ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 20/12/2016._ Ο Πακιστανός υπήκοος που είχε αιτηθεί να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία και θεωρήθηκε ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, αφέθηκε ελεύθερος ελλείψει στοιχείων.


Αυτό έγινε σήμερα γνωστό από την γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

«Ο ύποπτος αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ έπειτα από εντολή της ομοσπονδιακής εισαγγελίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αποκάλυψαν προς το παρόν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις υποψίες» σε βάρος του, εξηγεί η εισαγγελία σε ένα δελτίο τύπου.

«Οι εμπειρογνώμονες της μονάδας εγκληματολογικών ερευνών δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ως αυτή την στιγμή την παρουσία του υπόπτου στην καμπίνα του φορτηγού» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές είχαν νωρίτερα γνωστοποιήσει ότι ο Πακιστανός, που έφθασε στη Γερμανία στα τέλη του 2015, πιθανόν δεν είναι ο δράστης της επίθεσης κι ότι ένας «επικίνδυνος εγκληματίας (αναμφίβολα) διαφεύγει». Σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα, ο ύποπτος έδωσε μακροσκελή κατάθεση κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ο Ομπάμα προσέφερε στην Μέρκελ τη συνδρομή των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας στις έρευνες

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε χθες βράδυ στην καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για να της εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει τη βοήθεια των αμερικανικών αρχών στις έρευνας για την επίθεση με ένα φορτηγό που διαπράχθηκε σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο δυτικό τμήμα του Βερολίνου, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Ομπάμα, ο οποίος κάνει διακοπές στη Χαβάη, υπογράμμισε ότι «καμιά επίθεση δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα» των ΗΠΑ, όπως και της Γερμανίας, να «συντρίψουν την τρομοκρατία σε όλες της μορφές της».

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνδιάλεξης ο αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε την «αταλάντευτη ηγεσία της καγκελαρίου Μέρκελ στις κοινές μας προσπάθειες για την εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας και την υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας».

Η επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο, την οποία η Μέρκελ χαρακτήρισε «τρομοκρατική ενέργεια», στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, ενώ άλλοι 48 τραυματίστηκαν, από τους οποίους οι 18 είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον πλέον πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Η Γερμανία μέχρι χθες δεν είχε υποστεί πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις όπως αυτές της Γαλλίας ή του Βελγίου.