είναι εκτός χρόνου, ήταν όμως πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ανακαλούσε από το παρελθόν αυτά που κράτησαν ζωντανή την ιστορία του τόπου. Διότι, η φορεσιά, όχι μόνον η σαρακατσάνικη, αλλά γενικότερα η ελληνική ενδυμασία, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και φανερώνει, η καλλιτεχνική και όχι μόνον αξία της, ποια ήταν η ιστορία, η κοινωνία και ο πολιτισμός κάθε εποχής, στη μητροπολιτική Ελλάδα και στην ευρύτερη άλλοτε ελληνική επικράτεια.

Τους εκπροσώπους των αρχών και όλους τους παρισταμένους χαιρέτισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γεώργιος  Ν. Μουτσιάνας, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους δεν είναι απλή και συνηθισμένη, αλλά πιστοποιεί την ορθή αντίληψη και ιεράρχηση των υποχρεώσεων  εκ μέρους τους και η εκπλήρωσή τους, όταν οι περιστάσεις είναι δύσκολες και απαιτούν την πιο λεπτή αξιολόγηση. Με αυτής της μορφής τις εκδηλώσεις, τόνισε, η Ομοσπονδία μας επιχειρεί συνειδητά να περάσει το μήνυμα ότι οι Έλληνες, πρέπει να αναζητήσουν, σαν διψασμένα ελάφια, τις καθαρές πηγές της Παράδοσης και από αυτή να αντλήσουν δυνάμεις για μια άλλης ποιότητας ζωή και αναγέννηση.Το κύριο μέρος της εκδήλωσης, που εντάσσεται στον κύκλο των εκδηλώσεων με τον μηνυματικό τίτλο: «Οι παραδόσεις μας φως και δύναμη για μιαν αντάξια συνέχεια», περιλάμβανε δύο εισηγήσεις με εξειδίκευση στα ιδιαίτερα στοιχεία της σαρακατσάνικης φορεσιάς, η πρώτη του ομότιμου καθηγητή Ιατρικής, Αντωνίου Σκεύα, με θέμα: «Οι σαρακατσάνικες φορεσιές και η νομαδική ζωή μέσα από τους πίνακες του Σαρακατσάνου ζωγράφου, Νίκου Ζάρα» και η δεύτερη της δρ αρχαιολόγου – μουσειολόγου, Νάγιας Δαλακούρα, με θέμα: «Οι σαρακατσάνικες φορεσιές ως μουσειακά εκθέματα». Οι εισηγήσεις συνοδεύτηκαν με την προβολή μεγάλου αριθμού σλάϊτς, με τους πίνακες του Ν. Ζάρα και εικόνες από τα εκθέματα όλων των Λαογραφικών Μουσείων  της Ελλάδος, από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο και τα νησιά.

Ακολούθησε η παρουσίαση – επίδειξη σαρακατσάνικων ενδυμασιών από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, όχι φυσικά από μοντέλα, αλλά από Σαρακατσάνους το γένος, άντρες, γυναίκες και νέους, των Συλλόγων Σαρακατσαναίων των περιοχών, απ’ όπου προσήλθαν, για να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης της Ομοσπονδίας τους. Στη συνέχεια τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Ομοσπονδίας παρουσίασαν ένα παραδοσιακό δρώμενο, με τίτλο: «Προετοιμασία της σαρακατσάνικης φορεσιάς», σε κείμενα του ταμία της ΠΟΣΣ, Αθανασίου Καυρώτη και σκηνοθετική επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου, Γεωργίου Μπούρα. Στην αφήγηση των δρώμενων ήταν η Μαρία Καρυώτου, ενώ τα τραγούδια απέδωσε η καλλίφωνες,, Τασούλα Μαλιαχώβα και Ιωάννα  Τσαούση...

Παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν την εκδήλωση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλειος Ανατολίτης. Παραβρέθηκαν επίσης, ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων ‘Εργων και πολιτευτής Θεσσαλονίκης, Στράτος Σιμόπουλος, ο πρώην αντινομάρχης, Ιωάννης Μπίκος, η πρόξενος Εσθονίας, Εύη Αυλογιάρη, ο Κωνσταντίνος Γίδαρης, πολιτευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, η Ανατολή Κωνσταντινίδου, πολιτευτής Β΄Θεσσαλονίκης, οι Δημήτριος Κυργιάννης και Θεόδωρος Γιαννιώτης, πρώην πρόεδροι της ΠΟΣΣ.

Την εκδήλωση συντόνισε ο βετεράνος δημοσιογράφος, Γαβριήλ Λαμψίδης.


Σχόλια