ΑΘΗΝΑ, 12/12/2016._ Δεν κλείνει εύκολα το ζήτημα που άνοιξε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της προσέγγισης της Χρυσής Αυγής από τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. 


Όπως υποστηρίζει, το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να υποστηρίξει «μια προσπάθεια ένταξης της ΧΑ στο κλίμα της δημοκρατίας».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος, σε συνέντευξή του στην Βραδυνή της Κυριακής, τόνισε: «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη».

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης».

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος θεωρεί δεδομένο ότι η ΧΑ θα δεχθεί να ενταχθεί στους «δημοκρατικούς θεσμούς», ή ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα έχουν τα πολιτικά κόμματα έναντί της. 

Στη συνέχεια, βασιζόμενος σε αυτόν το συλλογισμό, προχωρά ένα βήμα πάρα κάτω, παρουσιάζοντας  την «ένταξη της ΧΑ στους δημοκρατικούς θεσμούς» ως προαπαιτούμενο για την προσέγγιση της από το πολιτικό σύστημα, δηλαδή για παράδειγμα από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης: «Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή την στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

Και δηλώσεις για το κάψιμο σημαίας

Μόνον που ο κ. Παρασκευόπουλος δε σταμάτησε εδώ. Στην ίδια συνέντευξη προτείνει να ανοίξει ένας διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της σημαίας. Ο κ. Παρασκευόπουλος υποστηρίζει πως η πράξη αυτή πρέπει να αποδοκιμάζεται πολιτικά, κοινωνικά και ηθικά, κάτι που κατά την άποψή του, είναι και πιο αποτελεσματικός τρόπος.

«Τιμώ την ελληνική σημαία και πιστεύω ότι η ηθικο-κοινωνική αποδοκιμασία των προσβολών της θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική», λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, τάσσεται υπέρ της ισορροπημένης στάσης της Αστυνομίας απέναντι στους αντιεξουσιαστές, λέγοντας πως «αν ήταν σκληρότερη θα ήταν σκληρότερα και τα επεισόδια». 

Έκανε... κωλοτούμπα

Πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο πρώην υπουργός έκανε την.... κωλοτούμπα του. Εξέδωσε την εξής γραπτή ανακοίνωση:

«Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. 

Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται διευκρινίζω: Πιστεύω, ότι κάθε ανθρώπινο ον, έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση.  Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς.  Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.  Η ιστορία δεν ξεπλένεται», αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Παρασκευόπουλος.

Η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α' Αθηνών, κ. Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με περίσσευμα θράσους, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να ανοίξει διάλογος προκειμένου να αποποινικοποιηθεί το αδίκημα για το κάψιμο της ελληνικής σημαίας. Για τη Νέα Δημοκρατία, όπως και για όλους τους Έλληνες, η σημαία μας είναι όσιο και ιερό. Αποδοκιμάζουμε και καταγγέλλουμε τις δηλώσεις - παραλήρημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και  περιμένουμε από την Κυβέρνηση της χώρας και το κόμμα του να πράξουν το ίδιο».