Δριμεία κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ με αφορμή την ομιλία του στη ΔΕΘ, άσκησε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ. 


Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρουσίασε μια "συμφωνία αλήθειας", αλλά μια συμφωνία κοινωνικής ισοπέδωσης και καταστροφής», τόνισε. Υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε περικοπές οι οποίες φτάνουν τα 3,3 δισ. και οι οποίες «προφανώς δεν μπορούν να προέλθουν μόνο από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου». 

Η κ. Σβίγκου παρέπεμψε σε αναφορές του, για «μια σειρά μέτρων, από την αναστολή των αυξήσεων σε δημόσιους υπαλλήλους που έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 40% την τελευταία πενταετία, για καθιέρωση δύο συντελεστών στον ΦΠΑ 11 και 22%, άρα κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6% στον οποίο υπάγονται τα φάρμακα και τα βιβλία». Ακόμη, στην κατάργηση δομών 400 εκατομμυρίων «χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στις δομές αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής κρίσης ή αν αναφέρεται στην ΕΡΤ», στο ότι δεν θα γίνουν άλλες προσλήψεις στο χώρο της Παιδείας και στο χώρο της Υγείας. Στον αντίποδα, σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «οι προσλήψεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Παιδείας και της Υγείας έρχονται να αναστηλώσουν το κοινωνικό κράτος και δομές οι οποίες έχουν συρρικνωθεί πλήρως».

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε, ότι «ο κ. Μητσοτάκης βρήκε χρήματα από εκεί που θα πονέσουν περισσότερο τους πολίτες» και εκτίμησε ότι «οι αναφορές του, ότι θα κάνει και πράγματα "παραπάνω από τη συμφωνία", θα συμπληρώσει το πρόγραμμα, νομίζω δείχνουν το πού ακριβώς θέλει να το πάει ο κ. Μητσοτάκης». 

«Δεν θέλει απλά να γυρίσει τη χώρα στην κατάσταση πριν το 2015, δεν θέλει να αφήσει τίποτα όρθιο με πράγματα που ούτε ο κ. Σαμαράς είχε διανοηθεί να κάνει», συμπλήρωσε.