ΑΘΗΝΑ, 6/12/2016._ Κάρτα Αγρότη θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση, για να κάνουν με αυτήν τις συναλλαγές τους οι αγρότες, ώστε να έχουν, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση ρευστότητα και εκπτώσεις από τους εμπόρους.


Η «Κάρτα του Αγρότη» λύνει τα χέρια των Ελλήνων παραγωγών, προσφέροντας άμεση ρευστότητα, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής, λαμβάνοντας την έκπτωση που δίνουν οι έμποροι όταν κάποιος τους πληρώνει τοις μετρητοίς, μετά το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα το μεσημέρι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αποστόλου, «με την σημερινή υπογραφή υλοποιούμε τις δεσμεύσεις του προγράμματός μας και μια από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, την κυκλοφορία της "Κάρτας του Αγρότη"».

Όπως τόνισε ο κ. Αποστόλου, πρόκειται για ένα σημαντικό τραπεζικό προϊόν και χρηματοδοτικό εργαλείο. «Η  "Kάρτα του Αγρότη" έρχεται να υπηρετήσει δύο βασικές ανάγκες του Έλληνα αγρότη και να απαντήσει σε δύο βασικά προβλήματα:
  • ➤Πρώτον, στο πρόβλημα ρευστότητας. Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες για έναν παραγωγό τρέχουν ολόκληρη τη χρονιά, ενώ οι πληρωμές των ενισχύσεων, που αποτελούν βασικό παράγοντα του αγροτικού εισοδήματος, γίνονται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έτσι ο αγρότης έρχεται σε μια ταμειακή δυσκολία που τον εμποδίζει να κάνει τη δουλειά του. Με την "Κάρτα του Αγρότη" αποκτά ουσιαστικά τη ρευστότητα που χρειάζεται. 
  • ➤Δεύτερον, στο πρόβλημα του κόστους παραγωγής. Η έλλειψη ρευστού είναι ένας βασικός λόγος - δεν είναι ο μοναδικός - που τα αγροτικά εφόδια κοστίζουν ακριβά. Με την "Κάρτα του Αγρότη" ο παραγωγός στην ουσία πληρώνει μετρητοίς, με αποτέλεσμα να διεκδικεί και να παίρνει από τον έμπορο εφοδίων σημαντικές εκπτώσεις και συνεπώς να έχει μείωση στο κόστος παραγωγής του. 

Προσπαθήσαμε, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της τραπεζικής αγοράς, τα χαρακτηριστικά αυτού του τραπεζικού προϊόντος να είναι συγκεκριμένα και να είναι τέτοια που να μπορούν οι Τράπεζες να προσφέρουν στους αγρότες ελκυστικά επιτόκια. Είμαι σίγουρος ότι και οι Τράπεζες θα κάνουν εκείνο που πρέπει και θα κυκλοφορήσουν ένα πραγματικά ελκυστικό προϊόν».

Η «Κάρτα του Αγρότη» θα ενεργοποιηθεί από την άνοιξη του 2017, όταν ξεκινήσει η διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων για την βασική ενίσχυση και ως εγγύηση θα μπει το 80% αυτής . Ως προς τους όρους χρηματοδότησης το επιτόκιο που θα προσφέρει η Εθνική Τράπεζα θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς θα κυμαίνεται κάτω από το 5%.