«Κυβέρνηση χωρίς σαφή αντισεισμική πολιτική είναι αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, παρά το ότι οι σεισμοί είναι καθημερινό φαινόμενο για τη χώρα μας.
Αυτό καταδεικνύουν τόσο οι φιλόδοξες ανακοινώσεις για νέο αντισεισμικό κανονισμό, που ακολούθησαν τον περσινό σεισμό στη Λευκάδα, αλλά έμειναν ανακοινώσεις, όσο –κυρίως- η εξαγγελία για λειτουργία περιφερειακής υπηρεσίας αντισεισμικής προστασίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία, επίσης, παραμένει υπόσχεση».


Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος, σήμερα, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, για το θέμα.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν οι δηλώσεις του καθηγητή Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κων/νου Παπαζάχου, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αναφερόμενος συγκεκριμένα, βάσει των στοιχείων που είναι σε θέση να γνωρίζει, στη δυσμενέστερη θέση στην οποία βρίσκεται η Θεσσαλονίκη σε ζητήματα αντισεισμικής προστασίας, σε σχέση μάλιστα με την προ του μεγάλου σεισμού του 1978 κατάσταση! 

«Οι επιστημονικές παρατηρήσεις και οι σοβαρές προειδοποιήσεις του σεισμολόγου εγείρουν πολλά ερωτήματα για τις κυβερνητικές ευθύνες της τραγικής – όπως τη χαρακτηρίζει – κατάστασης στην αντισεισμική προστασία της Θεσσαλονίκης», τονίζει ο κ. Καλαφάτης. 

Και προσθέτει: «Το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να απαντήσει πότε θα προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να δρομολογηθεί ο πλήρης έλεγχος των κτηρίων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που φέρουν καταγεγραμμένα προβλήματα με το σεισμό του 1978, ιδίως όλων όσα είναι λειτουργικοί χώροι με καθημερινή παρουσία πολλών συμπολιτών μας, όπως νοσοκομεία, σχολεία, πανεπιστημιακά κτίσματα και χώροι εργασίας».

Στη φωτογραφία ο Στ. Καλαφάτης, με το κλιμάκιο της ΝΔ, στην αυτοψία μετά τους σεισμούς της Λευκάδας.