Για «πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης να ενσκύψει στο τεράστιο πλήγμα που έχουν υποστεί τις τελευταίες μέρες οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και το σύνολο της τοπικής και εθνικής οικονομίας εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων
των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης Νέοι Ορίζοντες. 


«Οι αρμόδιοι υπουργοί δείχνουν να έχουν επιλέξει το ρόλο του… θεατή κλείνοντας τα μάτια στην καταστροφή που συντελείται τόσο στο επιχειρείν –κυρίως  στη Βόρεια Ελλάδα όπου “χτυπά” η “καρδιά” των εξαγωγών- όσο και στο ίδιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που μπαίνει σε μια τροχιά απαξίωσης και μάλιστα χωρίς επιστροφή», υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους τα μέλη του Συνδέσμου. 

Σύμφωνα με τον ΣΕΘ, «κάθε μέρα που περνά με κλειστή μια βασική θαλάσσια πύλη της χώρας αυξάνεται το κόστος για τις επιχειρήσεις –εξαγωγικές και εισαγωγικές- με… γεωμετρική πρόοδο. Οι ναυτικοί πράκτορες υπολογίζουν τις ζημιές των δυο εβδομάδων απεργίας σε πλέον των 35 εκατ. ευρώ για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις. Η επιβάρυνση αυτή μάλιστα λειτουργεί προσθετικά στις υπόλοιπες επιβαρύνσεις που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κόσμος -λόγω του άλλου μπλακ άουτ που βίωσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη- ή υφίσταται ή πρόκειται να υποστεί λόγω των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων». 
Απόγνωση και απελπισία

Ο Σύνδεσμος υποστηρίζει ότι τα μηνύματα που δέχεται από τα μέλη του «είναι μηνύματα απόγνωσης και απελπισίας, καθώς μέρες τώρα περιμένουν να παραλάβουν είτε έτοιμα προϊόντα είτε πρώτες ύλες που θα τις χρησιμοποιήσουν για την παραγωγή προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να σταλούν σε πελάτες στο εξωτερικό. Οι επιλογές που έχουν είναι δυο: είτε να περιμένουν τη λήξη της απεργίας -κινδυνεύοντας να χάσουν τις συμφωνημένες ημερομηνίες παράδοσης προς τους πελάτες τους ή να μείνουν με… άδεια ράφια-, είτε να επιλέξουν άλλο δρόμο για τη μεταφορά των εμπορευμάτων κάτι που σημαίνει επιπλέον κόστος το οποίο, στις μέρες που ζούμε είναι δυσβάσταχτο». 

Και προσθέτει: «Η “τακτική των καθυστερήσεων” που… παίζει -και στην περίπτωση των λιμανιών- η κυβέρνηση μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς η μέχρι σήμερα εμπειρία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές έχει αποδείξει πως όσο «σέρνεται» η λήψη αποφάσεων για ένα θέμα τόσο πιο επώδυνα είναι τα μέτρα που τελικά λαμβάνονται». 

«Η απεργία πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα, καθώς τα περιθώρια για την επιβίωση των επιχειρήσεων έχουν στενέψει», σημειώνει ο ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντας» επαναλαμβάνοντας πως «η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα με γνώμονα το συμφέρον του λιμανιού και της πόλης, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων που είναι οι πελάτες –χρήστες της ΟΛΘ ΑΕ». 

Μια τέτοια λύση, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, σίγουρα δεν μπορεί να θεωρείται το «άρον –άρον» ξεπούλημα της ΟΛΘ ΑΕ και των μετοχών της αντί… πινακίου φακής, καθώς είναι γνωστό πως το λιμάνι επί σειρά ετών αποτελεί «αιμοδότη» του κρατικού κορβανά μέσω και του μερίσματος που εισπράττει κάθε χρόνο από τα κέρδη του Οργανισμού ο βασικός μέτοχος, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο. 

Η διοίκηση του ΣΕΘ- «Νέοι Ορίζοντες» θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει το μέλλον του ΟΛΘ, με βάση την αναπτυξιακή προοπτική του λιμανιού, της πόλης και των επιχειρήσεών της, αλλά και με εθνικά κριτήρια. Το ζητούμενο δεν είναι η ικανοποίηση των δανειστών, οι οποίοι –ούτως ή άλλως κάθε φορά ζητούν περισσότερα. Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος τάσσεται κατά της ολικής παραχώρησης της ΟΛΘ ΑΕ μέσω της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών που κατέχει σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς αυτή η λύση, μεσομακρόθεσμα δεν θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης ούτε της πόλης ούτε και της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα έσοδα που θα προκύψουν θα είναι ελάχιστα σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες που έχει το Λιμάνι. Αντίθετα, η πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς με την τμηματική παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων σε εξειδικευμένους διεθνείς ομίλους, θα μπορούσε να αποφέρει περισσότερα οφέλη και για την τοπική και εθνική οικονομία, αλλά και για τις επιχειρήσεις.  

Αλλά και οι εργαζόμενοι –σημειώνει η διοίκηση του ΣΕΘ- «Νέο Ορίζοντες»- θα πρέπει να αναθεωρήσουν την τακτική τους και να προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποιήσεων που δεν θα στρέφονται εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων –και δη επιχειρήσεων- οι οποίες αποτελούν το βασικό πυλώνα της ιδιωτικής οικονομίας και της πραγματικής ανάπτυξης στη χώρα.