Το σημαντικό “ψαλίδισμα” των δαπανών για την Πληροφορική στη Μεγάλη Βρετανία, που ποσοστιαία θα μεταφραστεί σε μείωση της αγοράς κατά 10% το 2016, είναι από τις πρώτες επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική αγορά του ΙΤ.
Η αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για την πορεία του κλάδου είναι μονόδρομος -επισημαίνουν οι αναλυτές - εκτιμώντας ότι το αβέβαιο μέλλον των εμπορικών σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με την Ε.Ε. θα πλήξει άμεσα τις δαπάνες για το ΙΤ.


Σύμφωνα μάλιστα με την εταιρεία Canalys, στην οποία ανήκουν οι παραπάνω προβλέψεις, εκτός από το άμεσο πλήγμα, το Brexit θα επηρεάσει τις δαπάνες για Πληροφορική και σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Όπως εκτιμούν, η κατάσταση κάθε άλλο παρά θα βελτιωθεί το 2017, κάνοντας λόγο για περαιτέρω πτώση της αγοράς ακόμη και κατά 15% το επόμενο έτος, εξαιτίας της αβεβαιότητας στην αγορά. 

“Η αβεβαιότητα και η οικονομική αστάθεια θα αυξηθούν κατά τους επόμενους εννέα μήνες, όπως και οι ανησυχίες για το μέλλον της Ε.Ε. Οι δαπάνες για πληροφορική στη Βρετανία θα πληγούν σκληρά από αυτό το κλίμα. Οι επιπτώσεις θα είναι εκτεταμένες και ποικίλλουν, αλλά είναι βέβαιο ότι μια αδύναμη στερλίνα θα οδηγήσει σε άμεση αύξηση των τιμών στα προϊόντα τεχνολογίας”, σημειώνει σε σχετικό report της η Canalys.

Η προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας για την πορεία της αγοράς του ΙΤ στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία είχε στηριχθεί σε σενάριο παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ήταν μεταξύ $90 δις και $100 δις. Πλέον, η εταιρεία αναθεωρεί την εκτίμηση της, προβλέποντας ότι η αγορά θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10% φέτος και κατά 15% το 2017.

Αύξηση τιμών
Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι το Brexit έρχεται να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα στην αγορά του ΙΤ, η οποία, εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, ταλανίζεται από τις συναλλαγματικές αρρυθμίες, που προκαλεί το αμερικανικό νόμισμα. Η διολίσθηση της στερλίνας αποτελεί το σημείο - “κλειδί” για τον κλάδο, καθώς παρατεταμένη πτώση του βρετανικού νομίσματος θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση τιμών των εισαγόμενων προϊόντων τεχνολογίας.

Οι ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με την πτώση του ΑΕΠ και τη μείωση της κατανάλωσης στη χώρα, ενδέχεται να πλήξουν καίρια τον κλάδο του ΙΤ, ο οποίος, σε πρώτη φάση, θα κληθεί να διαχειριστεί τις νέες συναλλαγματικές αστάθειες.

“Τα προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές, η πολιτική αστάθεια, η διαρροή ταλέντων από τη χώρα και η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ε.Ε. είναι όλες οι πιθανές εκβάσεις που χρειάζονται προσοχή”, αναφέρει το ίδιο report, τονίζοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι ασταθείς τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες, επηρεάζοντας προφανώς τους τομείς της Πληροφορικής και της Τεχνολογίας. Οι αναλυτές, ξεκαθαρίζοντας ότι όλα τα διαφορετικά σενάρια είναι πιθανά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο κλάδος θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη νέα σχέση, που θα καθοριστεί μεταξύ Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε.