ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 11/11/2016. _ Σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις κατασκευές, καθώς το διάστημα 2008 – 2015 «χάθηκαν» περίπου 18 δις. ευρώ επενδύσεων σε κατασκευές, άρχισε στη Θεσσαλονίκη το 17ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκυροδέματος.


Το συνέδριο συνδιοργανώνουν η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνών Σκυροδέματος (ΕΠΕΣ) και το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Οι εργασίες του πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου 12 Νοεμβρίου. 

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου Πανελλαδικού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν 165 ανακοινώσεις, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας είναι έτοιμο να πρωτοστατήσει στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Μείωση κατά 72% στον όγκο συναλλαγών του κλάδου!

Χαιρετίζοντας τις εργασίες, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη βαθιά δημοσιονομική κρίση, η οποία έχει αφήσει τα σημάδια της στον χώρο των κατασκευών. 

Όπως είπε η ελληνική αγορά κατοικιών παρουσιάζει: συρρίκνωση 41% στις τιμές την χρονική περίοδο 2008-2015, μείωση του όγκου συναλλαγών κατά 72% μεταξύ 2008 – 2014, ενώ η φορολογία στα ακίνητα αυξήθηκε κατά περίπου έξι φορές την πενταετία 2010-2015. «Για να ισορροπήσει ταχύτερα η ελληνική αγορά κατοικίας απαιτείται πραγματική ανάπτυξη τουλάχιστον 3,5% ετησίως, σε συνδυασμό με κίνητρα και πολιτικές που θα στοχεύουν στην αναζωογόνηση της αγοράς κατοικίας», επεσήμανε. 

Ο κ. Μπίλλιας τόνισε ότι η σχέση του κλάδου των μηχανικών με την αναπτυξιακή διαδικασία είναι αμφιμονοσήμαντη. «Η δουλειά μας παράγει ανάπτυξη. Η ανάπτυξη μας δίνει δουλειά», είπε. Χαρακτήρισε «στρεβλή επιλογή που υπαγορεύτηκε από αδράνεια, από πανικό, από κοντόφθαλμη πολιτική είτε από καθαρή ιδεοληψία», την μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. 


Υπογράμμισε ότι οι Έλληνες μηχανικοί καλούνται να αξιοποιήσουν τους μικρούς συγκριτικά πόρους που διαθέτει η χώρα, να αντισταθμίσουν το ισχυρό μειονέκτημα της έλλειψης οικονομίας κλίμακας, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα προϊόν ταυτόχρονα ανταγωνιστικό και βιώσιμο. 

Επίσης, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα τα οποία –όπως είπε- ωθούν προς την έξοδο όσους μηχανικούς επέλεξαν να παραμείνουν στην Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι «το ΤΕΕ/ΤΚΜ επεμβαίνει θεσμικά όπου απαιτείται και προτείνει ρεαλιστικές και αξιόπιστες προτάσεις προς το ΤΕΕ, την κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι σύνεδροι θα συμβάλλουν στην ανάδειξη θεμάτων, ιδεών, μεθοδολογιών, πρωτοπόρων υλικών και θα μεταφέρουν την εξέλιξη της επιστήμης αλλά και της πράξης στον τομέα των κατασκευών από σκυρόδεμα. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εισήγηση του ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ. Θεοδόσιου Τάσιου με τίτλο: «Συνάφεια του χάλυβα σε σκυρόδεμα με παράπλευρους οπλισμούς».