Η δέκατη μέρα χωρίς λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, η Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, ολοκληρώνεται και λύση στο πρόβλημα δεν υπάρχει. Η σημερινή ημέρα στο... μέτωπο του ΟΑΣΘ περιελάμβανε μια εν δυνάμει συνάντηση, μια απειλή μήνυσης και... μια συνέντευξη.


Η εν δυνάμει συνάντηση προκύπτει από αίτημα των βουλευτών Α και Β Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας. Πρώτα συναντήθηκαν με τη διοίκηση (την Παρασκευή) και με τους εργαζόμενους (την Κυριακή) και σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη και ζητούν, αύριο κι όλας, συνάντηση μαζί του! Μάλιστα, την επιστολή συνυπογράφει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής!

Η απειλή μήνυσης ήρθε(;) από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα. Όπως δήλωσε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, θα προσφύγουν μέσα σε 24 ώρες στη Δικαιοσύνη, αν δεν βρεθεί λύση με τον ΟΑΣΘ. Υπονόησε ότι θα κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Μπουτάρης: Να καταβάλει τα λεφτά ο υπουργός, αλλιώς... όποιον πάρει ο χάρος!

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επιβεβαίωσε, εν μέρει, τη βούληση για κίνηση μέσω της Δικαιοσύνης. Όπως είπε στο δημοτικό συμβούλιο, "συμφωνήσαμε με τον περιφερειάρχη να εξετάσουμε νομικά το θέμα, αν μπορούμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια ακόμη και για το αδίκημα της απιστίας. Αν εσύ ως υπουργός δεν τηρείς τις υποχρεώσεις που έχεις υπογράψει, ευθύνεσαι", τόνισε και πρόσθεσε ότι τον αναζήτησε αλλά ο αρμόδιος υπουργός δεν βγαίνει στο τηλέφωνο. 

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι συγκαλεί "σύσκεψη με δημαρχαίους και επιμελητήρια και τον εμπορικό κόσμο, να καθίσουμε και να σκεφτούμε τι μέλλον έχουν οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης. Να ενταχθούν και τα νέα μέσα που θα έρθουν, το μετρό, το τραμ και τα καραβάκια, σε ένα σύστημα ενιαίο". Και πρόσθεσε: "Ζητάμε από τον κ. Σπίρτζη άμεση καταβολή της υποχρέωσης την οποία υπέγραψαν η κ. Πέρκα κι ο κ. Νεφελούδης, γ.γ. του υπουργείου Μεταφορών και γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, αντίστοιχα. Αν δε δεσμεύονται αυτοί, τότε τι τους βάλανε να μιλήσουμε; Δεν μπορεί ένας υπουργός να γράφει στα παλιά του τα παπούτσια 1.000.000 κόσμο", υπογράμμισε. Για να καταλήξει:

"Να βγάλουμε ψήφισμα. Αλλιώς έχουμε τον νομικό δρόμο. Αν το υπουργείο καταβάλει τα λεφτά, δεν υπάρχει νόημα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αν δεν τα καταβάλει... όποιον πάρει ο χάρος"!

Καλαφάτης: Η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων έχει το ονοματεπώνυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Η ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων έχει ονοματεπώνυμο: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση επιλέγει να διατηρεί το πρόβλημα με τον ΟΑΣΘ, ενώ η λύση βρίσκεται μονάχα στα χέρια της».

Αυτό υπογράμμισε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εντάξει», βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας απόψε (Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016) στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι, αύριο, Τρίτη, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Α και Β Θεσσαλονίκης θα έχουν συνάντηση, σε γραφείο της Βουλής, στις 13:30, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη για το τεράστιο πρόβλημα.

Πρόσθεσε πως «η κυβέρνηση “της Αριστεράς και των εργαζομένων” δεν κάθισε να βρει λύση σε πρόβλημα των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ. Φαίνεται πως και οι εργαζόμενοι ανήκουν σε… κατηγορίες γι αυτήν την κυβέρνηση», πρόσθεσε. Και τόνισε πως το υπουργείο, εδώ και 15 μήνες, δεν έχει ορίσει εκπρόσωπό της στο δ.σ. του Οργανισμού, ως όφειλε: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα το δ.σ. του ΟΑΣΘ λειτουργεί απούσης της κυβέρνησης, επειδή εκείνη έτσι επιλέγει», είπε.

Η Ρία Καλφακάκου, επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη" (στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ), υπογράμμισε πως αυτό που προέχει είναι να βρεθεί νέος τρόπος λειτουργίας, ώστε να εξορθολογιστεί η λειτουργία του ΟΑΣΘ. Για "σκάνδαλο μονοπωλίου" μίλησε η επικεφαλής της παράταξης "Γειτονιές σε Δράση", Μόνικα Αϊβάζογλου και ο Γ. Ρακκάς, επικεφαλής της παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη", τόνισε πως "ο αρμόδιος υπουργός, Χ. Σπίρτζης, μίλησε για 'άλλη λύση εκτός ΟΑΣΘ'", για να αναρωτηθεί ποια λύση εννοεί.