Οικονομικά είναι, ως επί το πλείστον, τα σημερινά βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων.


Αναλυτικά:

ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Μυστικό παζάρι στο κάστρο του Λουξεμβούργου
Σύμφωνα με την εφημερίδα, «στα... κάστρα του Λουξεμβούργου έχει ξεκινήσει η τεχνική συζήτηση για το ελληνικό χρέος, καθώς μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη - μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - διαβουλεύσεις με συμμετοχή εκπροσώπων του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και της ελληνικής πλευράς».

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση Πρίγκιπα Νικολάου με Παπανδρέου!
«Στις 19 Ιουλίου ο πρώην Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου φεύγοντας από το Μαξίμου είχε μια "κλειστή" συνάντηση με τον Νικόλαο. Δηλώνει: "Όλα θα γίνουν την κατάλληλη στιγμή"», ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η μεγάλη σφαγή των επικουρικών
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα «μειώσεις ως και 22% φέρνει το πρώτο κύμα περικοπών στις επικουρικές συντάξεις 6 Ταμείων, με τις περισσότερες απώλειες να καταγράφονται στους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη λόγω αναπηρίας! Το ψαλίδι ξεκινά από τις συντάξεις των τριών επικουρικών ταμείων του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ ΤΕΑΠΟΚΑ), του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, του ΟΤΕ-ΕΛΤΑ και του επικουρικού των αστυνομικών (ΤΕΑΧ)».

Η ΑΥΓΗ: Το μεγάλο κόλπο της φοροδιαφυγής
«Ισχυρό κύκλωμα από επιχειρηματίες που κινούνται στον χώρο του ποδοσφαίρου, της ναυτιλίας, του ηλεκτρονικού τζόγου κ.ά. έχει στήσει μηχανισμό εκτεταμένης φοροδιαφυγής και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος κυρίως στα νησιά αλλά και στην ηπειρωτική χώρα. Αποτέλεσμα είναι να χάνονται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια έσοδα, όπως φαίνεται και από την κατακόρυφη μείωση είσπραξης του ΦΠΑ σε νησιά που πλημμυρίζουν από τουρίστες, όπως η Μύκονος», γράφει η εφημερίδα.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Με 12 καρφιά σταυρώνουν τους συνταξιούχους
«Ένα πρωτοφανές τρικ αμφισβήτησης των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και βίαιης φτωχοποίησης των ασφαλισμένων περικλείει η διάταξη περί επανακαθορισμού των παλαιών συντάξεων για τα 2,7 εκατ. των δικαιούχων και 200.000 εν αναμονή συνταξιούχων (που αναμένουν να πάρουν συντάξεις από 12 έως 48 μήνες). Το εν λόγω «κόλπο» βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πρώτοι ανακαθορισμοί εκδίδονται ήδη στα ασφαλιστικά ταμεία σε υλοποίηση του νόμου 4387/16», γράφει η εφημερίδα.

Η ΕΠΟΧΗ: Τα επικίνδυνα ραντεβού του Σεπτέμβρη
Η εφημερίδα τονίζει ότι «η κυβέρνηση θα πρέπει ως τα μέσα του Σεπτέμβρη να έχει υλοποιήσει μια σειρά δύσκολων προαπαιτούμενων, ώστε να μπορέσει να εισπράξει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, απαραίτητη γιατί προορίζεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, άρα συνδέεται άμεσα με την αποκόλληση της οικονομίας από την ύφεση».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Δίνουμε στο κράτος πάνω από το μισό εισόδημά μας
Η εφημερίδα τονίζει: «Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και νοικοκυριά δίνουν τουλάχιστον το μισό τους εισόδημα στο κράτος, με τη μορφή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Σε πολλές περιπτώσεις, στα κρατικά ταμεία καταλήγουν ακόμη και τα δύο τρίτα του εισοδήματος».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δώσε τα λεφτά και τρέχα
«Εισπρακτική επίθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εξαπολύσει τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς θα πρέπει, μέχρι το τέλος του έτους, να εισπράξουν 5 δισ. ευρώ. Περισσότερες από 1.200 ηλεκτρονικές εντολές κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων φεύγουν κάθε ημέρα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ περίπου 600 είναι τα κατασχετήρια που στέλνονται καθημερινά από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ)», υπογραμμίζει η εφημερίδα.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΚΟNTRA NEWS: Σχέδια ανωμαλίας από Στουρνάρα-Σαμαρά, Κυριάκο και Φώφη για να πέσει ο Τσίπρας

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αποπροσανατολισμός, κοροϊδία για να κουκουλώσουν την αντιλαϊκή επίθεση
Σύμφωνα με την εφημερίδα «με κινήσεις αποπροσανατολισμού, αλλά και με ανοιχτή κοροϊδία του λαού, όπως αυτή με τις εξαγγελίες για «νέο κοινωνικό κράτος», επιδιώκει η κυβέρνηση να κουκουλώσει την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα με το «άνοιγμα» των Εργασιακών».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Οι Βαλκάνιοι αγοράζουν τη Θεσσαλονίκη
Η εφημερίδα φιλοξενεί έρευνα του ΠΑΜΑΚ για το προφίλ των ακίνητων που ζητούνται και επισημαίνει: «Σε πολύ χαμηλά επίπεδα βρίσκονται οι τιμές πώλησης των ακινήτων στη Θεσσαλονίκη, με την πτώση να αγγίζει και το 60% την τελευταία επταετία. Μικρές ελπίδες ανόδου των τιμών άρχισαν να διαφαίνονται από το ενδιαφέρον βαλκάνιων μικροεπενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν παλαιά διαμερίσματα στο κέντρο, κυρίως πάνω από την Εγνατία, και ανατολικά».


