Τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, το οποίο μαζί με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών και τα δάνεια θα κινητοποιήσει πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.


Αυτό ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ελληνογερμανικό συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία - Προοπτικές για το 2020 και μετά».

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι για το «Εξοικονομώ» έχουν εξειδικευθεί πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ. Οι προσκλήσεις θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας.

Μέρος αυτών των πόρων, είπε ο κ. Χαρίτσης, θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο για την παρέμβασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ» (grants, δάνεια και ίδια συμμετοχή) υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παλιού προγράμματος «Εξοικονομώ» με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί.