«Δεν καταργείται το ταμείο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ» τονίζει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», o υφυπουργός Εργασίας Αναστάσιος Πετρόπουλος .


Διευκρινίζει ότι η είδηση για την κατάργηση του ταμείου και της οικονομικής αυτοτέλειας του είναι «ψευδής» και προσθέτει ότι «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

Ακόμη τόνισε ότι «η διάταξη είναι σαφής και αφορά μόνο τους επιμέρους τομείς που υπάρχουν μέσα στα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».

Ο κ. Πετρόπουλος υπογράμμισε ότι «με την τροπολογία καταργήσαμε την οικονομική λογιστική αυτοτέλεια των επιμέρους τομέων, που λειτουργούν εντός των ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ήδη από το 2008 και με το νόμο 3655, όμως αυτή η ένταξή του στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ από το 2008 δεν έλυσε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των αναγκών των ασφαλισμένων των ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με αποτέλεσμα όλα αυτά τα χρόνια να δανείζει ο ένας τομέας στον άλλο με έναν τρόπο ο οποίος θα μπορούσε να ελεγχθεί ως νομικά εσφαλμένος και να αποδοθούν ευθύνες και σε παλιούς ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίοι δεν έχουν καμία οι άνθρωποι υπαιτιότητα το να δίνονται δανεικά και αγύριστα».

Σε ερώτηση για τον αν είναι εσωτερικό λειτουργικό θέμα του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο υφυπουργός Εργασίας αφού παρέδωσε μαθήματα δημοσιογραφίας, κατέληξε: «Με εντυπωσίασε αυτός ο χαμός που έγινε για κάτι το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λένε. Οι δημοσιογράφοι το λένε, εμείς δεν το είπαμε πάντως».

Και πρόσθεσε:  «Καταγγέλλω γραφίδες οι οποίες παραποιούν την πραγματικότητα και την αλήθεια εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς καθώς εμφανίζουν ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πρόωρα έχασε την αυτοτέλειά του». Διευκρίνισε ότι «στην πραγματικότητα πρόκειται για εσωτερική ρύθμιση της λειτουργίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ώστε να παύσει να δανείζει η μία διεύθυνση την άλλη, για να μπορεί τα οικονομικά του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ να επιτελούν τον σκοπό που πρέπει για κάθε επιμέρους τομέα».

Αναφέρθηκε στα ελλείμματα των επιμέρους τομέων κι έφερε ως παραδείγματα τον τομέα ανεργίας που δανείστηκε 10 εκ. ευρώ από τον τομέα σύνταξης και τον τομέα δώρου που... δάνεισε 20,3 εκ ευρώ στον τομέα σύνταξης...

«Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.Επειδή όμως οι απαιτήσεις για δανεισμό εξακολουθούν να υπάρχουν -και υπάρχει νομικό πρόβλημα να βάζουν οι άνθρωποι το κεφάλι στον ντορβά για λογαριασμό των παροχών, που δεν καλύπτονται αυτοτελώς από τους επιμέρους τομείς-κάναμε αυτή τη διάταξη», τόνισε.

Είπε ότι ενοποιούνται όλοι εντός του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και σε ό,τι αφορά το αποθεματικό, το οποίο δεν θίγεται, διευκρίνισε ότι αναφέρεται «σε δανεισμούς που γίνονται εντός του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που δεν γίνονται με πλήρη νομιμότητα. Από την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει περιορισμένος χρόνος δανεισμού και να επιστραφούν. Και αυτά τα λεφτά δεν επιστρέφονται».