ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 28/10/2016._ Φαίνεται πως ο... Ιντιάνα Τζόουνς, είχε κρυσφήγετο στη Θεσσαλονίκη! Διαφορετικά πώς να εξηγήσει κανείς αυτό που βρήκαν αστυνομικοί σε σπίτι και κατάστημα 67χρονου:


Θρησκευτικές εικόνες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ιερά σκεύη, πλήθος νομισμάτων, κοσμημάτων και αρχαίων αντικειμένων που χρονολογούνται στην αρχαιοελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, εντόπισαν έπειτα από έφοδο στο σπίτι και το κατάστημα ηλικιωμένου, αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.




Ο 67χρονος συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς και παράβαση του Νόμου περί Όπλων.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, είχε κρυμμένες στο σπίτι του, στο κατάστημά του και στο αυτοκίνητό του θρησκευτικές εικόνες ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, ιερά σκεύη, 84 αργυρά και χάλκινα νομίσματα, πλήθος κοσμημάτων, πλήθος εγγράφων, βιβλίων και αντικειμένων που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου που αφορά στις αρχαιότητες, δίκαννο, 54 φυσίγγια πυροβόλων όπλων διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων, διαβρωμένο περίστροφο, μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων με τηλεχειριστήριο και φορητή μπαταρία, τέσσερις φορτιστές και δυο τρίποδα, λάπτοπ, τάμπλετ, αντιασφυξιογόνα μάσκα, διάφορα αντικείμενα για τα οποία η αστυνομία πιστεύει οτι υπάρχει περίπτωση να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί αρχαιοκαπηλίας και εξοπλισμό κατάλληλο για εκσκαφή αντικειμένων.




Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στο σπίτι του βρέθηκαν χάρτες... θησαυρών και παλιές σημειώσεις, όπου περιγράφονταν σημεία στα οποία υποτίθεται ότι υπάρχουν παλιά αντικείμενα, ενώ προμηθεύτηκε και χρησιμοποιούσε εξειδικευμένο μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.



Η έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διαλεύκανση του εύρους της δράσης του συλληφθέντα, ενώ εξετάζεται από αρμόδιους Αρχαιολόγους η προέλευση και χρονολόγηση κάποιων εκ των ανευρεθέντων αντικειμένων.