ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 1/11/2016._ Ο δρόμος για τον ανασχηματισμό άνοιξε χθες, από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ.


Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, με τις υπ’ αριθμ. 209 και 210 γνωμοδοτήσεις του, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Παπανικολάου, έκρινε ότι είναι νόμιμα τα δύο Προεδρικά Διατάγματα που ετοιμάστηκαν από το πρωθυπουργικό γραφείο, με τα οποία ορίζονται νέα υπουργεία, κάποια ανασυστήνονται κι άλλα μετονομάζονται.

Το ερώτημα που μένει είναι «για ποιον λόγο δεν ανακοινώθηκαν και τα ονόματα, αφού όπως όλα δείχνουν, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει για το τι θα γίνει»; Η απάντηση είναι απλή: Πρέπει να λήξει, πρώτα, η διαπραγμάτευση, αφού ένας από αυτούς που θα τους κουνήσουμε μαντίλι, είναι και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος. Ο συγκεκριμένος υπουργός έχει κάνει... πολλά κι έχει πει περισσότερα, που τον οδηγούν στην έξοδο. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει γίνει έξαλος με την ενέργειά του να αποστείλει επιστολές στους συνταξιούχους για να δικαιολογήσει τις περικοπές στις συντάξεις τους.

Ποιοι άλλοι φεύγουν; Πρώτος - πρώτος φέρεται να εγκαταλείπει την κυβέρνηση ο Νίκος Τόσκας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει χρεωθεί διάφορα, με τελευταία την επίθεση με χημικά των ΜΑΤ κατά διαμαρτυρόμενων συνταξιούχων. Ακούγεται ότι κι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα ακολουθήσει, αφού έχει ενοχλήσει αρκετά με τις πρωτοβουλίες του εντός της πολιτικής κίνησης «Πράττω». Προς απομάκρυνση από την κυβέρνηση φέρονται επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο ΠΕΧΩΔΕ Πάνος Σκουρλέτης, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής».

Τα προεδρικά διατάγματα που πέρασαν από το ΣτΕ προβλέπουν:
  • ·        * Σύσταση αυτόνομου υπουργείου για τη Μεταναστευτική Πολιτική.
  • ·        * Υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής, Ενέργειας και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
  • ·        * Επανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού.
  • ·        * Τη σύσταση υπουργείου Ενέργειας, στο οποίο εντάσσονται οι υπηρεσιακές μονάδες της γ.γ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μεταφέρεται στο νέο υπουργείο η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα ενέργειας, για τους οποίους ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το πρώην υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • ·        * Τη μετονομασία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
  • ·        * Τη μετονομασία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
  • ·        * Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο νέο υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία Μεταφορών, στην οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπάγονταν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.


Ένας ανασχηματισμός που επηρεάζει τον... ΟΑΣΘ

Η τελευταία αυτή αλλαγή επηρεάζει και το μέλλον των... αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης! Η προετοιμασία για νέο καθεστώς στον ΟΑΣΘ (αν, φυσικά, έγινε κάτι τέτοιο) πηγαίνει, τώρα, σε νέο υπουργό, από τον κ. Σπίρτζη! Αντιλαμβάνεστε τι μας περιμένει...

Να θυμίσουμε ότι ο ΟΑΣΘ, διοίκηση και εργαζόμενοι, κατηγορούσαν ως πρόσφατα τον αρμόδιο υπουργό, πως δεν απέδιδε τα συμφωνημένα, γι αυτό και δεν καταβάλλονταν οι μισθοί των τελευταίων, με αποτέλεσμα τις γνωστές κινητοποιήσεις που άφησαν χωρίς λεωφορεία το νομό Θεσσαλονίκης. Με τον ανασχηματισμό ante portas, είναι απόλυτα φυσικό ο αρμόδιος υπουργός να μη δίνει και τόση... σημασία στο πρόβλημα. Επίσης, είναι άγνωστες οι βουλές των εργαζόμενων, οι οποίοι πολύ σύντομα και, ενόψει ανασχηματισμού, θα βρεθούν μπροστά στην ίδια κατάσταση. Θα περιμένουν να ενημερωθεί ο νέος υπουργός, να δουλέψει το νέο υπουργείο ή θα κρατήσουν ακραία στάση;


Βέβαια, η αλλαγή αυτή βοηθάει σε κάτι άλλο: Πλέον δυο υπουργεία που θα εμπλακούν στην υπόθεση «θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης», το Ναυτιλίας και το Μεταφορών, θα βρίσκονται υπό κοινή στέγη. Ομόσταβλα... Ας δούμε, λοιπόν, το ποτήρι μισογεμάτο!