Η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία για το προσφυγικό και δεν υπάρχει αύξηση των ροών προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην γειτονική χώρα.


Την άποψη αυτή εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μετά το τέλος της συνάντησης που είχε σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Έχουμε ένα μέσο όρο 80-100 ατόμων την ημέρα και από την αρχή της συμφωνίας αυτός ήταν, περίπου, ο μέσος όρος. Το να μιλάει επομένως κανείς για αύξηση των προσφυγικών ροών και κατάπτωση της συμφωνίας είναι λάθος και δημιουργεί έναν πανικό που δεν μας χρειάζεται» είπε, και πρόσθεσε: «Αυτό που μας χρειάζεται είναι η καθημερινή επιβεβαίωση ότι η συμφωνία τηρείται και γι' αυτό παλεύουμε. Παρακαλώ πολύ για ηρεμία και ψυχραιμία».

Για το τι γίνεται στα νησιά είπε πως υπάρχουν φαινόμενα συμφόρησης «με μια ιδιαίτερη ένταση στη Χίο, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη» και προανήγγειλε μέτρα, όπως «η μεταφορά στην Αθήνα σε προαναχωρησιακά κέντρα, υπό κράτηση, όλων των κακοποιών στοιχείων. Αυτοί δηλαδή οι οποίοι εξεγείρονται, καίνε τα κοντέϊνερ, τσακώνονται μεταξύ τους, δημιουργούν προβλήματα στον πληθυσμό με τη συμπεριφορά τους». Όπως είπε, «αυτό θα είναι μια ανακούφιση και ένα μήνυμα. Ότι θα πρέπει οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να σεβαστούν τους νόμους της χώρας μας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι νόμοι της χώρας μας και εμείς σεβαστήκαμε την ιδιαίτερη κατάσταση τους και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε».

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ανησυχεί από τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αναφορικά με την εφαρμογή της συμφωνίας, ο κ. Μουζάλας είπε ότι η κυβέρνηση πιέζει και την Τουρκία και την Ευρώπη να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις της συμφωνίας. «Οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη φάση δεν θα μπορούσε να οδηγήσει στον κύριο σκοπό μας που είναι η συνέχιση της συμφωνίας» είπε και επισήμανε πως αν δεν υπήρχε η συμφωνία, στις μέρες που υλοποιείται, θα είχαμε με τον μικρότερο υπολογισμό πάνω από 200.000 πρόσφυγες. «Ο σκοπός μας είναι πιέζουμε -το λέω φιλικά και συμμαχικά- την ΕΕ και την Τουρκία ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που έχει» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι προγραμματίζει ταξίδι στην Τουρκία όπου θα συζητήσει με τον υπεύθυνο για το προσφυγικό για τη συνέχιση της συμφωνίας και για τους όρους με τους οποίους θα συνεχιστούν οι επιστροφές.