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: «Μοναχικοί λύκοι» στην Ελλάδα
Η εφημερίδα γράφει: «Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες οι εγχώριες αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση μόνιμης και διαρκούς εγρήγορσης, καθώς θεωρούν πιθανή την τέλεση τρομοκρατικών επιθέσεων από μεμονωμένους φανατικούς».

ΠΡΙΝ: Δυσφημεί την Αριστερά η κυβέρνηση Τσίπρα
“Με τις βαρύγδουπες, γελοίες αλλά, προπαντώς, επικίνδυνες εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το «Νέο Κοινωνικό Κράτος» και το «Νέο Σύνταγμα» της «Νέας Ελλάδας» του μνημονιακού νεοφιλελευθερισμού, προετοιμάζεται ο νέος γύρος της αστικής επίθεσης από Σεπτέμβρη, που κρύβεται πίσω από την επικοινωνιακή πλημμυρίδα του «νέου»”, ισχυρίζεται η εφημερίδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: Πόλεμος για τις επιχειρήσεις
Η εφημερίδα υπογραμμίζει: «Σε αναβρασμό τράπεζες, μέτοχοι και κυβέρνηση, καραδοκούν τα ξένα funds. Κόκκινα δάνεια και πιστωτική ασφυξία στραγγίζουν ακόμη και υγιείς εταιρείες. Οι φόβοι των τραπεζιτών και η κωλυσιεργεία του υπουργείου Οικονομικών μπλοκάρουν τα σχέδια εξυγίανσης».

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Εκκολαπτήρια κυκλωμάτων εφετείο και Εισαγγελία Αθηνών
Η εφημερίδα γράφει: «“Μια μικρή μειοψηφία ορισμένων επίορκων, προφανώς, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς, αμαυρώνει το λίκνο της Δικαιοσύνης, συμπαρασύροντας στην καταισχύνη ολόκληρο το δικαστικό σώμα” είναι η βόμβα που ρίχνει με την αναφορά την οποία υπέβαλε στις 13 Ιουλίου προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου (που ανέλαβε πρόσφατα) ο Δημήτρης Τσιρώνης, ο οποίος ως πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής για το μέγα σκάνδαλο του Βατοπεδίου γνωρίζει πολλά, πάρα πολλά για τον ρόλο Εισαγγελέων που χειρίστηκαν την υπόθεση στην οποία εμπλέκεται ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος, καθώς και κορυφαία στελέχη της τράπεζάς του, της Marfin Bank, που έδωσε δάνειο 157.000.000 ευρώ στη Μονή Βατοπεδίου με συνοπτικές διαδικασίες».

ΤΟ ΧΩΝΙ: Γιάννης Στουρνάρας. Ενας τραπεζίτης στην υπηρεσία τους
Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι «το αγαπημένο παιδί του Κώστα Σημίτη φαντασιώνεται την εφόρμησή του στο Μέγαρο Μαξίµου, ως ευπατρίδης των τραπεζών, ως υπηρέτης των συστημάτων εξουσίας της υπερεθνικής ελίτ, ως πειθήνιο όργανο του γραφειοκρατικού συστήματος των Βρυξελλών».

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Νέα θεραπεία «ελπίδα» ενάντια στο Αλτσχάιμερ
«Νέο φάρμακο προστατεύει υπό συνθήκες τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα έρευνα που έδειξε ότι η πειραματική θεραπεία επιβράδυνε το θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και συντήρησε τη νοητική λειτουργία σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών με τη νόσο. Η έρευνα που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο διεθνές συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ, στο Τορόντο του Καναδά, έδειξε ότι ορισμένοι ασθενείς δεν παρουσίασαν περαιτέρω χειροτέρευση της νοητικής λειτουργίας ή της λειτουργικότητάς τους επί 15 μήνες που έπαιρναν το φάρμακο», γράφει η εφημερίδα.

REAL NEWS: Νέο φόρο «κρύβει» το πλαστικό χρήμα

Η εφημερίδα αποκαλύπτει “το τελικό σχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές”, το οποίο προβλέπει “πρόστιμο από 22% έως 45% σε όσους δεν συγκεντρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων, ανάλογα με το εισόδημά τους”.  Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, “από την 1η Οκτωβρίου θα τεθεί σε ισχύ το νέο καθεστώς για πληρωμές με πιστωτικές κάρτες. Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών”.