Ο Σύλλογος Αποφοίτων ΑΠΘ εκφράζει την ανησυχία του για όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με την εγκατάσταση εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων κατασκηνωτών  του “No border camp”. 


Με ανακοίνωσή του, εκφράζει, επίσης, τη συμπαράστασή του στις πανεπιστημιακές αρχές, το Δήμο Θεσσαλονίκης και όσους υπέστησαν ηθικές ή υλικές βλάβες από τη δραστηριότητα των κατασκηνωτών.

"Όπως μας ενημέρωσαν οι αρχές του πανεπιστημίου, το Α.Π.Θ. δεν ρωτήθηκε, δεν επιθυμεί και, προφανώς, δεν έδωσε την άδειά του σε μια δράση, που χρησιμοποιεί αυθαίρετα τους χώρους του, χωρίς να σχετίζεται κατ’ ουδένα τρόπο με το πανεπιστήμιο και χωρίς να συνάδει με τον ακαδημαϊκό του χαρακτήρα, παρεμποδίζοντας τη λειτουργία του, αμαυρώνοντας τη δημόσια εικόνα του και ενέχοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των εργαζομένων και την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Ήδη δύο κτίρια σχολών είναι κατειλημμένα και έχουν διακόψει τη λειτουργία τους", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι οι πανεπιστημιακές αρχές ζήτησαν από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας να υποδειχθεί άλλος, καταλληλότερος χώρος και δεν εισακούστηκαν. "Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αδιαφορία της πολιτείας, θεσμικά υπεύθυνης για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και συνυπεύθυνης για το κύρος και την εικόνα των ανωτάτων ιδρυμάτων", αναφέρεται, ακόμη, στην ανακοίνωση, που κάνει λόγο και για τα ισχνά οικονομικά του ιδρύματος και τη μείωση, κατά 60% της κρατικής χρηματοδότησης. 

"Σε τούτη τη δύσκολη στιγμή, συμπαραστεκόμαστε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τη μεγάλη επένδυση της ελληνικής κοινωνίας για την εκπαίδευση των παιδιών της και δηλώνουμε πως αξίζει της φροντίδας και της προστασίας των οργάνων της πολιτείας. Είναι αργά για να αποτραπούν οι αρνητικές συνέπειες του ‘No Border Camp’. Ίσως, όμως, να είναι μια καλή αφορμή για να δημιουργηθεί ένα κύμα στήριξης στο Α.Π.Θ. και αποτροπής παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε πως θα καταβάλουμε επίμονες προσπάθειες", καταλήγει η ανακοίνωση των Αποφοίτων του Αριστοτελείου.