ΜΟΣΟΥΛΗ, 18/10/2016._ Όλα δείχνουν πως τα Ιρακινά στρατεύματα, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, θα μπουν μέσα στις επόμενες ημέρες στη Μοσούλη. Όλα δείχνουν ότι, μετά από μέρες αιματηρών συγκρούσεων, αφού το Ισλαμικό Κράτος έχει επιλέξει να πολεμήσει σε πόλη, η Μοσούλη θα πέσει.


Και μετά, τι; Τόσο η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, όσο και η Ουάσιγκτον έθεσαν σε εφαρμογή τη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, χωρίς να έχουν αποφασίσει πως θα κυβερνηθεί η πόλη και η χώρα, μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, έχουν αναγνωρίσει «κενά» προγραμματισμού στην εξέλιξη της κατάστασης στη Μοσούλη, ενώ ανησυχούν για το ενδεχόμενο αυτή να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ. Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η αναμονή για την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, δεν αποτελούσε ρεαλιστική επιλογή.

Από την άλλη μεριά, οι συνεχιζόμενες απώλειες του Ισλαμικού Κράτους, στα πεδία των μαχών, διαμορφώνουν μία θετική δυναμική πολεμικών εξελίξεων για το στρατό του Ιράκ και τους συμμάχους του.

Όλα θυμίζουν Ελλάδα του 1947... Τότε "κάποιοι βοηθούσαν" για την επιστροφή στην κανονικότητα. Το αποτέλεσμα το ζήσαμε στο πετσί μας. Οι επιβολές καθεστώτων και συνόρων "από πάνω" φέρνουν, αργά ή γρήγορα, άσχημα αποτελέσματα. Έτσι κι εδώ: Η επικράτηση του ενός ή του άλλου, με μια Τουρκία σε αναμονή, εντός Συριακών εδαφών, δείχνει πως το μαρτύριο της προσφυγιάς για τους Σύριους όχι μόνον δε φθάνει στο τέλος του, αλλά θα ενταθεί, με άλλους ανθρώπους, πλέον, να παίρνουν το δρόμο για την Ευρώπη με το όνειρο της ειρήνης...