Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τη χρηματοδότηση ΜΚΟ στο χώρο της ψυχικής υγείαςΠρονομιακή χρηματοδότηση Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας, στις οποίες συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης, με χρήματα από πόρους του ΕΣΠΑ, κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, στη Βουλή.


Ο Α. Γεωργιάδης κατέθεσε έγγραφα τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων, από τα οποία, όπως είπε, προκύπτει ότι δόθηκαν για κάθε μια εταιρεία περί το ένα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών με άλλες εταιρείες και είχαν υπαχθεί στον ίδιο τρόπο κοστολόγησης. 

«Γιατί τους δώσατε παραπάνω λεφτά, αν και είχαν τον ίδιο αριθμό ασθενών; Αυτή είναι η ερώτηση», είπε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των Αστικών Μη Κερδοσκοπικών Εταιρειών Ψυχικής Υγείας έχει στο παρελθόν βασιστεί σε μελέτη κοστολόγησης που έχει εκπονήσει η Ειδική Υπηρεσία του Τομέα Υγείας και είχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως όμως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, στην περίπτωση των τριών ΜΚΟ, δόθηκε για τον ίδιο αριθμό ασθενών περί το ένα εκατομμύριο παραπάνω. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές υπάρχει εταιρεία στην οποία φαίνεται να μετείχε - και δεν έχει δηλωθεί ότι έχει αποχωρήσει- ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, στην άλλη μετείχε συνεργάτης του γραφείου του υπουργού, η κ. Λύτρα και στην άλλη εταιρεία μετέχει σύμβουλος του υφυπουργού, κ. Πετρόπουλου.

Οι καταγγελίες του κ. Γεωργιάδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, που άσκησε κριτική στον κ. Γεωργιάδη για χυδαιότητα και αθλιότητα. 

«Η θεωρία ότι ευνοήθηκαν συγκεκριμένοι φορείς δεν ευσταθεί. Ο δικός σας μηχανισμός κοστολόγησης υλοποιήθηκε και οι κατανομές έγιναν με τον ίδιο τρόπο στη διάρκεια της τριετίας», είπε ο Ανδρέας Ξανθός και σημείωσε ότι προφανώς, για να κλείσει το ΕΣΠΑ του 2015, έγιναν αναπροσαρμογές στους προϋπολογισμούς, διότι υπάρχει το ζήτημα της περιφερειακότητας. Δηλαδή, δεν είναι όλες οι κατανομές του ΕΣΠΑ, με τα ίδια ποσά σε όλες της Περιφέρειες της χώρας, καθώς υπάρχουν φτωχές περιοχές, όπως η Ήπειρος και έγιναν αναπροσαρμογές, όχι για ευνοηθεί κάποιος, αλλά για να κατανεμηθούν οι πόροι.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε το 2015 ένα σύμφωνο για την χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας που είχε καταρρεύσει και το επαναδιαπραγματεύτηκε, κάνοντας μια, κατ? αρχήν, συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά η ΝΔ εύχεται να αποτύχει.

Ο κ. Ξανθός είπε ότι η συμφωνία αυτή θα προχωρήσει και ότι η ΕΕ δεν θα ζητήσει πίσω χρήματα από την Ελλάδα. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στην ΕΠΡΟΞΥ, την εταιρεία της Ηπείρου η οποία το 2013 έλαβε το 1,85% της συνολικής κατανομής, το 2014 έλαβε το 2,17%, το 2015 έλαβε το 2,97% της συνολικής κατανομής και το 2016 έλαβε το 2,05%. «Που τη βλέπετε την προνομιακή μεταχείριση; Ποιος σας δίνει και ποιος μαγειρεύει αυτά τα στοιχεία για να δημιουργούνται εντυπώσεις ; Δεν ισχύει αυτό που λέτε», ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός. Είπε επίσης ότι στο τέλος του 2015 έγιναν αναπροσαρμογές, λαμβανομένης υπόψη της ανάγκης περιφερειακότητας και την ανάγκη να τηρηθούν οι αναλογίες ανάμεσα στο ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ και έγιναν αναπροσαρμογές, όπως κάθε φορά που κλείνει το ΕΣΠΑ, για να μπορούν να απορροφηθούν οι πόροι.

Η δευτερολογία Γεωργιάδη

Στις επικρίσεις που δέχθηκε για λαϊκισμό και χυδαιότητα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε, πως δέχεται κριτική ένας βουλευτής επειδή ζητάει στοιχεία και μάλιστα κατέθεσε και έγγραφα για ένα τόσο σοβαρό θέμα. «Εγώ κατέθεσα έγγραφα τριών ΜΚΟ, για να καταλάβει ο πολίτης που μας παρακολουθεί. Είπατε ότι είναι το δικό μας σύστημα κοστολόγησης. Εγώ όμως έχω τα έγγραφα που δείχνουν ότι έχετε καταθέσει σχεδόν από ένα εκατομμύριο παραπάνω, με τον ίδιο αριθμό ασθενών και την ίδια τιμή ανά ασθενή. Και μου κάνει εντύπωση, ότι αυτοί που μετέχουν σε αυτές τις εταιρείες είναι δηλωμένα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με διάφορους τρόπους. Τι να κάνω; Να μην τα καταθέσω;», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Γιατί πήγατε συγκεκριμένα σε αυτές τις ΜΚΟ και δώσατε παραπάνω λεφτά με τον ίδιο αριθμό. Αυτή είναι η ερώτηση και δεν μου απαντάτε».
  
«Η χώρα έδωσε τη δυνατότητα σε ΜΚΟ, σε καθηγητές πανεπιστημίου και ανθρώπους που είχαν την κουλτούρα της αποασυλοποίησης να φτιάξουν αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες, να τις στελεχώσουν για να γίνει η σταδιακή μετάβαση από το άσυλο. Και έτσι προχώρησε η διαδικασία αυτή», είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι φυσικά δημιουργήθηκε και ένα τοπίο άρρηκτα συνδεδεμένο με το πελατειακό σύστημα. Είπε δε, ότι το 2004 υπήρχαν 29 ΑΜΚΕ και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 30 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2009, που παρέδωσε η ΝΔ, ήταν 69 και διαχειρίζονταν προϋπολογισμό 90 εκατομμυρίων ευρώ και «οι περισσότεροι ήταν πολιτικοί φίλοι της ΝΔ και ένα μεγάλο μέρος από αυτούς δεν είχε και καμία σχέση με το χώρο της ψυχικής υγείας».

Σχόλια